Liaise Advocaten logo
6 min Leestijd

Auteurswet aanpassen voor digitale inschrijving

Roland Wigman geeft zijn reactie op het standpunt van twee directeuren van de Koninklijke Bibliotheek dat de auteurswet moet worden aangepast om een digitale bibliotheek te maken.

 

Het artikel “Auteurswet nekt de digitale bibliotheek” van Martin Bossenbroek en Hans Jansen in de NRC van 17 april jl. noopt tot (nog) een reactie. Laat ik voorop stellen dat ik in mijzelf in zekere zin twee aspecten van het gesignaleerde probleem verenig: enerzijds verdien ik mijn brood onder andere met het toepassen en in stand houden van aanspraken op grond van de Auteurswet, anderzijds ben ik een (fanatiek) gebruiker van het internet en een groot en vooral dankbaar gebruiker van bijvoorbeeld Google Booksearch. Ik kan niet wachten tot nog veel meer oud en nieuw werk gedigitaliseerd en via het internet voor mij te raadplegen zal zijn. Schrijvers Bossenbroek en Jansen lijken mij echter in hun artikel en argumentatie gedreven door eigen wensen en in ieder geval redeneren zij vanuit het door hen beoogde doel: digitalisering van de collectie van de KB. Ik heb bij hun artikel vijf kanttekeningen.

1. Digitalisering is geen doel van de Auteurswet en zou geen doel op zich moeten zijn

`“In het digitale tijdperk schiet zij [i.e. de Auteurswet ? rw] haar doel voorbij.” zo schrijven de auteurs. Aanpassing is dringend gewenst, want blijft die aanpassing uit: “dan is de opbouw van een digitale bibliotheek van serieus te nemen omvang en samenstelling een illusie.” Deze stelling impliceert reeds ten onrechte dat het doel van de Auteurswet zou zijn om digitalisering mogelijk te maken. Dat is natuurlijk absoluut niet het geval, net zo goed als het niet het doel van de Auteurswet is om een schrijver gepubliceerd te krijgen of een beeldend kunstenaar bekend of beroemd. Het doel van de Auteurswet is om een maker (of zijn rechtsopvolger) van een werk van wetenschap, letterkunde of kunst bepaalde rechten (en zo bescherming) te bieden. Eén van die rechten is heel nadrukkelijk het recht om niet gepubliceerd te worden.

De teneur van het artikel is bovendien dat digitalisering in deze tijd “zaligmakend” is: nu het gedigitaliseerd kan worden, zal het ook gedigitaliseerd worden. Zo kan de onderzoeker en de wetenschapper vanuit de studeerkamer kennis nemen van al hetgeen ooit gepubliceerd is. Maar ook in deze digitale tijd dient digitalisering niet zelf het doel te zijn. Digitale beschikbaarheid van werk is fijn, gemakkelijk en helpt, maar als het niet digitaal beschikbaar is, dan zij dat zo: op naar de bibliotheek!

2. Stijgende behoefte is geen argument voor wijziging

De schrijvers onderbouwen de “noodzaak van aanpassing van de Auteurswet” met het argument dat er een stijgende behoefte is aan on-line beschikbare informatie. Dat is ongetwijfeld een argument vóór digitalisering, maar dat is geen argument om de rechten van auteurs met voeten te treden.

3. Problematiek van de verweesde werken

De schrijvers noemen werken “verweesd” indien auteursrechthebbenden onbekend of onvindbaar zijn. Maar werken zijn niet verweesd wanneer of u of ik de rechthebbenden niet kennen of niet kunnen vinden, werken zijn eerst verweesd wanneer de rechthebbenden niet weten dat zij rechthebbenden zijn, dan wel wanneer er geen rechthebbenden zijn.

Een voorbeeld van het ontbreken van rechthebbenden is bijvoorbeeld de situatie dat de auteursrechten toebehoorden aan een (naamloze of besloten) vennootschap die inmiddels is opgehouden te bestaan. Indien bij de liquidatie van die vennootschap de rechten niet aan een derde zijn overgedragen, behoren die rechten formeel nog steeds toe aan die (niet meer bestaande) vennootschap. Om over die rechten te kunnen beschikken, zal de vereffening van die vennootschap bij de rechtbank heropend moeten worden: een kostbare en tijdrovende procedure.

Een voorbeeld van niet weten is de situatie dat de kleinkinderen van opa heel wel weten dat opa in de jaren twintig van de vorige eeuw een roman heeft geschreven, maar dat zij in de veronderstelling verkeren dat opa ooit al zijn rechten aan de uitgever heeft overgedragen. Aangezien de leer in Nederland hoogstwaarschijnlijk is dat toekomstige exploitatierechten niet kunnen worden overgedragen, heeft opa de digitale rechten nooit aan de uitgever overgedragen: die rechten berusten nog bij de kleinkinderen als rechtsopvolgers van opa.

Het is mijn ervaring dat juist het internet het zoeken naar deze rechthebbenden vergemakkelijkt. De heren Bossenbroek en Jansen zullen zich een voorstelling kunnen maken van de problemen van de zoektocht naar rechthebbenden zonder internet en zonder dat talloze databestanden met elkaar zijn verbonden. De vraag die gesteld moet worden is: hoeveel moeite (en geld) dient de KB zich te getroosten om de rechthebbenden te achterhalen; wat mag hier van de KB verwacht worden?

4. Het auteursrecht dient niet de wetenschap

Het auteursrecht dient de wetenschap niet en hoeft haar ook niet te dienen, zij dient de bescherming van de auteur en diens rechtsopvolgers. Aan deze stelling doet niet af dat n van de ratio’s van het auteursrecht was en is dat de geboden bescherming het maken van creatief en oorspronkelijk werk kan stimuleren. Sterker nog, indien met een beroep op het dienen van de wetenschap de auteursrechtelijke bescherming wordt verzwakt, zal menig wetenschapper vandaag de dag wellicht minder gestimuleerd worden om veel tijd en moeite in zijn wetenschappelijke publicaties te leggen. Dat zal dan over geruime tijd echt een leemte in de digitale bibliotheek doen ontstaan.

5. Nadelige consequentie van de voorgestelde regeling

Indien de oplossing van Bossenbroek en Jansen (extended collective licensing met opt out) zou worden ingevoerd is de KB verlost van haar plicht tot zoeken naar rechthebbenden en hoeft zij in ieder geval ook niet vooraf te betalen (twee belangrijke argumenten van de schrijvers van het artikel). Zij stellen dat het recht van de rechthebbende op een vergoeding én het recht om toestemming te weigeren in hun systeem blijven bestaan. Alleen kan de rechthebbende niet zelf over de vergoeding onderhandelen: bij toestemming is de rechthebbende gebonden aan de door de collectieve organisatie vastgestelde prijs. Het recht van de rechthebbende om toestemming te weigeren wordt ook behoorlijk uitgehold. Het werk waarop ik rechten heb kan in de voorgestelde regeling tegen mijn zin on-line beschikbaar worden gesteld, eerst als ik “out opt” wordt de beschikbaarstelling beëindigd. Gedurende de periode dat het beschikbaar was kan het echter door iedereen zijn gedownload en gekopieerd. Film en muziekindustrie laten zien dat die kopieën op internet en elders een eigen leven gaan leiden.

Wensen en mogelijkheden

Ook bij mij leeft de wens om zoveel mogelijk informatie digitaal beschikbaar te krijgen. De voorgestelde aanpassing van de Auteurswet is volgens mij niet de oplossing. Een oplossing is zeker het door Ewoud Sanders voorgestelde register (NRC 21 april jl.). Ook zou een algemeen register voor de inschrijving van auteursrecht (zoals voorheen in de Verenigde Staten) ook kunnen bijdragen aan een oplossing. Inschrijving kan niet verplicht zijn om in aanmerking te komen voor auteursrechtelijke bescherming, maar aan het register zou wel een “juridisch vermoeden van juistheid” kunnen worden toegekend.

Ook kan mijns inziens de beschermingsduur van het auteursrecht drastisch worden ingekort. De ratio van de verlenging van de beschermingstermijn van 50 jaar naar 70 jaar post mortem autoris is mij altijd ontgaan. Zoals A.R. Peters in zijn ingezonden brief (NRC 21 april jl.) terecht opmerkt: dode auteurs hoeven niet gestimuleerd te worden en hebben geen behoefte aan inkomen. Daar zou ik aan willen toevoegen dat zij ook geen behoefte meer hebben aan andersoortige bescherming.

Hulp nodig? Praat met een van onze experts

  • Alexandra Iedema
  • David Allick
  • Merel Teunissen
  • Jaap Versteeg
  • Roland Wigman
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Binnen 1 werkdag antwoord

Neem contact op met een van onze advocaten

  • Alexandra Iedema
  • Merel Teunissen
  • Jaap Versteeg
  • Roland Wigman
  • David Allick

Ik zoek een advocaat voor:

Hoe wil je dat we contact opnemen?

Vul het formulier in en verzend. Bedankt.

Onze advocaten

Onze counsels

  • Merel Teunissen

    Advocaat Liaise Advocaten

    Merel werkt voor cliënten in de cultuur, tech industrie, groot mkb en de mediabranche (met name de film- en televisie). Merel adviseert en procedeert op het gebied van mediarecht, filmrecht, privacyrecht, contractenrecht en intellectueel eigendomsrecht.

    Als advocaat is Merel pragmatisch, betrokken en duidelijk. Merel is een waardevolle sparringpartner voor haar cliënten. Ze denkt juridisch én commercieel strategisch met haar cliënten mee en wijst ze op aandachtspunten voordat er problemen ontstaan. Met veel van haar cliënten werkt ze al jaren samen.

    Nevenactiviteiten
    Naast haar werk als advocaat doceert Merel rechten aan de Nederlandse Amsterdamse Filmacademie en de DAS Graduate School. Merel zit in het bestuur van de Vereniging voor Kunst, Cultuur en Recht en Museum Perron Oost en is lid van de Vereniging voor Auteursrecht, de Vereniging voor Media en Communicatierecht en de Nederlandse Vereniging voor AI- en Robotrecht. Daarnaast wordt Merel regelmatig uitgenodigd als spreker bij uiteenlopende events. Merel geeft ook mediasessies samen met Myrthe van Pelt van agentschap MVP Management, meer informatie over de mediasessies vind je hier.

    Een greep uit Merels recente werkzaamheden

    • Juridische begeleiding van filmproducenten en creatieve producenten bij nationale & internationale (co-)producties - waaronder financieringen, beoordeling van scripts en opinies ten behoeve van de E&O verzekering;
    • Juridische begeleiding van verschillende aanbieders van apps;
    • Begeleiden van en voorkomen van juridische procedures bij onterechte claims binnen het auteursrecht;
    • Procedures tegen verschillende omroepen namens slachtoffers van onrechtmatige perspublicaties.

     

    Liaise Advocaten - Merel Teunissen

  • Alexandra Iedema

    Advocaat Liaise Advocaten

    Alexandra adviseert en procedeert voor cliënten in de cultuur-, muziek- en creatieve sector. Ze werkt onder meer voor artiesten, creatieve professionals, producenten en ondernemers binnen deze branches.

    Haar praktijk richt zich op het beschermen en exploiteren van intellectuele eigendomsrechten – zoals auteursrechten, muziekrechten, merken en modellen – en op het opstellen en beoordelen van contracten en arbeidsrechtelijke kwesties.

    Haar aanpak is erop gericht cliënten echt verder te helpen met adviezen die bruikbaar zijn, goed doordacht en juridisch solide. Daarbij vindt ze het minstens zo belangrijk dat je snapt wat er speelt, welke keuzes je hebt, en wat daarvan de gevolgen zijn.

    Alexandra heeft oog voor nuance, zonder de hoofdlijn uit het oog te verliezen. Ze is altijd op zoek naar hoe iets wél kan. Ze ziet snel waar het wringt, en net zo snel wat er nodig is om verder te kunnen.

    Wat daar juridisch bij komt kijken, is zelden zwart-wit. Het is balanceren tussen bescherming en ruimte, tussen slimme afspraken en werkbare oplossingen. En soms is het gewoon nodig om je positie te verdedigen, scherp en met overtuiging.

    Nevenactiviteiten

    Alexandra doceert het vak recht aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, bij de Opleiding Productie Podiumkunsten. Verder zit Alexandra in het bestuur van de stichting Stories On Sound en de stichting Buysse & Joosten, is zij kascommissielid van de Vereniging voor Kunst Cultuur Recht en is zij lid van de Vereniging voor Auteursrecht en Young Stedelijk.

    Een greep uit Alexandra’s recente werkzaamheden

    • Opstellen van overeenkomsten in de muziekindustrie, zoals uitgaveovereenkomsten, artiestenovereenkomsten en managementovereenkomsten.

    • Begeleiding van ontslag en reorganisaties in arbeidszaken.

    • Begeleiding bij het veiligstellen van auteursrechten en/of naburige rechten bij inbreuk.

    • Begeleiding bij het bepalen van de rechtspositie bij mogelijke inbreuk op auteursrechten en/of naburige rechten.

    • Opstellen van opdrachtovereenkomsten voor films, theater, televisieproducties en ontwerpen.

    • De rechtspositie bepalen van uitgevers, producers, artiesten, componisten, tekstschrijvers op muziekwerken.

    • Beoordeling van modelrechtinbreuk en een sommatiebrief opstellen.

    • Beoordeling van handelsnaaminbreuk en een sommatiebrief opstellen.

       

    Alexandra Iedema aan het werk

  • Jaap Versteeg

    Advocaat Liaise Advocaten

    Jaap werkt veel voor cliënten in de creatieve industrie (waaronder muziek, televisie/streaming/film, evenementen, theater en kunst). Hij adviseert en procedeert op het gebied van IE-rechten, onrechtmatige perspublicaties, contractenrecht en arbeidsrecht.

    Als advocaat is Jaap helder en betrokken. Hij werkt voor ondernemingen en (culturele) instellingen. Ook begeleidt Jaap mediatalent, waaronder presentatoren, musici, schrijvers, componisten en andere creatieve persoonlijkheden. Hij staat vele van hen al jaren bij in contractonderhandelingen. Hij denkt zowel commercieel, strategisch als juridisch met zijn cliënten mee. Jaap kan als geen ander complexe situaties helder analyseren.

    Nevenactiviteiten

    Jaap is lid van de Vereniging voor Auteursrecht, de Vereniging voor Media- en Communicatierecht en de Beneluxvereniging voor Merken- en Modellenrecht.

    Een greep uit Jaaps recente werkzaamheden:

    • Begeleiden van transacties, de koop en verkoop van muziekuitgaverechten, in de muziekindustrie, en het voeren van procedures daarover.

    • Begeleiden van overeenkomsten van bruikleen tussen musea en kunstcollecties; het procederen over kunstwerken.

    • Adviseren bij het tot stand komen van overeenkomsten in de creatieve industrie (waaronder muziek, televisie/streaming/film, evenementen en theater) en het procederen daarover.

    • Begeleiden van reorganisaties en andere arbeidsrechtelijke issues.

    • Adviseren en procederen over onrechtmatige publicaties, waarbij zowel particulieren, bedrijven als instellingen betrokken zijn.

    • Het adviseren en procederen over geschillen met betrekking tot auteursrecht, merkenrecht en handelsnaamrecht.

       

    Jaap Versteeg van Liaise advocaten

  • Roland Wigman

    Advocaat Liaise Advocaten

    Roland weet alles van filmrecht en filmauteursrecht. Na een korte carrière als filmproducent staat hij al ruim 33 jaar filmproducenten, filmfinanciers, filmdistributeurs en makers bij. Zowel nationaal als internationaal.

    Als advocaat kent Roland het hele juridische- en financiële speelveld dat bij een filmproductie speelt op zijn duimpje. Deze brede juridische kennis vertaalt hij naar pragmatisch en duidelijk advies. Roland is een waardevolle sparringpartner voor zijn cliënten. Met vrijwel al zijn cliënten werkt Roland al jaren samen.

    Nevenactiviteiten

    Naast zijn werk als advocaat doceert Roland rechten aan de Nederlandse Amsterdamse Filmacademie en filmrecht aan de Mr. S.K. Martens Academie de specialisatieopleiding voor ervaren juristen. Daarnaast wordt Roland regelmatig uitgenodigd als spreker bij uiteenlopende events op het gebied van filmrecht. Roland is auteur van de boeken ‘Film voor de rechter’ en ‘Boek voor de rechter’ en co-auteur van ‘Transparantie over exploitatiecontracten'.

    Een greep uit Rolands recente werkzaamheden

    • Juridische begeleiding van filmproducenten bij nationale & internationale (co-)producties - waaronder financieringen, coproductiecontracten, verkrijging van rechten, beoordeling van scripts en opinies ten behoeve van de E&O verzekering;
    • Advisering omtrent alle facetten van het auteursrecht in nationale en internationale context en het begeleiden bij en voorkomen, dan wel zo nodig voeren, van juridische procedures bij al dan niet terechte claims met betrekking tot het auteursrecht.

     

    Roland Wigman - advocaat

  • David Allick

    Advocaat Liaise Advocaten

    David is als advocaat gespecialiseerd op het gebied van vastgoed. David adviseert en procedeert voor ontwikkelaar, beleggers, verhuurders/huurders, makelaars en beheerders. Ook in het ondernemingsrecht is hij thuis.

    Hij helpt zijn cliënten met huurrecht en andere vastgoed gerelateerde rechtsgebieden en ondernemingsrecht. Zijn ruime ervaring en brede oriëntatie, gecombineerd met zijn originele geest, geven hem het vertrouwen waar nodig de gebaande paden te verlaten.

    Hij grijpt hard in als dat moet maar zoekt geen ruzie. Hij is in staat plooien glad te strijken en de deal zonder ongelukken te laten landen. En daarbij drukt hij zich helder en ongecompliceerd uit.

    David Allick - advocaat

  • Jetse Sprey

    Legal counsel Liaise Advocaten

    Jetse was jarenlang advocaat en is nu legal counsel, en werkt als zodanig in voorkomende gevallen als adviseur samen met kantoor.

    Hij vindt oplossingen in plaats van problemen en is telkens weer in staat om impasses te doorbreken. Hij zegt wat hij ergens van vindt en niet wat hij denkt dat zijn cliënten willen horen. Hij schrijft scherpe contracten die goed te lezen zijn. Hij heeft veel ervaring met Blockchain en onderneemt daar zelf in. Hij schrijft adviezen die overtuigen. Hij weet veel van intellectueel eigendom, privacy en ondernemingsrecht.

  • Wendela Bierman

    Interim Legal counsel Liaise Advocaten

    Wendela werkt als Interim Legal counsel.

    Wendela heeft van 2004 tot 2014 als advocaat gewerkt bij ons kantoor en heeft daarna bedrijfservaring opgedaan bij onder meer The Walt Disney Company en muziekrechtorganisaties.

    Weer terug bij Liaise advocaten adviseert zij cliënten uit de creatieve industrie (film, muziek, media en cultuur) met name op het gebied van IE-rechten, filmrecht, muziekrecht, mediarecht, ondernemingsrecht en onrechtmatige publicaties.