Nieuwsgierigheid tekent ons. Zo houden we een gegronde kijk op de kwestie.
-
De beperkte betekenis van het ONB arrest¹ voor de Nederlandse praktijk.
Inleiding Op 6 maart 2025 heeft het Hof van Justitie arrest gewezen in een zaak over de toelaatbaarheid van een regeling waarbij rechten van een uitvoerend kunstenaar aan een andere partij toekomen. In dit artikel bespreek ik de gevolgen van dit arrest voor de Nederlandse praktijk. De auteurswet en …
Lees artikel Roland Wigman -
Deepfakes: Wat zijn het?
Deepfakes zijn niet meer dan bewerkte beelden of geluidsfragmenten met de nadrukkelijke bedoeling om ze voor “echte” beelden of geluidsfragmenten door te laten gaan (tenzij ze natuurlijk – overduidelijk – als grap zijn bedoeld). Wat zijn deepfakes? Bewerkt beeld is al zo oud als Rome. …
Lees artikel Roland Wigman -
Waarom een sponsorcontract onmisbaar is voor je evenement
Een festival zonder spetterend podium, een sportevenement zonder opvallende banners, of een conferentie zonder goedgevulde goodiebags – het is bijna ondenkbaar. Sponsoring is een cruciaal ingrediënt voor succesvolle evenementen. Maar zonder een goed sponsorcontract kunnen de verwachtingen van beide …
Lees artikel Alexandra Iedema -
De regieovereenkomst: juridische aandachtspunten voor producenten en regisseurs
Voor een film zijn veel en diverse partijen nodig. Een producent, financiers, technici en de creatieve makers. Eén van die makers is de regisseur. De regisseur is de eindverantwoordelijke voor de creatieve kant van de film. De producent, degene die verantwoordelijk is voor de totstandkoming van de …
Lees artikel Roland Wigman -
AI en Privacy: Hoe zit dat precies?
In een tijd waarin kunstmatige intelligentie (AI) steeds meer deel uitmaakt van ons dagelijks leven, is het nuttig om stil te staan bij de impact van het gebruik op privacy en de regelgeving hieromtrent. In dit artikel bespreek ik een aantal aandachtspunten. Regels bij gebruik van AI & …
Lees artikel Merel Teunissen -
Gedragscode: Wat is het en waarom is het belangrijk?
Dankzij etiquette weten we hoe we ons behoren te gedragen. Ze vormen de spelregels van onze samenleving. Maar daarvoor is het wel van belang dat iedereen de spelregels kent. Vroeger kregen bezoekers aan het hof de hofregels op een kaartje (een “etiquette”), zodat ze geen fouten zouden maken. …
Lees artikel Alexandra Iedema -
Bescherming van auteursrechten in het AI-tijdperk.
In een tijd waarin kunstmatige intelligentie (AI) steeds meer deel uitmaakt van ons dagelijks leven, is het nuttig om stil te staan bij de impact van het gebruik op privacy en de regelgeving hieromtrent. In dit artikel bespreek ik een aantal aandachtspunten. section
Lees artikel David Allick -
Wat is merkinbreuk?
Merkinbreuk is een serieuze kwestie die vaak voorkomt in het handelsverkeer. Een merk biedt bedrijven de mogelijkheid om zich te onderscheiden van concurrenten, maar merkinbreuk kan dit onderscheidend vermogen ondermijnen. Maar wat gebeurt er precies bij merkinbreuk? In dit artikel bespreken we wat …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Wat doet de Reclame Code Commissie?
Reclame is iets waar we de hele dag aan staan blootgesteld en mee worden geconfronteerd, gevraagd en ongevraagd. Sommige reclame vinden we leuk of zelfs intelligent of ontroerend, andere reclame vinden we onfatsoenlijk, oneerlijk of ronduit discriminerend. En als we dat vinden, kunnen we daar dan …
Lees artikel Roland Wigman -
Wat is een samenwerkingsovereenkomst?
Samenwerken is het nieuwe concurreren! Of je nu een hitserie wilt maken, een gezamenlijke tentoonstelling organiseert, of een app ontwikkelt, een samenwerkingsovereenkomst is dé manier om de samenwerking soepel te laten verlopen. Maar wat houdt zo’n overeenkomst eigenlijk in, en waarom is het …
Lees artikel Merel Teunissen -
Contractbreuk: Wat is het?
Bij een botbreuk is je been gebroken. Bij een relatiebreuk is je relatie ‘gebroken’. En bij een breuk is je getal gebroken. Wat hebben al deze voorbeelden gemeen? Ooit waren ze bedoeld als een geheel, maar nu zijn ze stuk. Bij een contractbreuk is dat niet veel anders. Als twee partijen een …
Lees artikel Alexandra Iedema -
Ronnie Flex vs. Top Notch: belangrijke lessen uit hun juridische strijd over artiestenovereenkomsten
In de snel veranderende muziekindustrie zijn duidelijke en effectieve artiestenovereenkomsten cruciaal voor het succes van zowel artiesten als platenmaatschappijen. Deze overeenkomsten beschermen niet alleen creatieve talenten en zakelijke investeringen, maar bevorderen ook een langdurige en …
Lees artikel Alexandra Iedema -
Sony Music: zonder toestemming geen AI-training op muziek van onze artiesten
Sony Music Group (Sony), heeft op 16 mei 2024 in een formele verklaring (Declaration of AI Training Opt Out) AI-ontwikkelaars en muziekstreamingdiensten gewaarschuwd geen gebruik te maken van haar content om AI te trainen zonder expliciete toestemming. Ook heeft zij volgens de BBC een brief gestuurd …
Lees artikel Team Liaise Advocaten -
Treinreplica gemaakt van LEGO-blokjes: wordt het ge-LEGO-blokkeerd?
LEGO stapelt ondertussen de rechtszaken op als… LEGO-stenen. Wie is er nu aan de beurt? Een Nederlandse speelgoedfabrikant die treinreplica’s van LEGO-stenen maakt en verkoopt. Wanneer LEGO inbreuk op haar merkenrechten tegenkomt, is haar reactie net zo stevig als het klikken van hun blokjes. En …
Lees artikel Alexandra Iedema -
Mag mijn stem zonder mijn toestemming door een ander of AI gebruikt worden?
Naar aanleiding van de nieuwsberichten dat YouTube een AI Tool voor het gebruik van de stemmen van bekende zangers beschikbaar stelt, rees bij mij de vraag in hoeverre is jouw stem beschermd en heb je daar een recht op. Om die vraag te kunnen beantwoorden moet eerst vastgesteld worden of en zo ja …
Lees artikel Roland Wigman -
Bescherming van auteursrechten voor Nederlandse artiesten en tekstschrijvers in het AI-tijdperk
De opkomst van AI-technologieën zoals Udio en Suno, die zonder toestemming de stemmen en teksten van Nederlandse artiesten en tekstschrijvers klonen, zorgt voor grote onrust in de Nederlandse muziekindustrie. Deze praktijken hebben serieuze vragen opgeroepen over de bescherming van auteursrechten, …
Lees artikel Alexandra Iedema -
Over de doden niets dan goeds
R.J.F. Wigman 1 Schrijvers en filmmakers komen regelmatig in botsing met mensen die menen dat hun eer en goede naam door een publicatie is aangetast. De jurisprudentie is talrijk. Maar hoe zit het met de eer en goede naam van overledenen? In dit artikel een onderzoek naar de vraag of er misschien …
Lees artikel Roland Wigman -
Nieuwe inzichten in vijandelijk auteursrecht
1 2 Mr. R.J.F. Wigman is advocaat bij Versteeg Wigman Sprey Advocaten te Amsterdam. Hij adviseerde onder andere over de auteursrechten op de dagboeken van Joseph Goebbels en de rechten op de speelfilm Der Ewige Jude. In deze bijdrage worden aanspraken van de Staat op de auteursrechten van voormalige …
Lees artikel Roland Wigman -
Nieuw keurmerk in influencer marketing: hoe werkt het en waarom is het relevant voor zowel bedrijven als influencers?
In een tijd waarin de betrouwbaarheid en transparantie van online marketing steeds belangrijker worden, is er een nieuwe ontwikkeling: het ‘Certified by Influencerregels.com’ keurmerk. Geïntroduceerd door de DDMA (brachevereniging voor data en marketing), bvA (bond van adverteerders) en …
Lees artikel Team Liaise Advocaten -
‘Een populair gezelschapsspel’ - Wie zijn de makers van een filmwerk
1 2 Aanleiding voor dit artikel is de aanpassing van artikel 45d lid 2 Auteurswet in 2021. 3 Sedert 7 juni 2021 geeft het tweede lid van artikel 45d Auteurswet aan alle makers van een film een recht op een proportionele billijke vergoeding voor het uitzenden van een filmwerk. 4 In de Nota naar …
Lees artikel Roland Wigman -
Cultuur en culturele verschillen
Eén van Europa’s problemen zijn de cultuurverschillen, iets waar iedere Europeaan regelmatig mee wordt geconfronteerd. Die verschillen kunnen zich op vele terreinen uiten: begrotingsdiscipline, de rol van de staat, individuele verantwoordelijkheden, individuele vrijheden, etc. In mijn visie …
Lees artikel Roland Wigman -
AI in de creatieve sector
Er zijn eindeloos veel mogelijkheden met AI. Denk aan DALL-E waarmee afbeeldingen gegeneerd kunnen worden, Sora waarmee video’s gemaakt kunnen worden, met Suno kun je complete liedjes componeren en natuurlijk het welbekende ChatGPT. Te gek al die mogelijkheden, maar wat zijn de risico’s en valkuilen …
Lees artikel Team Liaise Advocaten -
De stemacteur weggestemd? Het gebruik van AI in voice-overs
Stemacteurs hebben een nieuwe concurrent genaamd Artificial Intelligence, beter bekend als AI. Vandaag heeft namelijk de Nederlandse tak van de supermarktketen Aldi bekendgemaakt stemacteur Diederik Ebbinge, al bijna vier jaar de stem achter de bekende Aldi-reclames, te vervangen door kunstmatige …
Lees artikel Alexandra Iedema -
SAVE THE DATE voor AI in de cultuur - en mediasector: de toekomst van creëren
Versteeg Wigman Sprey advocaten en de NVAIR presenteren AI in de cultuur- en mediasector: de toekomst van creëren Datum: 10 april 2024 Tijd: 14.30 uur – 17.45 uur + aansluitend borrel en “AI prompt battle” Locatie: De Lairessestraat 158, 1075 HM, Amsterdam (kantoor Versteeg Wigman Sprey advocaten) …
Lees artikel Alexandra Iedema -
Een merk- of modelrecht voor je gerecht? Registreren die hap!
De sociale media staan er vol mee: de croissant gevuld met Zwitserse room met daarop een laag van roze glazuur of chocolade, oftewel de crompouce. En dus zijn banketbakkers massaal aan het bakken geslagen om mee te kunnen liften op de hype. Maar in hun enthousiasme zijn ze wel vergeten het merken- …
Lees artikel Alexandra Iedema -
Het gevecht om AI trainingsdata
Alle AI moet getraind. ChatGPT en consorten, scrapen hun trainingsdata bij elkaar door het internet af te grazen, maar voor veel AI werkt dat niet. Die hebben specifieke data nodig. Als een AI een leerling wil vertellen welke onderdelen die nog extra moet oefenen, heeft die AI niets aan het …
Lees artikel Jetse Sprey -
Frans wetsvoorstel ter regulering AI en Auteursrecht
In Frankrijk ligt een wetsvoorstel voor dat AI voor een deel reguleert. Het voorstel houdt in dat alleen de auteurs wiens werken zijn gebruikt auteursrecht hebben op het hetgeen de AI creëerde. Die hebben dan ook recht op alle inkomsten die met de AI creatie worden gerealiseerd. Die inkomsten worden …
Lees artikel Jetse Sprey -
Een noodzakelijke update van het auteurscontract in tijden van AI. Drie tips.
Het AI landschap krijgt langzaam kleur. Details worden ingevuld. Door een staking van de scenaristen in de VS en het daarop volgende compromis, door gesprekken met mediabedrijven in Nederland en door een stroom aan publicaties. Ik moet soms denken aan een stop-motion opname van een landschap: aan …
Lees artikel Jetse Sprey -
De NFT in het Nederlandse vermogensrecht
Vorige week verschenen: mijn artikel over de NFT in het Nederlandse vermogensrecht. In het Maandblad voor Vermogensrecht. Veel leesplezier! De omschrijving van de uitgever: Zojuist verschenen (https://lnkd.in/eyU6aTjb): Jetse Sprey, NFT’s: de emancipatie van het digitale ding De NFT is een nieuw …
Lees artikel Jetse Sprey -
De toekomst van de schrijver in een tijd van AI
Heeft het schrijversvak nog toekomst? Kan AI niet preciezer, sneller, helderder en mooier schijven dan de schrijvende mens? Moet iedereen die van de pen leeft, zich omscholen? Deze blog is een verslag van een rondgang in ons netwerk. Van non-fictie broodschrijvers, tot literair werk, tot …
Lees artikel Jetse Sprey -
Wat betekent de nieuwe transparantieverplichting voor jou als exploitant?
In deze blog wordt stilgestaan bij wat de nieuwe transparantieplicht uit het Auteurscontractenrecht voor jou als exploitant betekent. Deze transparantieplicht geldt sinds 7 juni 2022. Spoiler alert: je zult als exploitant je administratie goed op orde moeten hebben. Wie is exploitant? Een exploitant …
Lees artikel Team Liaise Advocaten -
De transparantieverplichting: welke informatie moet een exploitant mij als maker of uitvoerend kunstenaar verstrekken?
In deze blog staat de nieuwe transparantieplicht, die sinds 7 juni 2022 geldt, centraal. Als je als maker de exploitatie van je werk hebt uitbesteed, c.q. een ander in staat hebt gesteld jouw werk te exploiteren, dan heb je het recht om geïnformeerd te worden over de exploitatie van je werk en de …
Lees artikel Team Liaise Advocaten -
Wat is NFT?
Een NFT is dus een soort eigendomscertificaat waarmee iemand kan aantonen dat hij of zij eigenaar is van die NFT. In het kort; een NFT is in feite een deel van een code die verwijst naar een digitaal bestand (object) dat online staat.
Lees artikel Team Liaise Advocaten -
Het portretrecht en de werknemer
Werkgevers gebruiken steeds vaker foto’s van hun werknemers, bijvoorbeeld op hun website of op posters of folders. Een werkgever mag deze foto’s niet altijd zomaar gebruiken, dit kan in strijd zijn met het portretrecht van de werknemer. Onder welke voorwaarden mag uw organisatie foto’s van …
Lees artikel Merel Teunissen -
De stormachtige opkomst van de juicekanalen; mogen zij zomaar alle juice verspreiden?
Door de snelle ontwikkeling in van het medialandschap en de democratisering van media is daar de nieuwste innovatie voor roddelbladen: het juicekanaal. Naast heel veel juice brengt dit nieuwe fenomeen de nodige problemen met zich mee, waar de old school roddelbladen zich tot op zekere hoogte nog …
Lees artikel Merel Teunissen -
Verhuur en Faillissement, wat staat de verhuurder te wachten?
Ik zal in dit blog ingaan op wat een verhuurder staat te wachten wanneer een huurder van bedrijfsruimte failliet dreigt te gaan of zelfs al failliet is gegaan. Ik hoop inzichtelijk te maken wat wel te doen en wat niet te doen. Feitelijk kunnen er drie periodes worden onderscheiden, namelijk (a) de …
Lees artikel David Allick -
Enkele civielrechtelijke kanttekeningen bij de voorgestelde wijzigingen van de Auteurswet
Op kantoor strijd ik er voor dat niet wordt vergeten dat het auteursrecht onderdeel is van het burgerlijk recht. En mijn adagium kan men hier wel dromen: het begint in boek 3! Inmiddels is het voorontwerp van de Wet Wijziging Auteurscontractenrecht op 4 april jl. gepubliceerd. In dit voorontwerp …
Lees artikel Roland Wigman -
Raakt Marvel haar helden kwijt?
Auteursrecht in Opdracht Wie aan superhelden denkt, denkt al snel aan Marvel. Bijna alle meest geliefde superhelden (en schurken), van Spider-Man tot Thanos, behoren tot de zogeheten Marvel Cinematic Universe. Het Amerikaanse bedrijf heeft dan ook een indrukwekkende auteursrechtelijke portefeuille. …
Lees artikel Roland Wigman -
Oneerlijke boetebedingen in huurovereenkomsten
Introductie Als huiseigenaar zit er momenteel veel mee. In heel Nederland stijgen de prijzen nog altijd met het kwartaal en zeker in grote steden heb je het qua huurders voor het kiezen. Tegelijkertijd ben je als verhuurder erg afhankelijk van de huurder voor de waarborg van je huis. Huurders zijn …
Lees artikel David Allick -
Gekaapte Domeinnamen
Voor het overleven en functioneren van een bedrijf is online aanwezigheid een vereiste. Het is dus belangrijk dat je een website hebt en dat die goed vindbaar is. Daarbij hoort een passende domeinnaam: de naam van je website. Maar wat nu als een vergelijkbare domeinnaam wordt geregistreerd door een …
Lees artikel Merel Teunissen -
Aanpassingen auteurscontractenrecht: wat wijzigt er voor filmproducenten?
In 2019 is de EU Richtlijn inzake auteursrecht in de digitale eengemaakte markt aangenomen (DSM-richtlijn). De implementatiewet die deze richtlijn omzet naar Nederlands recht, is sinds 7 juni dit jaar van kracht. De regels zijn bedoeld om het auteursrecht te moderniseren en meer rekening te houden …
Lees artikel Roland Wigman -
Hoe bescherm ik mijn software?
Van online eten bestellen tot complexe videospellen, achter alle apps, sites en programma’s zit software. Ieder modern bedrijf doet ‘wat met digitalisering’, en de software die dat draaiend houdt is een waardevol actief. Ongeacht of je een freelancer bent of de CEO van een groot bedrijf met een …
Lees artikel Merel Teunissen -
Drugstesten op de werkvloer
Foto door Tiger Lily via Pexels Dit jaar kwam door een onderzoek van Investico voor o.a. de Groene Amsterdammer en Trouw aan het licht dat er een serieus drugsprobleem is ontstaan onder arbeidsmigranten, voornamelijk met een (Oost-)Europese achtergrond. Het gaat vooral om banen in distributiecentra, …
Lees artikel Jetse Sprey -
Emoties op de Afspeellijst
Klik “akkoord” als je toestemming geeft voor het gebruik van stemherkenning om je emoties, geslacht, leeftijd en omgeving te analyseren en op basis daarvan een afspeellijst aan te bevelen. Dit zou Spotify je zomaar kunnen vragen over een jaar of wat. Naast je “Discover Weekly” en “Year in Review” …
Lees artikel Team Liaise Advocaten -
Elektronische handtekeningen
Een moderne frustratie is een contract moeten ondertekenen vanuit je eigen huis. Alsof het printen, tekenen en weer scannen nog niet genoeg gedoe was, is nu óók nog de inkt op. Digitaal ondertekenen is dus een uitkomst. Al helemaal nu, tijdens - je raadt het al - de pandemie, waardoor fysiek …
Lees artikel Jetse Sprey -
Arme artiesten en streamingdiensten
Dat er veel geld omgaat in de muziekindustrie, is geen nieuws. Dat een groot deel van dat geld niet aan de artiest zelf toekomt, ook niet. Maar waar dat geld nu precies in zit en wie waar aan verdient, blijft wat ondoorzichtig. Net als de rest van de wereld heeft ook de muziekindustrie een grote …
Lees artikel Roland Wigman -
De KvK voor het gerecht
Alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland moeten ingeschreven staan in het Handelsregister. Daar wordt essentiële zakelijke informatie in opgeslagen, zoals jaarrekeningen. Wanneer je met iemand in zee gaat (of althans, wil gaan), kun je het Handelsregister raadplegen om na te gaan of het …
Lees artikel Roland Wigman -
Corona vaccinaties en de AVG
Meer dan de helft van de zorgmedewerkers wil zich laten vaccineren tegen Covid-19, blijkt uit een peiling van de FNV. Per zorgbranche varieert de vaccinatiebereidheid sterk: Waar in de universitaire medische centra ongeveer twee derde positief tegenover inenting staat, is dat in verzorgingstehuizen …
Lees artikel Roland Wigman -
Interview Jetse Sprey
Read Jetse Sprey’s interview with Blockleaders about Blockchain, privacy and smart contracts here.
Lees artikel Jetse Sprey -
Recht op een kwart miljard cash?
Peter de Waard pleit in de Volkskrant van 9 december voor het laten vervallen van het auteursrecht na de dood van de maker. Hij ziet het feit dat het auteursrecht blijft bestaan tot zeventig jaar na de dood van de oorspronkelijke auteursrechthebbende als “een juridische misstand” en een “feodaal …
Lees artikel Roland Wigman -
Verwarrende yoghurt
Europese vega-burgers mogen hun naam behouden, dat besloot het Europees Parlement vrijdag 23 oktober. Een voorstel om namen als ‘burger’, ‘worst’ en ‘steak’ te verbieden voor plantaardige of vegetarische producten werd afgewezen. De schappen blijken toch niet gevuld met verwarde consumenten die per …
Lees artikel Merel Teunissen -
Over auteursrecht en anonimiteit; Banksy en het merkenrecht
‘Copyright is voor losers’ heeft straatartiest Banksy altijd gezegd. Niet geheel onverwachts heeft dit tot resultaat gehad dat meerdere van zijn kunstwerken zonder toestemming worden afgedrukt op verscheidene artikelen. Zo ook op de wenskaarten van het Londense bedrijf Full Colour Black. …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Ernstig Nummer IER
De aard van de auteursrechtelijke exploitatieovereenkomst. Bezien in het licht van het Frenkel/KRO-arrest van de Hoge Raad en art. 25b van de Auteurswet Door Willem Grosheide Deze bijdrage is eerder gepubliceerd in IER 2020/5 (Vriendenbundel Ernst Numann), p. 247 1. Aanleiding Het in 1985 gewezen …
Lees artikel Team Liaise Advocaten -
Gevoelige inkomstenklap voor uitvoerende musici/dreun voor Sena
Op 18 november jl. heeft het Europese Hof van Justitie arrest gewezen in een zaak tussen de Spaanse exploitant van televisiezenders Atresmedia en twee Spaanse collectieve beheerorganisaties voor naburige rechten (AGEDI en AIE, hierna AGEDI), zeg maar de Spaanse Sena. Achtergrond Aan deze zaak lag …
Lees artikel Roland Wigman -
Wat kan je met NFTs?
Dit is Dragon, een cryptokitten die twee jaar geleden verkocht werd voor 170.000 dollar. Cryptokitties zijn zowel blockchain verzamelobjecten als een soort spel. De katten kunnen gefokt worden, wat in nieuwe katten resulteert die ook weer een nieuwe generatie hebben op de Ethereum blockchain. De …
Lees artikel Jetse Sprey -
Een auteursrechtelijke anomalie
Nederland kent twee auteursrechtelijke regimes. Dat leidt tot intrigerende vragen. Inleiding Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit Nederland, Aruba, Curaçao en St. Maarten. Aldus artikel 1 van het Statuut voor het Koninkrijk (het Statuut).[1] Bonaire, St. Eustatius en Saba (BES-eilanden) zijn …
Lees artikel Roland Wigman -
Hoge Raad spreekt zich (eindelijk) uit over artikel 45d Auteurswet
Art. 45d van de auteurswet regelt het vermoeden van overdracht door de maker aan de producent van een filmwerk. Al jaren woedt er een discussie omtrent de strekking van het artikel. Makers en collectieve beheersorganisaties (hierna CBO’s) hebben altijd gemeend dat het vermoeden van overdracht geen …
Lees artikel Roland Wigman -
EU ontwerp-verordening omtrent crypto-activa uitgelekt
In september is een wetsvoorstel voor een verordening op de markten in crypto-activa (MiCA) uitgelekt naar de pers. Het gaat om een document van 168 pagina’s, bestaande uit 114 artikelen. Het voorstel heeft vier zelfbenoemde hoofddoelen. Ten eerste, juridische zekerheid en reglementaire …
Lees artikel Jetse Sprey -
Interview Jetse Sprey
Lees hier het interview van Jetse Sprey met Blockleaders over Blockchain, privacy en smart contracts. Read Jetse Sprey’s interview with Blockleaders about Blockchain, privacy and smart contracts here.
Lees artikel Merel Teunissen -
UITNODIGING LIVE WEBINAR ONDERNEMEN IN TIJDEN VAN CORONA: HOE BEPERK IK MIJN SCHADE?
UITNODIGING LIVE WEBINAR ONDERNEMEN IN TIJDEN VAN CORONA: HOE BEPERK IK MIJN SCHADE? WAT: Een webinar met juridische (on)mogelijkheden om Coronaschade zoveel mogelijk te beperken, toegespitst op contracten- en arbeidsrecht. Met volop ruimte voor vragen. VOOR WIE: Iedere ondernemer die met vragen zit …
Lees artikel Merel Teunissen -
Wat zijn de gevolgen van het Conronavirus voor organisatoren van evenementen?
Op 12 maart 2020 heeft het Kabinet opgeroepen om alle evenementen met 100+ bezoeker te cancelen. Een oproep die enorme gevolgen heeft voor organisatoren van evenementen. Wat die gevolgen precies zijn lees je hier. MOET IK MIJN EVENT ANNULEREN? Alle evenementen waar meer dan honderd bezoekers op af …
Lees artikel Merel Teunissen -
Hoe Regel je Auteursrecht op de Broncode van Maatwerk Software?
Als je een website, game, webshop, app of computerprogramma laat ontwikkelen, blijft het auteursrecht op de broncode bij de programmeur. Gevolg: je mag als opdrachtgever aan de maatwerk software niets (laten) wijzigen of je moet zelfs ophouden met het gebruik van de software. En dat is zacht gezegd …
Lees artikel Merel Teunissen -
Dit zijn de belangrijkste contracten in de muziek: Publishingdeals
Dit artikel uit de serie “Dit zijn de belangrijkste contracten in de muziek” gaat over muziekuitgave-overeenkomsten, ook wel publishing-overeenkomsten of publishingdeals genoemd. Hoe zien die eruit? Waar moet je op letten? Wat is een publishingdeal (publishingovereenkomst)? Publishing-overeenkomsten …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Over blockchain, tokenisation, crypto-currencies en smart en Ricardian contracts
Er wordt veel geschreven en gesproken over (de juridische aspecten van) blockchain, tokenisation, ICO’s en crypto-currencies. Blockchain wordt ook wel de grootste technische innovatie sinds internet genoemd. Het lijkt voer voor technisch geschoolde specialisten, maar de (juridische) essentie, …
Lees artikel Roland Wigman -
Weg met al die onnodige verwerkersovereenkomsten!
Het lijkt wel of iedereen elkaar aan het bestoken is met verwerkersovereenkomsten. Dat berust op het misverstand dat men denkt dat als er persoonsgegevens worden verwerkt die van een andere organisatie komen er altijd sprake is van een verwerkersrelatie, en dus een verwerkersovereenkomst nodig is. …
Lees artikel Team Liaise Advocaten -
Geen paniek: voor ZZP'er lang niet altijd verwerkersovereenkomst nodig.
Paniekzaaierij is onderdeel van de AVG-hype. Je loopt zogenaamd het risico op miljoenenboetes als je niet per 25 mei aan stapels nieuwe regels voldoet; dat soort dingen. Onzin natuurlijk. Voorbeeld: alle ZZP’ers zouden een verwerkersovereenkomst met hun opdrachtgever moeten hebben als er bij …
Lees artikel Team Liaise Advocaten -
Huurovereenkomst voor bepaalde tijd van woonruimte, stand van zaken in 2018
Het is alweer bijna 2 jaar geleden dat de Wet Doorstroming Huurmarkt 2015 in werking is getreden. Deze wet biedt verhuurders nieuwe mogelijkheden om een woning voor bepaalde tijd te verhuren zonder te worden geconfronteerd met het risico dat ze- ondanks alles- toch geacht worden een huurovereenkomst …
Lees artikel David Allick -
Dit zijn de belangrijkste contracten in de muziek
Als muzikant, maar ook als andere professional in de muziekindustrie, krijg je te maken met verschillende soorten contracten. Welke contracten zijn dat? Waar moet je op letten bij het sluiten van die contracten? En waar zitten de risico’s? Een overview. Omdat een groot deel van de contracten …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Auteursrecht en website: waar je op moet letten bij het (laten) ontwikkelen
Als je een website laat ontwikkelen is het belangrijk dat je een aantal zaken goed regelt. Zo blijft het auteursrecht op de broncode, het design, de teksten en alle foto’s rusten bij de websitebouwer, copywriter en fotograaf als je daarover niets afspreekt. Hoe je de auteursrechten met betrekking …
Lees artikel Merel Teunissen -
1947 EN ZIJN IMPACT OP 2018
Het auteursrecht beschermt werken van kunst, letterkunde en wetenschap tot zeventig jaar na de dood van de maker. Voor het gemak van de gebruiker is bepaald dat die termijn van zeventig jaar wordt berekend vanaf de 1e januari van het jaar volgend op het sterfjaar. Het werk van een maker die sterft …
Lees artikel Roland Wigman -
Waar moet je op letten bij het kiezen van een merk?
Het komt regelmatig voor dat klanten me vragen of ze een bepaald woord of logo kunnen registreren als merk (en het natuurlijk kunnen gebruiken). De vraag die dan aan mij wordt gesteld is natuurlijk: mag het juridisch? Met andere woorden: kan het merk geregistreerd worden, en maak ik er geen inbreuk …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Ondernemers, Vergeet Akte van Overdracht Intellectueel Eigendom Niet
Vaak denken ondernemers aan vrijwel alle juridische sores (algemene voorwaarden CHECK; privacy statement CHECK; aandeelhoudersovereenkomst CHECK) maar vergeten het intellectueel eigendom. En meer specifiek de akte van overdracht van intellectueel eigendom (IE). Dat kan vervelende gevolgen hebben. Om …
Lees artikel Merel Teunissen -
Slaafse nabootsing vs. modellenrecht
Voordracht tijdens IE-Zomerforum, congres over ‘Bescherming van vormgeving’ 13 juli 2017. 1. Gevraagd om commentaar bij het recente Mi Moneda (ook: Allround/Sim-stars)-arrest van de Hoge Raad dat de aanleiding vormt tot deze bijeenkomst, grijp ik de mij geboden gelegenheid aan om nog …
Lees artikel Team Liaise Advocaten -
Paul McCartney en Sony/ATV treffen schikking over Beatles-nummers
Ex-Beatle Paul McCartney en muziekuitgever Sony/ATV hebben een schikking getroffen over de muziekuitgaverechten op nummers van de Beatles. McCartney is auteur van de meeste nummers, waaronder de eerste single van de Beatles, Love Me Do. Paul McCartney had het nummer overigens grotendeels al een paar …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Onthoudingsbedingen
Inleiding Je geeft een feestje en laat het de buren weten en vraagt of ze niet willen klagen als de muziek om 01.00 uur nog wat hard staat. De buren zeggen dat toe. Niets aan de hand. Je vraagt aan je buren om op voorhand toe te zeggen dat ze bij al jouw toekomstige feestjes niet zullen klagen over …
Lees artikel Roland Wigman -
Opmerkelijke uitspraak in zaak over Artikel 1
Het zit Sylvana Simons en haar Artikel 1 niet mee. Viste ze begin dit jaar nog achter het net bij de Tweede Kamer verkiezingen, is het haar nu door de rechter verboden haar partij nog langer Artikel 1 te noemen. De oorzaak van deze tegenslag? Stichting Expertisecentrum Discriminatie (SED), een …
Lees artikel Merel Teunissen -
Facebook wijkt niet voor rouwende ouders
Het Duitse Hof heeft deze week uitspraak gedaan in een nogal verdrietige zaak. Wat was er aan de hand? Een 15-jarig meisje is in 2012 om het leven gekomen nadat ze onder een trein terechtkwam. Voor haar ouders is het nog altijd onduidelijk of het om een ongeluk ging of dat hun dochter zelf is …
Lees artikel Merel Teunissen -
Too cheesy…
Gezien de hoeveelheid procedures die Levola (Heks’nkaas) tegen haar concurrenten aanspant heb ik het vermoeden dat Heks’nkaas heel smerig is (óf de concurrerende kazen heel lekker, dat kan natuurlijk ook). Anyhow, duidelijk is het dat Heks’nkaas niet van haar eigen (smakelijke) krachten durft uit te …
Lees artikel Merel Teunissen -
Procederende architecten
Procederende architecten; het is een heuse trend. Zo procedeerde architect Fons Verheijen ruim twee jaar tegen de verbouwing van “zijn” Naturalis. In een opmerkelijk tussenvonnis oordeelde de rechter dat de verbouwing – die nodig was om het stijgende aantal bezoekers te kunnen herbergen - inbreuk …
Lees artikel Jaap Versteeg -
VOORTLEVENDE BEDINGEN UIT OVEREENKOMST
Bij het bestuderen van een overeenkomst kwam ik de bepaling “Deze bepaling blijft van kracht na beëindiging van deze overeenkomst.” weer eens tegen. Geen rare bepaling. Hij staat in veel overeenkomsten en ik kom hem dan ook al jaren tegen. Er zijn meer bepalingen die het einde van een …
Lees artikel Roland Wigman -
Big Data en Privacy debat in De Kring 22 maart 2017
Eerlijke handel! Hordes zombies, blauwogige ondode magiërs en cyclopen trekken vanuit een ijzig landschap op naar een grote muur. Een muur die slechts verdedigd wordt door enkele ondervoede, onderbetaalde en slecht geklede mannen. De Night’s Watch. Achter die muur liggen de weelderige landen van de …
Lees artikel Jetse Sprey -
Architect houdt verbouwing Naturalis tegen
Natuurkundig museum Naturalis te Leiden moet de verbouwing van haar gebouw (in ieder geval tijdelijk) stilleggen. Onderdeel van de verbouwing zou onder meer het plaatsen van tussenverdiepingen en pilaren in het museumgedeelte zijn. Volgens het museum is die verbouwing noodzakelijk vanwege een fusie …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Let op: "spookbrieven" met boete voor illegaal downloaden films
De filmdistributeur Dutch Filmworks waarschuwt dat er uit haar naam “spookbrieven” worden verstuurd met een voorstel voor een schikking vanwege het illegaal downloaden van films. In de brief wordt gesteld dat geconstateerd is dat er vanaf het IP-adres van de geadresseerde illegaal films gedownload …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Everyone’s a winner
Zondag is het weer zover; de créme de la créme komt bijeen voor de jaarlijkse uitreiking van de Oscars. Mijn persoonlijke favoriet? Manchester by the Sea of nee Lion of toch Moonlight…. Anyhow, ik maak me geen illusies en verwacht dat La La Land er met alle beeldjes van door zal gaan. Sneu voor de …
Lees artikel Merel Teunissen -
ONTKENNING VADERSCHAP IN HET AUTEURSRECHT
ONTKENNING VADERSCHAP[1] IN HET AUTEURSRECHT Het droit de paternité, authenticiteit en de ontkenning vaderschapsactie Een van de belangrijkste persoonlijkheidsrechten van een maker van een door het auteursrecht beschermd werk (hierna ‘werk’) is het recht op vermelding van zijn of haar …
Lees artikel Roland Wigman -
Blockchain: iedereen kapitalist!
Blockchain maakt het mogelijk ieder voorwerp in talloze stukjes op te delen en die stukjes te verkopen of te verhuren en dat alles bij te houden op een manier die net zo veilig is als het ouderwetse kadaster en daarbij oneindig veel goedkoper. Alle kopers van zo’n stukje worden mede-eigenaar van het …
Lees artikel Jetse Sprey -
“OOH-HOOO-OOOH-HOOO”, plagiaat?
Bij Buma/Stemra kunnen artiesten niet alleen terecht voor het innen van hun royalty’s ze kunnen er ook hun beklag doen als iemand er met hun song vandoor gaat. Klachten kunnen worden ingediend bij de Vaste Commissie Plagiaat (VCP); een onafhankelijke commissie van muzikale deskundigen en (wellicht …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Google Customer Match: zonder toestemming privacy technisch dubieus.
Veel gebruikt en waardevol: Google Customer Match. Maar vaak is toestemming nodig vanwege de privacy regelgeving. Als die nodig is en ontbreekt is Google Customer Match in strijd met de wet . Google Customer Match. Een handig systeem om de eigen klanten te benaderen met behulp van Google. Klanten …
Lees artikel Jetse Sprey -
Het portretrecht van een naakte Taylor Swift in het bed van Kanye West
Dat Kanye West niet vies is van wat controverse op zijn tijd is algemeen bekend (denk een Taylor Swift). Zijn nieuwste videoclip “Famous” past perfect in deze traditie. In de clip ligt Kanye in bed met een leger aan poedelnaakte celebs. Waaronder – uiteraard – Taylor Swift, Rihanna, Caitlyn Jenner, …
Lees artikel Jaap Versteeg -
De Algemene verordening gegevensbescherming: een TO-DO list
Per 25 mei 2018 wordt de Wet bescherming persoonsgegevens vervangen door de Algemene Verordening gegevensbescherming. Wat moet u nu al doen om dan aan de Verordening te voldoen? Documentatie U moet gaan vastleggen over welke persoonsgegevens u beschikt, waar die vandaan komen, en met wie u ze deelt. …
Lees artikel Team Liaise Advocaten -
Europese richtlijn bedrijfsgeheimen in werking getreden
Begin deze maand is de Europese richtlijn betreffende de bescherming van niet-openbaar gemaakte knowhow en bedrijfsinformatie tegen het onrechtmatig verkrijgen, gebruiken en openbaar maken daarvan (ook wel: de “Richtlijn Bedrijfsgeheimen”) in werking getreden. De achtergrond van de richtlijn is dat …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Colourful Rebel truien
Hip Amsterdam loopt weg met de truien van Colourful Rebel. Het merk is duidelijk erg populair en wint steeds meer aan bekendheid. Meeliften op dat succes klinkt aantrekkelijk, maar in hoeverre is dat mogelijk? In maart van dit jaar ontdekte Colourful Rebel dat de winkelketen Hip&Go truien liet …
Lees artikel Team Liaise Advocaten -
Artiesten willen meer geld van YouTube
Meer dan duizend muziekartiesten hebben de Europese Commissie in een brief gevraagd ervoor te zorgen dat er een minder groot gat bestaat tussen wat zij met hun muziek verdienen en de gigantische bedragen die YouTube daarmee verdient. De brief is ondertekend namens onder meer Bruno Mars, Kensington, …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Veilig Rijden Autoverzekering ANWB voldoet niet aan privacywet
De ANWB meldde dat verzekerden die veilig rijden een korting krijgen van maximaal 30% op de autoverzekering. De Veilig Rijden Autoverzekering. Dat is een leuke korting. Om daar aan mee te mogen doen, moet de verzekerde wel zijn rijgedrag voortdurend laten monitoren. Dat is de prijs van de korting. …
Lees artikel Jetse Sprey -
Geen arbeidsovereenkomst voor 0909-consulente
Eens in de zoveel tijd wordt de vraag gesteld of een overeenkomst tussen een (vermeend) opdrachtgever en een opdrachtnemer nou een opdracht- of een arbeidsovereenkomst is. Ook als toch duidelijk bedoeld is een opdrachtovereenkomst overeen te komen, kan het namelijk toch zijn dat sprake is van een …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Dansend rond Ravel
We weten het allemaal: eeuwig duurt het langst. Maar dit geldt niet voor het auteursrecht. De beschermingsduur van werken van beeldende kunst, literatuur of muziek is door onze nationale en internationale regelgevers in tijd beperkt. Over enkele aspecten daarvan gaat deze blog. Op 1 mei van dit jaar …
Lees artikel Team Liaise Advocaten -
5 TRICKS VOOR HET GRATIS EN LEGAAL DELEN VAN CONTENT OP INTERNET EN SOCIAL MEDIA
We horen het steeds vaker cliënten die - zich van geen kwaad bewust - een prachtige foto van een website plukken en die gebruiken om hun blog of website wat op te leuken. Maanden en soms een aantal jaar later ontvangen ze een mail van de fotograaf of ze voor het gebruik even € 600,– willen …
Lees artikel Merel Teunissen -
In some cases it is better to smile than it is to sue
Louis Vuitton heeft misschien gevoel voor mooie (of eigenlijk vooral hele dure) tassen, voor humor heeft ze dat zeker niet. My Other Bag… verkoopt canvastassen die een ecofriendly knipoog zijn naar peperdure designer tassen. De canvasjes zijn aan de ene kant bedrukt met de tekst “My Other Bag…” en …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Auteurscontractenrechtelijke pseudowetenschap
In het artikel Towards Author’s Paradise: The new Dutch Act on Author’s Contracts[1] gaat prof. mr. P.B. Hugenholtz in op de ontstaansgeschiedenis en de invoering van het auteurscontractenrecht in Nederland. In het kader van de bespreking van de wijzigingen in artikel 45d Auteurswet komt …
Lees artikel Roland Wigman -
Trias Opera: de scheiding van taken
Natuurlijk ben ik als advocaat van vele actoren in de filmindustrie begaan met de problematiek van het illegaal downloaden en de grote verliezen die alle partijen in de filmindustrie daardoor lijden. Toch was ik terughoudend toen ik hoorde dat filmproducenten de Nederlandse Staat aansprakelijk …
Lees artikel Roland Wigman -
South by Southwest, Austin
Schiphol. Op weg naar South by Southwest http://www.sxsw.com/. 20.000 mensen storten zich op Austin (Tx) voor dit ongelooflijke festival. Waarvan er 260 Nederlander zijn. Twintigduizend. Ongelooflijk. Beangstigend bijna die overweldigende aantallen. Dat moet het altijd wat slaperige en brave Austin …
Lees artikel Jetse Sprey -
Wielrennen en opera een gouden combi
Sporters zijn hot; ze verschijnen op rode lopers, schrijven boeken, dansen als sterren, trekken volle theaterzalen en komen nu zelfs in opera’s voor. Volgens een Limburgs opera gezelschap is het een gouden combi; wielrennen en opera. In augustus zullen ze een opera opvoeren over wielrenner Tom …
Lees artikel Merel Teunissen -
Publicatie in de LINDA. over vreemdgaande echtgenoot
De rechtbank Midden-Nederland heeft uitspraak gedaan over een in het magazine LINDA. verschenen artikel over een man die vreemd ging en zijn vrouw vervolgens verliet toen zij erachter kwam. Het verhaal stond in de rubriek “Verlaten Vrouw”, over door hun man in de steek gelaten vrouwen. Voor onder …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Een Elfie Selfie Christmas
Al helemaal klaar voor de kerstdagen? Boom opgetuigd, kalkoen ingeslagen en foute kersttrui in de kast? Vooral dit laatste kan bij modeminnende kerstvierders niet ontbreken. Rendieren, kerstmannen, sneeuwpoppen, knipperende lampjes. Voor de perfecte kersttrui geldt slechts één regel: hoe …
Lees artikel Merel Teunissen -
Piraterij: overheid doe er wat aan!
Nederlandse speelfilmmakers klagen de Nederlandse staat aan omdat de staat te weinig doet tegen illegaal downloaden, tegen piraterij. De piraterij wordt gesymboliseerd door het trotse vlaggenschip van ThePirateBay: al jarenlang ongrijpbaar. Een wat ranzig hoek van het internet met reclames voor …
Lees artikel Jetse Sprey -
Van wie is een muurschildering?
Folkestone in Engeland zal bij de meeste – inmiddels wat oudere - Nederlanders wellicht nog bekend zijn als een van de havens waar de ferry van Oostende en Calais ook heenvoer (naast natuurlijk Dover). Nu is Folkestone de plek waar de Kanaaltunnel in Engeland boven de grond komt. Verder is er niet …
Lees artikel Roland Wigman -
Jachtseizoen Popcorn Time geopend!
Dutch Filmworks is he-le-maal klaar met de illegale streamingdienst. Voor degene die de Popcorn Time hype heeft gemist: Popcorn Time is een streamingdienst waar zo’n beetje alle nieuwe films gratis bekeken kunnen worden. Dat klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. De streamingdienst is …
Lees artikel Merel Teunissen -
Ambulance chasing en auteursrecht
Heb ik net een blog(je) geschreven over het feit dat slechts enkele – reeds succesvolle – makers zullen profiteren van de billijke vergoeding, ben ik toch nog een categorie makers vergeten. De makers die ook kunnen profiteren van de billijke vergoeding zijn die makers die weliswaar hebben gewerkt …
Lees artikel Roland Wigman -
De onbillijkheid van de billijke vergoeding: het Matteüseffect
Want aan ieder die heeft, zal gegeven worden en wel overvloedig. Maar aan degene die niet heeft, zal zelfs nog ontnomen worden wat hij heeft. Matteüs 25, 21[1] Ook Matteüs was maker en LIRA lid avant-la-lettre Sinds 1 juli is het dan zover: makers (van werken in auteursrechtelijke zin) hebben …
Lees artikel Roland Wigman -
De wederkomst van de Victoriaanse moraal, of David moet een broek aan
Al langer leeft bij mij het idee dat de 19e eeuwse moraal in onze samenleving weer terrein wint. Wellicht volgens menigeen een logische reactie op de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw waar het seks, liefde en drugs betrof en de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw waarin voor …
Lees artikel Roland Wigman -
Gevolg Safe Harbor arrest: data opslaan in Amerika altijd illegaal?
Data opslaan in Amerika altijd illegaal? De gevolgen van de uitspraak van het Hof van Justitie van de EU over Safe Harbor worden langzaam groter. Waar velen, waaronder Minister van der Steur, zeggen dat opslag en verwerking van persoonsgegevens in Amerika (voorlopig) wel mag als je bijvoorbeeld de …
Lees artikel Team Liaise Advocaten -
Henk Westbroek wil niet dat PVV “België” speelt
Henk Westbroek, zanger van de Nederlandse popgroep Het Goede Doel, wil proberen te verbieden dat “België (Is er leven op Pluto?)” op PVV-bijeenkomsten wordt gespeeld. Het Goede Doel heeft eerder met een soortgelijk geval te maken gehad. Zo zou er volgens Westbroek “heel veel geld” geboden zijn door …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Free your books
Delen is hot! Via hippe apps wordt tegenwoordig werkelijk waar alles gedeeld. Een boor leen je van je buur, voor een vakantie ruil je gewoon van huis en ben je klaar met je dagelijkse portie file; dan ruil je gewoon van baan. Ook het kopen van boeken is hopeloos ouderwets, iedereen met een …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Heksentoer
In het tijdschrift Intellectuele eigendom en reclamerecht (IER) becommentarieerde Willem Grosheide de Heks’nkaas-uitspraak (waar op deze blog al eerder aandacht aan is besteed).
Lees artikel Team Liaise Advocaten -
Banksy’s most disappointing visitior attractionpark
Britse street artist Banksy geniet wereldwijd bekendheid vanwege zijn politiek getinte graffiti (één van mijn favorieten) en is berucht vanwege vele hilarische acties. Zo plaatste hij eens een levensgrote schildering in het hok van de London Zoo pinguïns met “We’re bored of fish” en verving hij het …
Lees artikel Merel Teunissen -
Preutse kaas
Wat porno en een stuk kaas met elkaar te maken hebben? Verder dan de tenenkrommende “sexy” reclames van Milner kwam ik niet. Maar blijkbaar is het niet alleen Milner die kaas associeert met menselijk naakt. Ook Pornhub legt deze link: voor het aanprijzen van porno maakt Pornhub gebruik van een …
Lees artikel Merel Teunissen -
Kunstenaar Anish Kapoor treedt op tegen Chinees “jatwerk”
Anish Kapoor, Brits beeldend kunstenaar, zegt een rechtszaak aan te zullen spannen tegen de Chinese makers van de “Big Oil Bubble”. Het Chinese werk, dat zou moeten lijken op gigantische oliedruppels, zal eind augustus worden opgeleverd in Karamay, China. De stad is onder andere bekend om haar …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Inspiratie uit Hanoi
Ik stel mezelf vaak de vraag naar het nut van regels. Het nut voor de maatschappij dan. Niet voor mijzelf. Voor mijzelf weet ik al dat hun bestaan buitengewoon nuttig is: een complex stelsel genuanceerde maatschappelijk afspraken waar ondernemers een professional voor nodig hebben om er de weg in te …
Lees artikel Jetse Sprey -
100.000 dollar voor een instagrammetje
Richard Prince: een perverse luie oude man of geniaal kunstenaar? Waar de één de controversiële fotoserie “New Portraits” de hemel in prijst steekt de ander zijn totale afschuw niet onder stoelen of banken. De portretten houden de gemoederen bezig, dat is één ding dat zeker is. What is the fuzz all …
Lees artikel Merel Teunissen -
Geen juridische kwestie maar een kwestie van smaak!
Afgelopen woensdag heeft de rechter uitspraak gedaan in de smaakmakende procedure tussen Levola (Heks’nkaas) en Smilde (Witte Wievenkaas). Wat was er aan de hand? Het romige goedje van Witte Wievenkaas leek volgens Heks’nkaas verdacht veel op hun kaas dipper. Met een productie van 1,1 miljoen …
Lees artikel Merel Teunissen -
Exit Popcorn Time?
Op grond van de auteurswet is het in Nederland verboden om auteursrechtelijk beschermd materiaal te uploaden. Ook is het sinds 2014 verboden om films, muziek en series via illegale bronnen te downloaden.[1] Desondanks wordt er jaarlijks zestig miljoen keer op illegale wijze films gedownload.[2] …
Lees artikel Team Liaise Advocaten -
Ontslag wegens disfunctioneren na 1 juli 2015
Het zal niemand ontgaan zijn dat het arbeidsrecht dit jaar ingrijpend is, en zal worden, gewijzigd. Ook de regels met betrekking tot het ontslag wegens slechte prestaties van de werknemer zullen worden veranderd. Tot 1 juli a.s. heeft de werkgever bij disfunctioneren van de werknemer de keuze om …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Eensgezindheid op ons symposium: zorg voor een kunstexceptie in de Auteurswet!
Op 21 mei 2015 organiseerden wij naar aanleiding van de zaak Tuymans een symposium met en in de sociëteit De Kring. Centraal stond de verhouding tussen de beeldende kunst en het auteursrecht bij het overnemen van beeld van anderen. Het symposium was een succes. De opkomst was groot en de aanwezigen …
Lees artikel Jetse Sprey -
De bestseller bepaling: inkomenspolitiek voor programmeurs
Aan de poort rammelt het nieuwe auteurscontractenrecht. Het is bijna zover. De Tweede Kamer nam het wetsvoorstel aan. Het wordt in de Eerste Kamer besproken. Met het nieuwe auteurscontractenrecht zoals dat nu wordt besproken, zou voor de auteurs een nieuwe tijd aanbreken. Hun positie wordt …
Lees artikel Jetse Sprey -
Madlib door Bob James om sample aangeklaagd
Jazzlegende Bob James, onder de jongere generatie (waar ik mezelf nog toe reken) aanvankelijk bekend via muzikanten die zijn muziek gesampled hebben, heeft rap-artiest Madlib en zijn label Stones Throw aangeklaagd omdat zijn Nautilus in Madlib’s Sparkdala is gesampled. Het label van Madlib staat …
Lees artikel Jaap Versteeg -
SYMPOSIUM
SYMPOSIUM Kopie of creatie? Wat mag ik doen met andermans beeld? Naar aanleiding van “de zaak Tuymans” organiseert Versteeg Wigman Sprey advocaten een symposium over auteursrecht en de (beeldende) kunst. In de Tuymanszaak werd een foto van het bezwete voorhoofd van politicus Jean-Marie Dedecker door …
Lees artikel Merel Teunissen -
Uitgelekte plannen voor de publieke omroep
Uit uitgelekte beleidsplannen voor de jaren 2016-2020 blijkt dat de NPO (nog) meer macht naar zich toe wil trekken, ten koste van de vrijheid van de omroepen. Op grond van de plannen zullen de omroepen minder “hun eigen doelen nastreven”, en zal de NPO nog meer de gezamenlijke koers bepalen. Volgens …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Poppodium 2.0: het getuigenbankje
Het is weer eens wat anders; een concert vanuit het getuigenbankje. Een opmerkelijke move van Robin Thicke toen hij vorige week voor de rechter moest verschijnen. Hij is verwikkeld in een juridische strijd - die inmiddels toch wel is uitgegroeid tot één van de meest controversiële rechtszaken in de …
Lees artikel Merel Teunissen -
Plannen voor een “startup-BV”
D66 wil dat een nieuwe rechtsvorm in het leven wordt geroepen voor jonge, innovatieve bedrijven: de “Startup-BV”. Op grond van het plan zullen dergelijke startups worden gestimuleerd door daar voordelen aan te bieden, zoals fiscale en arbeidsrechtelijke voordelen, en door het investeren in een …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Freaky kinder kopjes
Een webshop vol met mokken van andermans kinderen? Jup, het bestaat. De webshop Koppie Koppie verkoopt mokken met daarop foto’s van kinderen die door hun pappies en mammies online zijn gezet. Zónder hun toestemming wel te verstaan. Wie doet nou zoiets?! Nou, De Correspondent. En als je deze webshop …
Lees artikel Merel Teunissen -
Minister Kamp heeft helemaal gelijk
Toen ik via internet vernam dat Minister Kamp van Economische Zaken in De staat van de economie zou hebben gezegd dat Nederlandse ondernemers stuiten op belemmeringen zoals het auteursrecht, kwam de rook al uit mijn oren. Ik zag meteen een venijnig blog voor me: Nederlandse ondernemers stuiten op …
Lees artikel Roland Wigman -
Auteursrecht op akkoorden?
Afgelopen Eurosonic Noorderslag werd tijdens een paneldiscussie de vraag gesteld of voor het openbaar maken van akkoordenschema’s toestemming nodig is. Aanleiding voor die vraag was het tijdens de paneldiscussie besproken Chordify.net. Op die website kan je meespelen met de akkoorden van gekozen …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Inloopspreekuur Versteeg Wigman Sprey advocaten in A Lab
Versteeg Wigman Sprey advocaten houdt met ingang van deze week elke vrijdagmiddag een inloopspreekuur op haar IJ-desk in A Lab. De ondernemers van A Lab kunnen tijdens het spreekuur terecht om hun juridische vragen te bespreken. Versteeg Wigman Sprey advocaten heeft haar IJ-desk in A Lab in …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Opera Derelicta, auteursrecht en de leer van het res derelictum
Sinds 29 oktober van het afgelopen jaar kent de Auteurswet een regeling voor ‘verweesde werken’. Al heel lang ben ik geïnteresseerd in dit soort werken. Dat begon toen ik voor mijn eerste werkgever, filmproducent Allarts, de rechthebbende(n) moest opsporen op een boek van een Argentijnse …
Lees artikel Roland Wigman -
Printprijsregeling (PPR) afgeschaft
De Printprijsregeling (PPR) is per 1 januari 2015 afgeschaft. De Printprijsregeling hield in dat onder meer filmproducenten niet 21% btw hoefden af te dragen over de ontvangen vergoeding of over de totale voortbrengingskosten. In plaats daarvan betaalden ze alleen btw over een vastgesteld bedrag (de …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Niet zo’n chic spektakel?!
Zenuwslopende zeeslagen, gruwelijke slachtpartijen - inclusief afgesneden geslachtsdelen én verwijderde harten én ingeslikte brandende kruitlonten. De avonturenfilm Michiel de Ruyter, die maandag zijn officiële wereldpremière beleeft zit bomvol spektakel. Spektakel dat we kennelijk al eerder konden …
Lees artikel Merel Teunissen -
Google Analytics gebruiken zonder inbreuk op privacywet? Het CBP legt uit hoe.
Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft een handleiding gepubliceerd om Google Analytics zo in te stellen dat aan de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) wordt voldaan. Volgens het CBP moet u: 1. een bewerkersovereenkomst met Google afsluiten, 2. Google niet het volledige IP-adres …
Lees artikel Team Liaise Advocaten -
Auteursrecht als misplaatste grondslag voor een monopolie
Afslanken met Bea Pols is kennelijk een feestje (ik weet het niet, ik ken Bea niet), maar Sonja Bakker, voor wie het afslanken door al haar boekkopende volgelingen een feestje is, mag van Bea niet zeggen dat afslanken een feestje is. Volgens Bea is dat auteursrecht inbreuk. Voor mij reden om de pen …
Lees artikel Roland Wigman -
'Ik ben door de Bijenkorf als een onmens behandeld'
Uit onze pro bono-praktijk: Onschuldige Bijenkorfklant wordt door beveiliging vastgezet op beschuldiging van diefstal. Klant, die in eigen land om politieke redenen in de gevangenis heeft gezeten en naar Nederland is gekomen omdat hij dit land als dé rechtsstaat beschouwt, wil graag horen dat dit in …
Lees artikel Team Liaise Advocaten -
Stiekeme seks in een zwart jurkje niet auteursrechtelijk beschermd
Een zondagmiddag op de bank nam voor Saskia Noort een heel andere wending toen zij het boek Het Reservaat van Liselotte Stavornius opensloeg. Een vrouw die met haar gezin verhuist naar het chique Blaricum, waar ze wordt opgenomen in een vriendengroep waar de wijn rijkelijk vloeit en het met de …
Lees artikel Merel Teunissen -
ACM bevestigt: Daisycon is verzender. Bom onder affiliatenetwerken?
In een beslissing op het bezwaar van Daisycon tegen de haar opgelegde boete van ruim acht ton voor het versturen van spam bevestigt de ACM dat Daisycon als verzender moet worden aangemerkt, en dus zelf moet kunnen aantonen toestemming te hebben gekregen van de ontvangers van e-mails. Dat is is voor …
Lees artikel Team Liaise Advocaten -
Eeuwigdurende persoonlijkheidsrechten
De maker van een auteursrechtelijk werk behoudt, ook na overdracht van zijn auteursrecht, bepaalde rechten die wij in Nederland gewoonlijk aanduiden als persoonlijkheidsrechten en soms als morele rechten. Deze rechten zijn (in Nederland) onder andere het recht op naamsvermelding, het recht zich te …
Lees artikel Roland Wigman -
Een kwestie van (auteursrecht op) smaak
Binnenkort horen we of smaak auteursrechtelijk beschermd kan worden. De makers van Heks’nkaas stapten naar de rechter omdat dat de smaak van de kruidenroomkaas van Wittewievenkaas hen toch wel erg deed denken aan de smaak van hun eigen romige goedje. In deze smakelijke procedure zal de rechter …
Lees artikel Merel Teunissen -
Jay Z’s sample, naar Nederlands recht
Rapper Jay Z is door platenlabel TufAmerica voor de Amerikaanse rechter gedagvaard omdat hij uit “Hook & Sling Part 1” van Eddie Bo (uit 1969) zou hebben gesampled. TufAmerica heeft in 1996 de rechten op het nummer verkregen. Het gaat om het (heel korte) fragment uit “Hook & Sling” dat je na …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Verwarring alom: ACM, Daisycon en spam.
Zonder toestemming versturen van e-mails kan duur uitpakken. Onlangs werd bekend dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een boete van 810.000 euro voor spam heeft opgelegd aan affiliate-marketingbedrijf Daisycon. In het tachtig pagina’s dikke besluit (hier te vinden) komt voor marketeers en …
Lees artikel Team Liaise Advocaten -
(Geen) Surprise in Amsterdamse Zwarte Piet-zaak
De Raad van State heeft vanochtend uitspraak gedaan in de zaak over de vergunning voor de Sinterklaasintocht in Amsterdam in 2013. Volgens de tegenstanders van de Zwarte Piet-figuur had die vergunning niet mogen worden verleend vanwege strijd met het discriminatieverbod in art. 8 EVRM. In een …
Lees artikel Team Liaise Advocaten -
'Na-scheppen': over nasynchroniseren en artikel 45d Auteurswet
In het kader van mijn dagelijkse werkzaamheden las ik het arrest van de Hoge Raad van 20 april 2007 in de zaak eiser/ EO e.a. (ECLI:NL:HR:2007:AZ8169) nog eens na, evenals de daarbij behorende conclusie van advocaat-generaal Huydecoper. Huydecoper wijdde enige beschouwingen aan artikel 45d Aw die …
Lees artikel Roland Wigman -
Graffiti en auteursrecht
In de Verenigde Staten lopen op dit moment een aantal rechtszaken van graffiti kunstenaars vanwege inbreuk op hun auteursrechten. Zo is er de zaak van David Anasagasti (ook bekend als AholSniffsGlue) wiens drowsy eyeballs prominent worden gebruikt door modemerk American Eagle Outfitters in hun …
Lees artikel Roland Wigman -
Privacy first, of belastingheffing first?
Onlangs besloot het gerechtshof Den Bosch [1] dat SMSParking, een commercieel parkeerbetaalbedrijf, moet meewerken aan het verstrekken van door de Belastingdienst opgevraagde parkeergegevens. De Belastingdienst vroeg SMSParking om álle parkeergegevens van ál haar klanten betreffende 2012. SMSParking …
Lees artikel Team Liaise Advocaten -
Een nieuw en Europees persoonlijkheidsrecht
Persoonlijkheidsrechten zijn rechten die de Auteurswet aan de maker geeft en die de maker behoudt, ook nadat hij zijn auteursrecht heeft overgedragen. Van sommige persoonlijkheidsrechten kan geen afstand worden gedaan. De Nederlandse Auteurswet somt de persoonlijkheidsrechten op in artikel 25 Aw. …
Lees artikel Roland Wigman -
Beter goed gejat dan slecht bedacht
Beter goed gejat dan slecht bedacht, moet de Amerikaan Marc Bunag hebben gedacht toen hij de poster voor de Nederlandse hitfilm Soof ontwierp. De poster is een regelrechte kopie van de filmposter van American Beauty. Het heeft Bunag overigens geen windeieren gelegd, want de poster is inmiddels …
Lees artikel Merel Teunissen -
Merel Teunissen per 1 september in dienst
Merel Teunissen is met ingang van 1 september in dienst bij Versteeg Wigman Sprey advocaten. Haar afstudeerscriptie had betrekking op de rechtmatigheid van het indexeren van nieuwsartikelen door Google News. Teunissen is mede-initiator van het blog Rechtbuigen.nl, over IE- en privacy-recht.
Lees artikel Jaap Versteeg -
Willem Grosheide's Tradition, Codification and Unification of Intellectual Property Law gepubliceerd
Tradition, Codification and Unification of Intellectual Property Law van prof. mr F. Willem Grosheide is onlangs gepubliceerd. De bijdrage aan het boek Tradition, Codification and Unification, Comparative-Historical Essays on Developments in Civil Law illustreert hoe nationale codificatie en …
Lees artikel Team Liaise Advocaten -
Booking.com misleidt consumenten
De hotelboekingssite Booking.com misleidt klanten door op de website te stellen dat er nog slechts één of enkele kamers beschikbaar zijn. De Reclame Code Commissie (RCC) oordeelde dat in haar uitspraak van 24 april 2014. Booking.com wijst de klant bij het bekijken van een hotelkamer er namelijk op …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Exclusieve licentie impliciet overeengekomen door opdracht
De voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam heeft onlangs vonnis gewezen in een zaak waarin een oud-opdrachtneemster stelde dat de licentie op de door haar in opdracht vervaardigde werken samen met de opdrachtovereenkomst eindigde. De voorzieningenrechter dacht daar anders over: “Zij …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Profvoetballers verliezen zaak om vergoeding portretrecht
Het Hof Amsterdam heeft onlangs uitspraak gedaan in een (sinds 2003 lopende) zaak tussen de Centrale Spelersraad, Vereniging van Contractspelers en ProProf tegen de KNVB-clubs. Het ging in deze zaak om de vergoedingen die voetbalclubs ontvangen van omroeporganisaties en commerciële televisiestations …
Lees artikel Jaap Versteeg -
SBS en Talpa winnen kort geding over programma “Married at first sight”
In deze zaak draaide het om het TV-programma Married at first sight. In dit programma wordt voor de kandidaten door een team van wetenschappers en experts (relatietherapeuten, psychologen en seksuologen) een partner geselecteerd. De kandidaten trouwen met de voor hen geselecteerde partner en zien …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Willem Grosheide verbonden aan Versteeg Wigman Sprey advocaten
Met veel plezier berichten wij dat vanaf 15 oktober prof. mr F. Willem Grosheide als adviseur aan ons kantoor verbonden zal zijn. Willem Grosheide is emeritus hoogleraar privaatrecht (burgerlijk recht en auteursrecht) aan de Universiteit Utrecht en was 46 jaar advocaat. De beschikbaarheid van zijn …
Lees artikel Jaap Versteeg -
‘Leksite’ Publeaks vandaag live
Vandaag lanceert ‘Publeaks’ haar ‘leksite’ www.publeaks.nl. Publeaks heeft als doel om mensen in staat te stellen om veilig en anoniem informatie naar de pers te lekken om het onderzoeks- en controlerend vermogen van de pers te versterken en misstanden aan de kaak te laten stellen. De site is een …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Versteeg Wigman Sprey advocaten opent IJ-desk in A Lab
Versteeg Wigman Sprey advocaten zal vanaf 2 september 2013 een IJ-desk openen in A Lab in Amsterdam-Noord. A Lab is gevestigd naast EYE en Toren Overhoeks. Sinds 1 juli 2013 huist A Lab in het voormalig Groot Laboratorium van Shell aan de IJ-oevers in Amsterdam-Noord. A Lab is een plek waar …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Filmscript “Janey, Kind van de rekening!” geen auteursrechtinbreuk
De Rechtbank Zeeland – West Brabant heeft onlangs vonnis gewezen in een procedure met betrekking tot een gestelde inbreuk op de auteursrechten op de boeken “Weg van Lila” en “Vaderstad” van de heer Van Rhijn. De gedaagde, Steven de Jong, bijgestaan door Roland Wigman en Wendela Bierman van Versteeg …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Hof: de ‘Endstra-tapes’ zijn niet auteursrechtelijk beschermd
Op 16 juli jl. heeft het Hof Den Haag uitspraak gedaan in de zaak rondom de “Endstra-tapes”. In deze zaak gaat het om de publicatie van een boek met daarin transcripten van gesprekken die Willem Endstra (op 17 mei 2004 in Amsterdam op straat doodgeschoten door vermoedelijk tegenstanders uit de …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Fotoboek Johan Cruijff geen inbreuk op portretrecht
Uitgeverij Tirion heeft in 2003 het boek “Johan Cruijff – De Ajacied” op de markt gebracht. Het boek bevat foto’s van Cruijff uit de periode dat hij voor Ajax voetbalde. Cruijff heeft daarop een verbod en een schadevergoeding gevorderd, omdat het boek onder meer inbreuk op portretrechten zou maken. …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Het boek "Boek voor de Rechter" van Wendela Bierman en Roland Wigman wordt gepresenteerd op 24 april a.s.
Op woensdag 24 april 2013 zal het door Wendela Bierman en Roland Wigman geschreven boek “Boek voor de Rechter” worden gepresenteerd in Hôtel Droog te Amsterdam. Het boek wordt uitgegeven door uitgeverij DeLex. In “Boek voor de Rechter” wordt op een toegankelijke wijze rechtspraak over …
Lees artikel Roland Wigman -
Publieke Omroep stopt met pop-ups voor cookies website
Eind februari j.l. kondigde Minister Kamp (Economische Zaken) aan dat de Cookiewet zal worden aangepast. Op grond van de Cookiewet is het verplicht om toestemming te vragen voor het plaatsen van cookies op de computers van bezoekers van websites. Gevolg daarvan is dat veel websites (waaronder die …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Hoge Raad: Schiphol-zaak Alberto Stegeman moet over
Journalist Alberto Stegeman heeft eind 2008 in het kader van het programma ‘Undercover in Nederland’ met een vervalste KLM-personeelspas toegang verkregen tot terrein van Schiphol. Stegeman wist op die manier bij diverse vliegtuigen te komen, waaronder het regeringstoestel. Na de uitzending heeft …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Geen uitzendverbod voor Het Zesde Zintuig
Tegen RTL is een kort geding aangespannen waarin een uitzendverbod voor een aflevering van het programma ‘’Het Zesde Zintuig’’ is gevorderd. In dit programma gaat Lieke van Lexmond samen met paragnosten naar plaatsen toe waar mensen zijn overleden (of vermoord) en proberen zij met hun gaven de …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Wijziging Wet toezicht op collectieve beheersorganisaties
De eerste kamer heeft op 5 maart 2013 het wetsvoorstel tot de wijziging van de Wet toezicht op collectieve beheersorganisaties aangenomen. Het wetsvoorstel heeft onder meer tot gevolg dat ook de collectieve beheersorganisatie Buma onder het preventieve toezicht van het College van Toezicht zal …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Seminar 'Juridische en Technische Update Beveiliging Persoonsgegevens'
Versteeg Wigman Sprey advocaten organiseert in samenwerking met Horlings IT-auditors op 14 maart 2013 het seminar ‘Juridische en Technische Update Beveiliging Persoonsgegevens’. Tijdens het seminar komt aan de orde welke persoonsgegevens dienen te worden beveiligd, en op welke wijze. De …
Lees artikel Team Liaise Advocaten -
Sena vs organisatoren dance-evenementen
Sena, de rechtenorganisatie voor uitvoerende artiesten en producenten, heeft een aantal dance-evenement organisatoren gedagvaard. Onderwerp van geschil is onder meer de vergoedingen die de organisatoren aan Sena betalen voor het (laten) spelen van muziek tijdens de evenementen. Volgens de …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Reactie studiecommissie op wetsvoorstel auteurscontractenrecht
De studiecommissie auteurscontractenrecht heeft een verslag uitgebracht op het wetsvoorstel auteurscontractenrecht. Het wetsvoorstel betreft het door het ministerie van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer toegezonden wetsvoorstel inzake het auteurscontractenrecht. e studiecommissie heeft bij …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Roland Wigman in expertsessies Alliantie van Producenten in de Creatieve Industrie
Roland Wigman, partner bij Versteeg Wigman Sprey advocaten, zal deelnemen aan de ’expertsessies’ van de Alliantie van Producenten in de Creatieve Industrieonderzoeken wat voor (generieke) stimuleringsmaatregelen het beste aansluiten bij de creatieve sector. Er zullen vier sessies worden …
Lees artikel Roland Wigman -
Vanuata treedt toe tot de Berner Conventie
De Republiek Vanuata, een klein land in Oceanië ten westen van Fiji met een inwonertal van iets meer dan een kwart miljoen, zal vanaf 27 december 2012 het aantal leden van de Berner Conventie uitbreiden tot 166. Vanaf deze datum treedt namelijk het lidmaatschap van de Republiek Vanuata in werking. …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Versteeg Wigman Sprey advocaten sponsor van Amsterdam Film Week
Op 5 november 2012 gaat de Amsterdam Film Week van start, waarvan Versteeg Wigman Sprey advocaten ook dit jaar sponsor is.
Lees artikel Jaap Versteeg -
Benjamin van Werven op de Doe Het Niet Zelf Dag
Benjamin van Werven, advocaat bij Versteeg Wigman Sprey advocaten, zal op 5 september 2012 de Doe Het Niet Zelf Dag bijwonen. De Doe Het Niet Zelf Dag is een netwerkevent voor creatieve ondernemers waarbij de deelnemers de mogelijkheid hebben om elkaar te ontmoeten en elkaar van dienst te zijn op …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Film Fitna geen inbreuk op portretrecht iman
Op 31 juli 2012 heeft het Hof Den Haag bevestigd dat makers van de film Fitna geen inbreuk op de rechten van iman Fawaz Jneid hebben gemaakt door het opnemen daarin van een fragment uit Netwerk uit 2007. In dat fragment doet de iman de volgende uitspraak: ‘Je mag in Nederland bijvoorbeeld …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Column #2 van Roland Wigman over het wetsvoorstel Auteurscontractenrecht
De tweede column in een serie over het wetsvoorstel Auteurscontractenrechtvan van Roland Wigman (partner bij Versteeg Wigman Sprey advocaten)is vandaag verschenen op www.ieforum.nl. Het artikel handelt over het onderdeel van het wetsvoorstel dat betrekking heeft op de ontbinding van …
Lees artikel Roland Wigman -
Lunchbijeenkomst Auteurscontractenrecht
Op vrijdag 29 juni a.s. organiseert Versteeg Wigman Sprey advocaten een lunchbijeenkomst over het wetsvoorstel Auteurscontractenrecht van 19 juni jl. Dit wetsvoorstel houdt ingrijpende wijzigingen in van de Auteurswet, met name gericht op het verbeteren van de positie van de maker. Ook artikel 45d …
Lees artikel Roland Wigman -
Brandbrief van Nederlandse postproductiebedrijven aan politiek
Nederlandse postproductie- en facilitaire bedrijven hebben 20 juni 2012 een brandbrief gestuurd naar minister Verhagen en staatssecretaris Zijlstra. Daarin roepen zij de politiek op om een economische stimuleringsmaatregel (tax shelter) voor de filmindustrie op te richten. De maatregel zou de …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Roland Wigman in paneldiscussie Vereniging voor Auteursrecht
Roland Wigman, partner bij Versteeg Wigman Sprey advocaten, zal 25 mei 2012 als panellid een paneldiscussie bijwonen van de Vereniging voor Auteursrecht (“VvA”). De paneldiscussie zal plaatsvinden tijdens de ledenvergadering van de Vereniging voor Auteursrecht en heeft het filmauteursrecht als …
Lees artikel Roland Wigman -
Model bewerkersovereenkomst
In samenwerking met de DDMA Dutch Dialogue Marjeting Association) heeft Meta Kuyvenhoven een model bewerkersovereenkomst opgesteld. Een bewerkersovereenkomst is verplicht op basis van de Wet bescherming persoonsgegevens en regelt rechten en plichten van respectievelijk adverteerders en …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Overschrijding wettelijke termijn voor openbaarmaking van jaarrekening
Het gerechtshof Arnhem heeft onlangs geoordeeld dat een overschrijding van de wettelijke termijn van openbaarmaking van de jaarrekening met 28 dagen, heeft geleid tot aansprakelijkheid van de bestuurder voor de schulden van de vennootschap die in staat van faillissement is verklaard. De curator van …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Benjamin van Werven op Art As Money Festival
Benjamin van Werven, advocaat bij Versteeg Wigman Sprey advocaten zal 9 februari 2012 een presentatie geven op het Art as Money Festival. Het onderwerp van de presentatie zal een inleiding in het intellectuele eigendomsrechten zijn, toegespits op de creatieve sector. De presentatie zal in …
Lees artikel Jaap Versteeg -
'Wet Van Dam’ met betrekking tot de automatische en stilzwijgende verlenging van abonnementen nu van kracht
Vandaag, 1 december 2011, treedt de ‘Wet Van Dam’ [1] in werking met betrekking tot de automatische en stilzwijgende verlenging van abonnementen. Omdat de inwerkingtreding van de wet mogelijk grote gevolgen heeft voor de overeenkomsten en de praktijk van ondernemingen zullen we de gevolgen van de …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Roland Wigman over het wettelijk vermoeden van overdracht en de overdracht bij voorbaat op IEforum.nl
Op IEforum.nl, de website over intellectuele eigendom, is een artikel gepubliceerd van Roland Wigman, partner bij Versteeg Wigman Sprey advocaten. Het artikel handelt over het wettelijk vermoeden van overdracht van auteursrechten van makers aan filmproducenten ingevolge artikel 45d Auteurwet, en de …
Lees artikel Roland Wigman -
Jetse Sprey en Meta Kuyvenhoven in UVW Magazine
In UVW magazine is een artikel verschenen over deinformatiemiddag ‘Uitgevers en Sociale Media’, waarbij Jetse Sprey en MetaKuyvenhoven, respectievelijk partner en advocaat-medewerker bij Versteeg WigmanSprey advocaten, beiden een presentatie hebben gegeven. De op 15 september 2011 plaatsgevonden …
Lees artikel Jetse Sprey -
Versteeg Wigman Sprey advocaten is Official Partner van de Amsterdam Film Week
Van 1 tot en met 6 november vindt in Amsterdam de eerste editie van de Amsterdam Film Week plaats. In de Amsterdam Film week worden onder meer de winnaars van de belangrijkste filmprijzen, zoals de Oscars en Golden Globes, maar ook films die prijzen wonnen op prestigieuze festivals in Cannes, …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Ministerpresidentrutte.nl
De Nederlandse Staat had een kort geding aangespannen om de domeinnaam www.ministerpresidentrutte.nl te krijgen. De eigenaar van de domeinnaam (hierna te noemen: de gedaagde) had de domeinnaam in maart 2010 gedeponeerd. Via de site word je automatisch gelinkt naar de website op …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Olm pleegt merkinbreuk
De rechtbank Amsterdam heeft in kort geding op vordering van Heineken geoordeeld dat Olm merkinbreuk pleegt door Heinekenfusten na te vullen met Olmbier. Ook heeft de voorzieningenrechter geoordeeld dat Olm onrechtmatig handelt tegen Heineken door het navullen met Olmbier van zogenaamde …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Boek "Film voor de Rechter" van Roland Wigman en Wendela Bierman gepresenteerd op 22 juni a.s.
Op woensdag 22 juni 2011 zal het door Roland Wigman en Wendela Bierman geschreven boek “Film voor de Rechter” worden gepresenteerd in EYE Film Instituut Nederland te Amsterdam. Het boek wordt uitgegeven door uitgeverij DeLex. In Film voor de Rechter wordt op een toegankelijke wijze …
Lees artikel Roland Wigman -
Reclamecode SMS-dienstverlening herzien
Op 15 mei 2011 is de herziene versie van de Reclamecode voor SMS-dienstverlening in werking getreden. Deze Reclamecode SMS-dienstverlening is als ‘Bijzondere Reclamecode’ onderdeel van de Nederlandse Reclame Code (de NRC) ter vervanging van de eerste versie d.d. 1 april 2009. In de NRC …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Gebruik motief Louis Vuitton door Nadia Plesner niet onrechtmatig
Het gebruik van het als Gemeenschapsmodel gedeponeerde motief van Louis Vuitton in het werk ‘Simple Living’ van Nadia Plesner (dat ook is verwerkt in haar ‘Darfurnica’) kan niet op grond van het modellenrecht van Louis Vuitton worden verboden. Dit oordeelde de …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Depot Pink Ribbon-merken
Stichting Pink Ribbon (een organisatie die aandacht vraagt voor borstkanker en fondsen werft voor onderzoek daaromtrent) is houdster van enkele Pink Ribbon merken. Gedaagde heeft in 2004 het idee opgevat om een internationale charitatieve organisatie op te zetten ten behoeve van de strijd tegen …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Het "Maatmanconsument"
Deze consument is geen fysicus of laborant met terdege kennis van het kookpunt van water, maar een gewone man of vrouw die een apparaat als de Quooker of de Zip Hydro Tap denkt te gaan gebruiken in de huishoudelijke omgeving van zijn eigen keuken, aldus de rechtbank en het Hof Den Haag (15 maart …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Hof Amsterdam: Peter R. de Vries had beelden Koos H. niet mogen uitzenden
In navolging van de rechtbank heeft het gerechtshof Amsterdam op dinsdag 8 maart 2011 geoordeeld dat Peter R. de Vries de opnames die hij maakte over de tot levenslange gevangenisstraf veroordeelde Koos Hertogs niet had mogen uitzenden. Het door de rechtbank eerder gegeven verbod tot uitzending en …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Toepasselijkheid van algemene voorwaarden, vervolg
De Hoge Raad heeft onlangs bepaald dat het verwijzen naar algemene voorwaarden op internet (door deze te zoeken via een zoekmachine) niet voldoende is voor het toepasselijk laten zijn van die algemene voorwaarden. In dit geval ging het om de algemene voorwaarden opgesteld door Fenit (de …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Nieuwe inzichten in vijandelijk auteursrecht door R.J.F. Wigman
Roland Wigman behandelt in zijn artikel in de meest recente uitgave van het Tijdschrift voor Auteursrecht, Media & Informatierecht (AMI) de vraag wie auteursrechthebbende is van werken die voor het einde van de Tweede Wereld Oorlog zijn gecre?erd door toenmalige vijanden en landverraders. Dit …
Lees artikel Roland Wigman -
NOS ontving ongeoorloofde staatsteun
In 2006 besliste de Europese Commissie hetzelfde: de NOS moet EUR 76,3 miljoen terugbetalen aan de staat, vanwege ongeoorloofde staatssteun. Nederland en de NOS gingen hiertegen in beroep, maar zonder succes: donderdag 16 december jl. kwam het EU-Gerecht tot hetzelfde oordeel. Alleen hoger beroep …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Poster Sint niet angstaanjagend
De veelbesproken posters ter promotie van de horrorfilm Sint mogen blijven hangen. De Reclame Code Commissie (RCC) heeft haar beslissing hierover kenbaar gemaakt op 22 oktober 2010. De film is, kort gezegd, een horrorfilm voor kinderen van 16 jaar en ouder. De RCC had de afgelopen tijd veel klachten …
Lees artikel Jaap Versteeg -
College van Beroep bevestigt uitspraak: geen bezwaar poster Sint
De Reclame Code Commissie, hierna te noemen “RCC”, bepaalde in haar uitspraak op 22 oktober 2010 dat de filmposters van de film “Sint” niet angstaanjagend voor kinderen zijn en daardoor mochten blijven hangen. Zie eerder bericht op de website. Filmmaker Johan Nijenhuis ging …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Vonnis Nijntje vs Kathy
Eerder (19 oktober 2010) berichtten we al dat Dick Bruna het Japanse bedrijf Sanrio heeft gedagvaard wegens de inbreuk op zijn auteursrechten op Nijntje. De voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam heeft 2 november 2010 in kort geding vonnis gewezen. En inderdaad: Kathy lijkt te veel op …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Geen merkbescherming voor Legoblokje
Het Europese Hof van Justitie heeft in haar arrest van 14 september 2010 bevestigd dat het speelbouwblokje van Lego geen vormmerk kan zijn en dus geen bescherming geniet. Het Hof bevestigt daarmee de eerdere uitspraak van Gerecht van Eerste Aanleg van de Europese Gemeenschappen van 12 november 2008, …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Merkgebruik in domeinnaam webwinkel niet toegestaan
Grohe AG, een producent van sanitairartikelen zoals douches en kranen, trad onlangs in kort geding op tegen R&M over het gebruik van de domeinnaam www.grohekranenshop.nl. Met succes, de rechtbank van Den Haag acht het gebruik van de domeinnaam in strijd met de merken van Grohe AG. Grohe AG voert …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Jean-Luc Godard betaalt boete illegale downloader
Regisseur Jean-Luc Godard heeft duizend euro geschonken aan een 37-jarige Fransman James Climent die was veroordeeld tot het betalen van een boete van EUR 20.000 wegens het illegaal downloaden van 13.788 MP3-bestanden in 2005. Godard heeft het bedrag geschonken als tegemoetkoming in de …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Concept-wetsvoorstel auteurscontractenrecht: verbetering of verslechtering huidige praktijk?
Het concept-wetsvoorstel auteurscontractenrecht (tot ‘‘Wijziging van de Auteurswet en de Wet op de naburige rechten in verband met de aanpassing van het auteurscontractenrecht’’) bevat een aantal grote wijzigingen ten aanzien van de huidige vrijheid om onder meer over …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Tele2 maakt misleidende reclame
De voorzieningenrechter van Amsterdam heeft op 16 augustus 2010 beslist dat de reclame-uitingen van Tele2 kunnen worden aangemerkt als misleidende reclame en/of ongeoorloofde vergelijkende reclame. In 2008 heeft de Onafhankelijke Post- en Telecommunicatieautoriteit (OPTA) besloten dat andere …
Lees artikel Jaap Versteeg -
VAR-verklaringen nu telefonisch te controleren
De Belastingdienst heeft bekend gemaakt dat de authenticiteit van een Verklaring arbeidsrelatie (VAR) nu ook telefonisch te controleren is.
Lees artikel Jaap Versteeg -
Stijlelementen in het auteursrecht
Stijlen kunnen geen object van auteursrecht zijn. De Hoge Raad heeft in verschillende arresten bepaald dat stijl niet voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking komt. Hoewel dit een duidelijke regel lijkt, blijkt de grens tussen stijl en het auteursrecht soms moeilijk te bepalen zijn. Onlangs …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Cursus Juridische aspecten (online) DM
Meta Kuyvenhoven en Jetse Sprey van Versteeg Wigman Sprey advocaten zullen op 7 oktober 2010 bij de Juridische Academie een cursus geven over de juridische aspecten van (online) direct marketing. Ondernemers zetten veelvuldig (online) direct marketing als email nieuwsbrieven, telemarketing en online …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Kansspelbelasting bij WK-pools
Het WK is in volle gang en bij veel bedrijven worden WK-pools georganiseerd door de werknemers of door het bedrijf zelf. Over prijzen die een waarde hebben van meer dan 454 euro moet kansspelbelasting worden betaald: of door de organisatie (40,85 procent) of door de winnaar (29 procent). Werknemers …
Lees artikel Jaap Versteeg -
V-Ventures neemt ANP over
Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) krijgt een nieuwe eigenaar. V-Ventures heeft met de huidige aandeelhouders overeenstemming bereikt over de overname van het volledige aandelenkapitaal. Versteeg Wigman Sprey advocaten en met name Jetse Sprey heeft V-Ventures hierbij geadviseerd en begeleid in …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Russische NEVA
NEVA, het restaurant van de Amsterdamse Hermitage, maakt geen inbreuk op het handelsnaam- en merkenrecht van het eveneens in Amsterdam gevestigde visrestaurant NEVY. Van belang is onder meer de wijze waarop NEVA in het Russisch wordt uitgesproken, te weten als de door Sint Petersburg stromende …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Contracteren via het internet
Bij het sluiten van overeenkomsten via internet, is het van belang te weten of de overeenkomst die wordt gesloten ook daadwerkelijk rechtsgeldig is. Dat hier soms onduidelijkheid over bestaat, blijkt uit het vonnis van 14 april 2010 van de Rechtbank Alkmaar. Tussen partijen ontstond een geschil over …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Usenet-applicatie 'maakt openbaar'
De rechtbank ’s Gravenhage heeft 11 mei j.l. geoordeeld dat F.T.D. B.V. met haar ‘‘Usenet’ applicatie auteursrechtelijk beschermde werkenopenbaar maakt. F.T.D. B.V. exploiteert een ‘‘usenet-applicatie’’. Met behulp van deze applicatie kan de vindplaats …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Algemene voorwaarden dienen tijdig ter hand te worden gesteld
Bedrijven moeten hun algemene voorwaarden aan hun klanten op eigen initiatief ter hand stellen voor of bij het sluiten van een overeenkomst. Onlangs heeft de rechtbank Almelo de regels omtrent het ter hand stellen van de algemene voorwaarden overzichtelijk in haar vonnis opgenomen. Een beding in de …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Versteeg Wigman Sprey Advocaten op MIPTV
Jerome Michel en Benjamin van Werven van Versteeg Wigman Sprey advocaten zullen dit jaar aanwezig zijn op MIPTV in Cannes waar veel internationale film- en televisieproducenten, omroepen, adverteerders en andere professionals in de televisiewereld vertegenwoordigd zullen zijn. Tot ziens in Cannes?
Lees artikel Jaap Versteeg -
Bolle Jan
Het Hof Den Bosch heeft geoordeeld dat gebruik van het teken ‘‘Bolle Jan’’ in “Apres Skihut Bolle Jan’’ ten opzichte van Café Bolle Jan zowel in merkenrechtelijke als handelsnaamrechtelijke zin niet verwarrend is. Al meer dan 30 jaar wordt door de familie …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Gebruik domeinnaam www.taartenwinkel.nl onrechtmatig
Het Hof Den Haag heeft bepaald dat het gebruik van de domeinnaam www.taartwinkel.nl ten opzichte van de handelsnaam en domeinnaam www.taartenwinkel.nl niet strijdig is met handelsnaamrecht maar wel verwarrend is op grond van onrechtmatige daad. De reden dat het gebruik van taartwinkel.nl niet …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Geen toepassing XYZ-formule bij kennelijk onredelijk ontslag
De Hoge Raad heeft definitief uitspraak gedaan over de financiële gevolgen bij kennelijk onredelijk ontslag. Op 12 februari 2010 heeft ons hoogste rechtsorgaan geoordeeld dat de vorig jaar door een aantal gerechtshoven geïntroduceerde XYZ-formule absoluut niet kan voor het berekenen van de …
Lees artikel Jaap Versteeg -
WIPO ''Internet Treaties'' geratificeerd
De Europese Unie en deelnemende lidstaten hebben in december van het afgelopen jaar de WIPO Copyright Treaty en de WIPO Performances and Phonograms Treaty, de zogenoemde “Internet Treaties’’ geratificeerd. De verdragen zullen op 14 maart 2010 in werking treden. De twee …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Maarten Spanjer veroordeeld tot rectificatie
De voorzieningenrechter van rechtbank Amsterdam heeft 18 februari 2010 inhet kort geding van Klaas de Jong tegen Maarten Spanjer geoordeeld dat Spanjer onrechtmatig heeft gehandeld. Filmproducent Klaas de Jong, bijgestaan door Jaap Versteeg van Versteeg Wigman Sprey advocaten, spande een kort geding …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Gevelsteker van Bomecon slaafs nagebootst
Dat heeft de rechtbank Amsterdam bepaald op 29 januari 2010 in een kort geding tussen Bomecon Equipment B.V, een constructie- en verhuurbedrijf, deskundig op het gebied van hijstechniek, tegen Van Gerwen Werkmaatschappij B.V., waarbij Meta Kuyvenhoven van Versteeg Wigman Sprey advocaten optrad voor …
Lees artikel Jaap Versteeg -
ANWB kan woord buitenleven niet langer claimen
Dat heeft het Hof Amsterdam op 4 november 2009 bepaald in een kwestie tussen de magazines welke ‘‘buitenleven’’ van Media Mij. B.V. en ‘‘Buitenleven’’ van ANWB B.V., waarbij Meta Kuyvenhoven van Versteeg Wigman Sprey advocaten optrad voor Media Mij. …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Jetse Sprey bij BNR Nieuwsradio
Jetse Sprey was afgelopen dinsdag te gast bij BNR Nieuwsradio in het programma “De BNR Denktank”. Een programma over innovatie en inspiratie. Samen met Willem Velthoven, directeur van Mediamatic, geeft hij antwoord op de vraag “of er nog geld valt te verdienen in en aan de …
Lees artikel Jetse Sprey -
Telegraaf cs. vs de Staat
De voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam heeft op 23 juli 2009 vonnis gewezen in de zaak van De Telegraaf c.s. tegen de Staat. Het onderwerp van het geschil was onder andere het door de AIVD afluisteren en gebruiken van de opnames van telefoongesprekken van drie journalisten van De …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Filmfestival Cannes
Roland Wigman en Meta Kuyvenhoven zullen dit jaar namens Versteeg Wigman Sprey advocaten van 15 t/m 17 mei aanwezig zijn tijdens het Filmfestival in Cannes. Wie weet tot ziens!
Lees artikel Jaap Versteeg -
Jaap Versteeg in Goedemorgen Nederland Radio
Afgelopen vrijdag 24 april gaf Jaap Versteeg, partner en advocaat bij Versteeg Wigman Sprey advocaten, in de rubriek ‘‘Ranking the News’’ van het KRO radioprogramma ‘‘Goedemorgen Nederland radio’’ antwoord op een vraag van een luisteraar over de strijd …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Populaire Snowboarders
De portretten van Sauerbrij en Elhorst zijn enkel gebruikt ter verfraaiing van een snowboard lesboek. Er is geen sprake van een zogenoemde verzilverbare populariteit. Gebruik van de portretten is daarmee geoorloofd. Tirion Uitgevers B.V. heeft een snowboard lesboek uitgegeven genaamd …
Lees artikel Jaap Versteeg -
SPA THERAPY
Gebruik van het teken SPA in combinatie met het teken THERAPY voor cosmetica is verwarrend. Bovendien is SPA niet beschrijvend voor cosmetische middelen. L’Oréal heeft op 28 november 2000 bij het BHIM een gemeenschapsaanvraag ingediend voor het woordteken ‘‘SPA …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Mogen luisteren naar Ipod is auteursrechtinbreuk
De Voorzieningenrechter te Zwolle heeft op 10 december 2008 (9 maart 2009 gepubliceerd) een vonnis gewezen tussen Vereniging Buma en Suplacon B.V., waarop mede vanwege de opmerkelijke formulering door de rechter menig deskundige commentaar heeft geleverd. Suplacon had in zijn bedrijf wat …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Kunsthandel mag geen overzichtboek Karel Appel uitbrengen
De rechtbank Utrecht heeft op 25 maart 2009 geoordeeld dat Kunsthandel Juffermans geen boek mag uitbrengen over het oeuvre van Karel Appel, aangezien de Karel Appel Stichting, die de auteursrechten van Karel Appel beheert, geen toestemming heeft gegeven voor publicatie van de circa 1000 afbeeldingen …
Lees artikel Jaap Versteeg -
MIP TV Cannes
Versteeg Wiman Sprey Advocaten is ook dit jaar weer aanwezig op de MIPTV in Cannes. Juliette van Balen en Jerome Michel zijn zondagavond afgereisd naar de Cote d’Azur en blijven tot en met woensdag 1 april a.s. Tot ziens in Cannes! De nieuwste ontwikkelingen uit binnen- en buitenland op het …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Typisch Enschede
Gebruik in het huis-aan-huisblad ‘‘Typisch Enschede’’ van een foto van het voor Enschede zo karakteristieke bankje van kunstenares Beverdam niet toegestaan. Stichting Beeldrecht behartigt de belangen van kunstenares Guusje Beverdam. Beverdam heeft in 1996 in opdracht van de …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Hardrocker vs. Popstar: RED!
De naam RED! voor de band geformeerd uit het televisieprogramma van SBS Popstars maakt geen inbreuk op de merkrechten en of handelsnaamrechten van een hardrockband die eveneens de naam RED heeft. Evenmin is het gebruik daarvan onrechtmatig. In 1999 hebben een viertal hardrockmuzikanten een band …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Adwords geen merkinbreuk
EBay maakt geen inbreuk op de merken “Ralph Lauren” en “Polo Sport” door het gebruiken van daarmee overeenstemmende Google AdWords. Geen inbreuk op grond van art. 2.20 lid 1 sub d BVIE. Het hof oordeelt dat dit gebruik geen gebruik anders dan ter onderscheiding van waren en …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Gaspedaal maakt inbreuk op databank AutoTrack
Op Autotrack.nl wordt door particulieren tegen betaling advertenties voor te koop aangeboden auto’s geplaatst. Deze verzameling advertenties kan worden doorgezocht op basis van verschillende selectiecriteria, zoals prijs, merk, model, uitvoering en bouwjaar. Het resultatenoverzicht bevat ook …
Lees artikel Jaap Versteeg -
La Vita, La Vita Fashion en La Vita Mode
De handelsnaam La Vita Fashion voor een schoenenwinkel in Maassluis op 50 meter afstand van een dameskledingzaak genaamd La Vita Mode is gezien het kenmerkende onderdeel La Vita en het verzorgingsgebied in combinatie met hetzelfde winkelende publiek verwarrend. La Vita exploiteert vanaf eind 2004 …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Rhombus-lamp maakt inbreuk op Dandelion-lamp
De Dandelion-lamp is een auteursrechtelijk beschermd werk. De Rhombus-lamp verschilt zodanig weinig (of zelfs niet) dat deze als een zelfstandig werk kan worden aangemerkt. Er is sprake van inbreuk op auteursrechten. Toewijzing van de werkelijk gemaakte kosten. Een van de designartikelen die Moooi …
Lees artikel Jaap Versteeg -
The Bodyshop is een merk
Het teken MEN’S BODY SHOP is op twee van de drie woorden zowel begripsmatig als visueel en auditief overeenstemmend met het merk THE BODY SHOP. Door gebruik van het teken MEN’S BODY SHOP ontstaat gevaar van verwatering doordat afbreuk wordt gedaan aan het onderscheidend vermogen van het …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Tell a friend
‘‘Tell a friend’ systemen op websites zijn onder voorwaarden toegestaan, aldus OPTA en CBP. Tell a friend is rechtmatig als tenminste is voldaan aan de volgende voorwaarden: 1. De communicatie gebeurt volledig op eigen initiatief van de internetgebruiker (of afzender), de website …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Deelname ''De Gouden Kooi'' is een dienstbetrekking
De rechtbank Zwolle heeft bepaald dat een vrouw die was weggestemd uit het door Talpa uitgezonden tv programma ‘‘De Gouden Kooi’’ recht had op een WW-uitkering omdat deelname aan het programma een privaatrechtelijke dienstbetrekking is. De vrouw woonde vanaf september 2006 …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Bel-me-niet-register
De Eerste Kamer heeft 11 november 2008 een wetsvoorstel aangenomen waarin het zogenaamde ‘‘bel-me-niet-register’’ is opgenomen. Consumenten die niet door telemarketeers gestoord wensen te worden kunnen zich aanmelden voor dit register. Als telemarketeers dan toch nog …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Lego van iedereen
Het ontwerp van lego wordt niet langer beschermd door het merkenrecht omdat de lego bouwsteentjes een technische functie hebben. Lego is daarom van iedereen, aldus Het Europese Hof van Justitie. De Deense fabrikant Lego heeft zich in verband met haar strijd tegen de Canadese concurrent Mega Brands …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Het staat een ieder vrij zich contractueel te benadelen
De rechtbank Amsterdam heeft op 15 oktober 2008 de uitgeverij Nanada Music B.V. grotendeels in het gelijk gesteld in een zaak die was aangespannen door de componist van de achtergrondmuziek bij de eerste 3 reeksen van de TV serie Medisch Centrum West. Partijen twisten over de vraag of in 1988 het …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Verplaatsing schilderij geen aantasting eer en goede naam
Verplaatsing door de provincie Limburg van een door Leendert van Dijk geschilderd portret van Sjeng Kremers uit de ‘‘Galerij der Gouverneurs’’ naar de Centrale Hal levert geen aantasting op van de eer en goede naam van de schilder. De schilder heeft in mei 1990 opdracht …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Joran van der Sloot overweegt claim tegen De Vries
Volgens de advocaat van Joran van der Sloot, mr Bert de Rooij, heeft Peter R. de Vries met het uitzenden van de voorbankgesprekken in de zaak Natalee Holloway mogelijk inbreuk gemaakt op het auteursrecht van Joran van der Sloot. De Rooij vergelijkt de zaak met de procedure die de erven van de in …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Gelegenheid geven voor auteursrechtinbreuk
De Voorzieningenrechter van Amsterdam heeft in een vonnis van 16 oktober 2008 bepaald dat het geven van gelegenheid tot het maken van auteursrechtinbreuk ook inbreuk maken is. Op de website showbiznewz.nl. zijn zonder toestemming foto’s gebruikt die afkomstig zijn van het Stockfotobureau. De …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Publicatie foto Johan Cruijff onrechtmatig
Publicatie op internet van een auteursrechtelijk beschermde foto van Johan Cruijff zonder toestemming en naamsvermelding van de maker is verboden en onrechtmatig, aldus de kantonrechter van de rechtbank Den Bosch. Dat de foto nooit op de server van de website van gedaagde heeft gestaan en niet door …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Strengere richtlijnen voor reclame-uitingen voor sms-aanbieders
De branche van SMS-dienstverleners heeft bij de Reclame Code Commissie een concept voor een ‘‘SMS-code’’ ingediend die deel zal gaan uitmaken van de Nederlandse Reclame Code. In de code zullen richtlijnen worden opgenomen omtrent hetgeen in reclames voor SMS-diensten (niet) …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Toewijzing van domeinnaam www.112.nl aan Staat
Het Gerechtshof te Amsterdam heeft onlangs een vonnis van de Amsterdamse voorzieningenrechter bekrachtigd waarin een vordering tot een gebruiksverbod en de overdracht van de domeinnaam www.112.nl werd toegewezen. In Nederland werd het telefonisch noodnummer 112 in 1998 ingevoerd. In 2007 is de Staat …
Lees artikel Jaap Versteeg -
MSNLOCK
De voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag heeft bepaald dat het gebruik van de naam ‘‘MSNLOCK’’ als domeinnaam en als aanduiding voor een softwareapplicatie waarmee het gebruik van het chatprogramma ‘‘MSN Messenger’’ in tijd kan worden beperkt, …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Auteurswet aanpassen voor digitale inschrijving
Roland Wigman geeft zijn reactie op het standpunt van twee directeuren van de Koninklijke Bibliotheek dat de auteurswet moet worden aangepast om een digitale bibliotheek te maken. Het artikel “Auteurswet nekt de digitale bibliotheek” van Martin Bossenbroek en Hans Jansen in de NRC van 17 …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Tweede kort geding Paul van O. vs Peter R. de Vries
De rechtbank Amsterdam verbiedt in een tweede kort geding het gebruik van stem van Paul van O. in uitzending van Peter R. de Vries. In een tweede kort geding tussen Paul van O. en Peter R. de Vries heeft de rechtbank Amsterdam op 17 april 2008 geoordeeld dat de stem van Paul van O niet herkenbaar …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Wilders moet schadevergoeding betalen voor gebruik foto in Fitna
De rechtbank Amsterdam heeft een schadevergoeding toegewezen aan de rapper Salah Edin en de maker van de foto van de rapper, die Wilders zonder toestemming in zijn film Fitna heeft gebruikt. De foto, waarop de rapper staat afgebeeld als ware hij Mohammed B, prijkte op de cd-hoes van de rapper. …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Kunsthandelaar veroordeeld wegens vervalsing
De rechtbank Amsterdam heeft op 14 april 2008 in kort geding de vordering tot verbod van uitzenden van gemaakte opnamen van Paul van O. in het SBS-televisieprogramma van Peter R. de Vries toegewezen. Van O. is veroordeeld voor doodslag op zijn vrouw en bevindt zich in de laatste fase van zijn straf. …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Balkenende moet ''neptoespraak'' dulden
De Staat der Nederlanden heeft op 4 april 2008 het kort geding dat zij in Amsterdam had aangespannen tegen Opinio Media, dat in haar tijdschrift een ‘neptoespraak’ publiceerde waarbij zogenaamd minister-president Balkenende aan het woord was, verloren. Het is volgens de voorzieningenrechter …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Voorlezen verkeersinformatie geen oorspronkelijk karakter
Voorlezen van verkeersinformatie leidt ook in hoger beroep niet tot uitvoerend kunstenaarschap in de zin van de Wet Naburige Rechten. Colin Banks is van 2001 tot 2005 als diskjockey in dienst van Q-Music geweest. Naast de presentatie van radioprogramma’s heeft hij ten behoeve van een telefonische …
Lees artikel Jaap Versteeg -
"Weekend" verliest procedure van Wouter Bos en familie
De rechtbank Amsterdam heeft bepaald dat Audax Publishing B.V., de hoofdredacteur daarvan en de fotograaf EUR 4.000,– schadevergoeding aan Wouter Bos en zijn familie dienen te betalen voor de in het weekblad ‘Weekend’ geplaatste foto’s van Wouter Bos in verschillende familiesituaties. Lees …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Studentenvereniging moet boete betalen vanwege Friestalige Kameleonfilm
De rechtbank in Groningen heeft bepaald dat de Friese studentenvereniging Bernlef een boete van EUR 11.300,- moet betalen aan uitgeverij Kluitman in verband met de door Bernlef uitgebrachte Friestalige Kameleonfilm. De studentenvereniging voor Friezen in Groningen maakte in 2002 een korte …
Lees artikel Jaap Versteeg -
In Zweden maakt televisiereclame auteursrechtinbreuk op films
Het Zweeds Hooggerechtshof heeft bepaald dat reclame tijdens films op televisie een inbreuk op het auteursrecht van filmmakers is. De regisseurs van de films hebben nooit toestemming gegeven voor het onderbreken van hun films voor reclame. Het commerciële televisiestation dient een boete te betalen …
Lees artikel Jaap Versteeg -
zieke werknemer en privacy
CBP brengt nieuw rapport uit over de zieke werknemer en privacy. Lees verder. Het College Bescherming Persoonsgegevens (“CBP”) heeft een nieuw rapport uitgebracht over de geldende privacyregels voor zieke werknemers. Dit is een vervolg op een rapport uit 2004, dat destijds was uitgebracht in verband …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Camel voor sigaretten naast Camelo voor koffie
Deze zaak betreft een oppositie op grond van het oudere nationale Spaanse beeldmerk “CAMEL” voor sigaretten tegen het aangevraagde Gemeenschapsbeeldmerk “CAMELO” voor koffie. De vraag die in deze zaak centraal staat is of door gebruik van het beeldmerk “CAMELO” ongerechtvaardigd voordeel wordt …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Radio 538 veroordeeld tot betaling van EUR 24.000,- aan De Roy van Zuydewijn
Radio 538 is door de rechtbank Amsterdam op 20 februari 2008 veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van EUR 24.000,- aan De Roy van Zuydewijn wegens het gebruik zijn portret in een reclamecampagne voor Koninginnedag 2007. Radio 538 organiseert jaarlijks op Koninginnedag een groot …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Vonnis in zaak Autorent
Op 7 januari 2008 heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Maastricht (KG ZA 07-471) uitspraak gedaan in een handelsnaamkwestie tussen twee Nederlandse autoverhuurbedrijven: Autorent Europa Service Franchise B.V. (Autorent) en Autorent4you v.o.f. (Autorent4you). Voor Autorent traden op Jetse …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Publicatie strandfoto's Prinses Maxima en dochters onrechtmatig
In juni 2007 heeft het weekblad Party foto’s gepubliceerd van Prinses Máxima en haar dochters Prinses Amalia en Prinses Alexia, terwijl zij die zich op het strand in Wassenaar bevonden. De hierop gestarte procedure tegen Party heeft het Koninklijk Huis (grotendeels) gewonnen. De rechtbank Amsterdam …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Van Basten treedt met succes op tegen DVD doelpunten
Van Basten kan op grond van zijn portretrecht bezwaar maken tegen een DVD van Dutch Filmworks met zijn afbeelding op het omslag. De rechtbank Amsterdam heeft op 5 december 2007 geoordeeld dat Dutch Filmworks onrechtmatig heeft gehandeld en heeft verboden de DVD te verhandelen. Marco van Basten is …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Netschaap versus Netscape
Het Gerechtshof Den Haag heeft geoordeeld dat het gebruik van de namen “netschaap” en “natschaap” geen inbreuk maakt op het merkrecht van Netscape (vooral bekend van de internetbrowser). De rechtbank Den Haag had in eerste instantie geoordeeld dat het gebruik van de namen “netschaap” en “natschaap” …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Eye Center Europe wint kort geding tegen de Consumentenbond
In vervolg op een in 2003 gehouden onderzoek heeft de Consumentenbond opnieuw een onderzoek ingesteld naar de klinieken die laser-oogcorrecties uitvoeren. De resultaten hiervan zijn in de Consumentengids verschenen. Eye Center is in zijn totaliteit beoordeeld als “slecht”. Eye Center heeft hierop …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Belinda Meuldijk wint kort geding
Belinda Meuldijk is door de Voorzieningenrechter in Amsterdam op 6 juni 2007 in het gelijk gesteld in het kort geding dat zij had aangespannen tegen de Privé (Telegraaf Tijdschriften Groep, TTG, aangezien er in de Privé eind mei foto’s zijn gepubliceerd van het interieur van haar woning bij een …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Jetse Sprey BNR nieuwsradio
Lees hieronder de column van Jetse Sprey, die op 15 mei 2007 op BNR Nieuwsradio is uitgezonden over ‘Bloggen’. We lezen de krant, het tijdschrift en natuurlijk het weblog. Of korter: het blog. Weet u wat een blog is? Natuurlijk u luistert immers naar deze moderne cross mediale omroep. …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Reclamespot Beemsterkaas onrechtmatig jegens Campina
De Voorzieningenrechter ’s-Hertogenbosch heeft op 11 mei Campina in het gelijk gesteld in de zaak die zij in kort geding had aangespannen tegen Cono B.V. Campina stelde zich op het standpunt dat Cono met de reclamecampagne waarin de Nederlandse acteur Peer Mascini naast een aantal zich als …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Bavaria verliest "Hollander'' kort geding
Bavaria heeft in kort geding tevergeefs staking gevorderd van het gebruik van het merk “Hollander” en “It must be a Hollander” door A.P. Holding. Volgens Bavaria maakt dit merk inbreuk op haar biermerk “Hollandia”, maar de voorzieningenrechter van de rechtbank Alkmaar denkt hier anders over. De …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Jort Kelder wint in kort geding van Moszkowicz
De rechtbank Amsterdam heeft op 15 februari 2007 bepaald dat de uitlatingen van journalist en Quote hoofdredacteur Jort Kelder niet onrechtmatig zijn jegens strafrechtadvocaat Bram Moszkowicz. Kelder noemde Moszkowicz in het radioprogramma Stand.nl. onder andere een maffiamaatje en beweerde dat hij …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Film KICKS in premiere
Op maandag 19 februari 2007 zal in Pathe Tuschinski in Amsterdam de film Kicks van schrijver en regisseur Albert ter Heerdt en producent Jos van der Linden in première gaan. Versteeg Wigman Sprey is verantwoordelijk voor de juridische begeleiding van de film en heeft de producent bijgestaan bij het …
Lees artikel Jaap Versteeg -
100% slaafvrije chocolade
De Rechtbank Amsterdam heeft op 6 februari 2007 geoordeeld dat de mededeling dat Tony’s Chocolonely chocolade “slaafvrij” geproduceerd is niet misleidend is. In de betreffende zaak kwam voldoende vast te staan dat de chocolade slaafvrij geproduceerd was. De zaak was aangespannen door Bellissimo …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Film Ernst & Bobbie en de Geslepen Onix in première
Zondag 11 februari 2007 zal in Pathé Arena te Amsterdam de film Ernst & Bobbie en de Geslepen Onix van regisseur Pieter Walther de Boer en producenten Denis Wigman, Bob Hubar en André de Raaff in première gaan. Versteeg Wigman Sprey is verantwoordelijk voor de juridische begeleiding van de film …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Film BLIND in première
Maandag 5 februari 2007 zal in Cinema de Graaf in Hilversum de film Blind van regisseur Tamar van den Dop en producent Phanta Vision in première gaan. De film is opgenomen in België en Bulgarije, en is ondermeer een samenwerking tussen het Nederlands Fonds voor de Film, het filmfonds VAF in …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Architect dwingt eigenaar pand om huis te verbouwen
Van Tiggelen heeft een pand laten bouwen in Amsterdam. De architect van het pand, Dijkman, vindt dat het resultaat niet in overeenstemming is met het door hem gemaakte ontwerp. Hij vordert in kort geding dat Van Tiggelen wordt veroordeeld om het pand in overeenstemming met het ontwerp te maken. De …
Lees artikel Jaap Versteeg