Liaise Advocaten logo
4 min Leestijd

Auteursrecht en formaliteiten

Een van de belangrijkste kenmerken van ons auteursrecht is dat het ontstaat door het enkele scheppen van een auteursrechtelijk werk. Je hoeft geen formaliteiten, zoals bijvoorbeeld registratie, te verrichten. Het voorschrijven van formaliteiten is door de Berner Conventie (“BC”) verboden. Artikel 5 lid 2 BC bepaalt:

Het genot en de uitoefening van die rechten [het auteursrecht – RW] zijn aan geen enkele formaliteit onderworpen;”.

Ik was dan ook meteen geïntrigeerd toen ik in een van de vele reacties op de Svensson zaak[1] las dat met deze uitspraak aan het inroepen van bescherming onder het auteursrecht formaliteiten worden verbonden.

In deze zaak werd aan het Europese Hof de vraag voorgelegd of het hyperlinken  naar een beschermd werk op een andere website een auteursrechtelijke openbaarmaking is (en daarmee onderworpen aan de toestemming van de rechthebbende op dat werk). Het Hof oordeelde, kort gezegd, dat het linken naar andere werken die op een andere website vrij beschikbaar zijn, geen auteursrechtelijk relevante handeling was (lees: geen inbreuk maakt op het recht van de rechthebbende van het werk op die andere site). Het Hof zei echter ook dat indien de toegang tot die andere website onderhevig aan beperkingen is (bijv. alleen voor abonnees) en de link maakt dat die beperkingen worden omzeild, dat er dan wel sprake is van een auteursrechtelijke openbaarmaking en dus van inbreuk op het recht van de rechthebbende van het werk op die andere site.

Uit de uitspraak wordt echter niet duidelijk wat voor beperkingen een rechthebbende aan zijn website zou moeten stellen. Moeten dat technische beperkingen zijn, of zou een tekst ‘verboden te hyperlinken’ voldoende zijn?

Er is veel kritiek op deze uitspraak gekomen.[2] Recent heeft de ALAI (de Association Littéraire et Artistique Internationale, een organisatie waarbij onder andere allemaal nationale organisaties van auteursrechtjuristen zijn aangesloten) een opinie over de Svensson zaak gepubliceerd (hier).  In die opinie wordt, plat gezegd, gehakt gemaakt van de uitspraak van het Europese Hof: de uitspraak is, aldus de opinie, in strijd met alle auteursrechtelijke verdragen, in strijd met de eigen Europese regeling, in strijd met eerdere rechtspraak en gebaseerd op een verkeerd begrip van een verouderd document.

Eén argument van de ALAI trok echter mijn aandacht. Het argument dat de uitspraak ook mogelijk in strijd is met artikel 5 (2) BC:

to the extent that Svensson indicates that the “new public” criterion will not apply if restrictions accompany the work’s making available, the decision risks establishing an obligation to reserve rights or protect works etc. by technical protection measures, in violation of the Berne Convention’s prohibition of  formalities that condition the exercise of exclusive rights.

en

“To the extent that the restrictions entail declarations of reservations of rights, then the CJEU’s prescription may violate another fundamental international copyright norm, namely the prohibition on conditioning the exercise of copyright on compliance with formalities (Berne Convention, Art. 5 (2)).”

(poster “I love formalities” gemaakt door Zazzle Art, ontwerp Giftsilove, bron: www.zazzle.nl)

En - zoals vaker – zie ik meteen een link met de Nederlandse situatie. Hebben wij niet ook in onze Auteurswet een bepaling staan die voorschrijft dat je alleen je rechten kan uitoefenen als je een declaration of reservation of rights maakt?

Inderdaad, de artikelen 15 en 15(b) Aw. Artikel 15 bepaalt (onder meer) dat een rechthebbende op een artikel over actuele economische, politieke, godsdienstige of levensbeschouwelijke onderwerpen die zijn verschenen in een dag- of weekblad of tijdschrift zijn rechten niet kan uitoefenen indien het artikel wordt overgenomen door een ander dag- of weekblad of tijdschrift, voor zover de overnemer aan een tweetal voorwaarden voldoet en zolang de rechthebbende het auteursrecht niet uitdrukkelijk heeft voorbehouden.

Artikel 15 (b) Aw. bepaalt grosso modo dat de openbare macht haar toekomende auteursrechten niet kan uitoefenen tenzij het auteursrecht bij wet, besluit of mededeling uitdrukkelijk is voorbehouden.

Waar in wetsartikelen over beperkingen op het auteursrecht eisen worden gesteld aan de wijze waarop een beroep kan worden gedaan op de beperking (bijv. je moet wel de bron vermelden), stellen deze twee artikelen een eis aan de uitoefening van het auteursrecht. Het recht kan alleen worden uitgeoefend indien het auteursrecht uitdrukkelijk is voorbehouden.

Dat voorbehoud lijkt mij toch echt een formaliteit in de zin van, en daarmee in strijd met, de Berner Conventie.

Maar betekent dit nu dat de pers mag overnemen uit de pers, ook al is het auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden, of betekent het nu juist dat de pers overname door de pers kan tegengaan, ook zonder uitdrukkelijk auteursrechtvoorbehoud?

Ik denk het laatste.

[1] HvJ EU 13 februari 2014, C-466/12 (Svensson/Retriever)

[2] J. Becker en M. Jansen, ‘Het Svensson-arrest; iedere link met het auteursrecht doorbroken?’, IT en Recht, K. Koelman, ‘Noot bij HvJ EU 13 februari 2014, zaak C-466/12 (Svensson), T. Targosz, ‘The court of Justice on Links: It is Aallowed to link. At least in principle’, Kluwer Copyright Blog (lees de blog hier).

Hulp nodig? Praat met een van onze experts

  • Alexandra Iedema
  • David Allick
  • Merel Teunissen
  • Jaap Versteeg
  • Roland Wigman
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Binnen 1 werkdag antwoord

Neem contact op met een van onze advocaten

  • Alexandra Iedema
  • Merel Teunissen
  • Jaap Versteeg
  • Roland Wigman
  • David Allick

Ik zoek een advocaat voor:

Hoe wil je dat we contact opnemen?

Vul het formulier in en verzend. Bedankt.

Onze advocaten

Onze counsels

  • Merel Teunissen

    Advocaat Liaise Advocaten

    Merel werkt voor cliënten in de cultuur, tech industrie, groot mkb en de mediabranche (met name de film- en televisie). Merel adviseert en procedeert op het gebied van mediarecht, filmrecht, privacyrecht, contractenrecht en intellectueel eigendomsrecht.

    Als advocaat is Merel pragmatisch, betrokken en duidelijk. Merel is een waardevolle sparringpartner voor haar cliënten. Ze denkt juridisch én commercieel strategisch met haar cliënten mee en wijst ze op aandachtspunten voordat er problemen ontstaan. Met veel van haar cliënten werkt ze al jaren samen.

    Nevenactiviteiten
    Naast haar werk als advocaat doceert Merel rechten aan de Nederlandse Amsterdamse Filmacademie en de DAS Graduate School. Merel zit in het bestuur van de Vereniging voor Kunst, Cultuur en Recht en Museum Perron Oost en is lid van de Vereniging voor Auteursrecht, de Vereniging voor Media en Communicatierecht en de Nederlandse Vereniging voor AI- en Robotrecht. Daarnaast wordt Merel regelmatig uitgenodigd als spreker bij uiteenlopende events. Merel geeft ook mediasessies samen met Myrthe van Pelt van agentschap MVP Management, meer informatie over de mediasessies vind je hier.

    Een greep uit Merels recente werkzaamheden

    • Juridische begeleiding van filmproducenten en creatieve producenten bij nationale & internationale (co-)producties - waaronder financieringen, beoordeling van scripts en opinies ten behoeve van de E&O verzekering;
    • Juridische begeleiding van verschillende aanbieders van apps;
    • Begeleiden van en voorkomen van juridische procedures bij onterechte claims binnen het auteursrecht;
    • Procedures tegen verschillende omroepen namens slachtoffers van onrechtmatige perspublicaties.

     

    Liaise Advocaten - Merel Teunissen

  • Alexandra Iedema

    Advocaat Liaise Advocaten

    Alexandra adviseert en procedeert voor cliënten in de cultuur-, muziek- en creatieve sector. Ze werkt onder meer voor artiesten, creatieve professionals, producenten en ondernemers binnen deze branches.

    Haar praktijk richt zich op het beschermen en exploiteren van intellectuele eigendomsrechten – zoals auteursrechten, muziekrechten, merken en modellen – en op het opstellen en beoordelen van contracten en arbeidsrechtelijke kwesties.

    Haar aanpak is erop gericht cliënten echt verder te helpen met adviezen die bruikbaar zijn, goed doordacht en juridisch solide. Daarbij vindt ze het minstens zo belangrijk dat je snapt wat er speelt, welke keuzes je hebt, en wat daarvan de gevolgen zijn.

    Alexandra heeft oog voor nuance, zonder de hoofdlijn uit het oog te verliezen. Ze is altijd op zoek naar hoe iets wél kan. Ze ziet snel waar het wringt, en net zo snel wat er nodig is om verder te kunnen.

    Wat daar juridisch bij komt kijken, is zelden zwart-wit. Het is balanceren tussen bescherming en ruimte, tussen slimme afspraken en werkbare oplossingen. En soms is het gewoon nodig om je positie te verdedigen, scherp en met overtuiging.

    Nevenactiviteiten

    Alexandra doceert het vak recht aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, bij de Opleiding Productie Podiumkunsten. Verder zit Alexandra in het bestuur van de stichting Stories On Sound en de stichting Buysse & Joosten, is zij kascommissielid van de Vereniging voor Kunst Cultuur Recht en is zij lid van de Vereniging voor Auteursrecht en Young Stedelijk.

    Een greep uit Alexandra’s recente werkzaamheden

    • Opstellen van overeenkomsten in de muziekindustrie, zoals uitgaveovereenkomsten, artiestenovereenkomsten en managementovereenkomsten.

    • Begeleiding van ontslag en reorganisaties in arbeidszaken.

    • Begeleiding bij het veiligstellen van auteursrechten en/of naburige rechten bij inbreuk.

    • Begeleiding bij het bepalen van de rechtspositie bij mogelijke inbreuk op auteursrechten en/of naburige rechten.

    • Opstellen van opdrachtovereenkomsten voor films, theater, televisieproducties en ontwerpen.

    • De rechtspositie bepalen van uitgevers, producers, artiesten, componisten, tekstschrijvers op muziekwerken.

    • Beoordeling van modelrechtinbreuk en een sommatiebrief opstellen.

    • Beoordeling van handelsnaaminbreuk en een sommatiebrief opstellen.

       

    Alexandra Iedema aan het werk

  • Jaap Versteeg

    Advocaat Liaise Advocaten

    Jaap werkt veel voor cliënten in de creatieve industrie (waaronder muziek, televisie/streaming/film, evenementen, theater en kunst). Hij adviseert en procedeert op het gebied van IE-rechten, onrechtmatige perspublicaties, contractenrecht en arbeidsrecht.

    Als advocaat is Jaap helder en betrokken. Hij werkt voor ondernemingen en (culturele) instellingen. Ook begeleidt Jaap mediatalent, waaronder presentatoren, musici, schrijvers, componisten en andere creatieve persoonlijkheden. Hij staat vele van hen al jaren bij in contractonderhandelingen. Hij denkt zowel commercieel, strategisch als juridisch met zijn cliënten mee. Jaap kan als geen ander complexe situaties helder analyseren.

    Nevenactiviteiten

    Jaap is lid van de Vereniging voor Auteursrecht, de Vereniging voor Media- en Communicatierecht en de Beneluxvereniging voor Merken- en Modellenrecht.

    Een greep uit Jaaps recente werkzaamheden:

    • Begeleiden van transacties, de koop en verkoop van muziekuitgaverechten, in de muziekindustrie, en het voeren van procedures daarover.

    • Begeleiden van overeenkomsten van bruikleen tussen musea en kunstcollecties; het procederen over kunstwerken.

    • Adviseren bij het tot stand komen van overeenkomsten in de creatieve industrie (waaronder muziek, televisie/streaming/film, evenementen en theater) en het procederen daarover.

    • Begeleiden van reorganisaties en andere arbeidsrechtelijke issues.

    • Adviseren en procederen over onrechtmatige publicaties, waarbij zowel particulieren, bedrijven als instellingen betrokken zijn.

    • Het adviseren en procederen over geschillen met betrekking tot auteursrecht, merkenrecht en handelsnaamrecht.

       

    Jaap Versteeg van Liaise advocaten

  • Roland Wigman

    Advocaat Liaise Advocaten

    Roland weet alles van filmrecht en filmauteursrecht. Na een korte carrière als filmproducent staat hij al ruim 33 jaar filmproducenten, filmfinanciers, filmdistributeurs en makers bij. Zowel nationaal als internationaal.

    Als advocaat kent Roland het hele juridische- en financiële speelveld dat bij een filmproductie speelt op zijn duimpje. Deze brede juridische kennis vertaalt hij naar pragmatisch en duidelijk advies. Roland is een waardevolle sparringpartner voor zijn cliënten. Met vrijwel al zijn cliënten werkt Roland al jaren samen.

    Nevenactiviteiten

    Naast zijn werk als advocaat doceert Roland rechten aan de Nederlandse Amsterdamse Filmacademie en filmrecht aan de Mr. S.K. Martens Academie de specialisatieopleiding voor ervaren juristen. Daarnaast wordt Roland regelmatig uitgenodigd als spreker bij uiteenlopende events op het gebied van filmrecht. Roland is auteur van de boeken ‘Film voor de rechter’ en ‘Boek voor de rechter’ en co-auteur van ‘Transparantie over exploitatiecontracten'.

    Een greep uit Rolands recente werkzaamheden

    • Juridische begeleiding van filmproducenten bij nationale & internationale (co-)producties - waaronder financieringen, coproductiecontracten, verkrijging van rechten, beoordeling van scripts en opinies ten behoeve van de E&O verzekering;
    • Advisering omtrent alle facetten van het auteursrecht in nationale en internationale context en het begeleiden bij en voorkomen, dan wel zo nodig voeren, van juridische procedures bij al dan niet terechte claims met betrekking tot het auteursrecht.

     

    Roland Wigman - advocaat

  • David Allick

    Advocaat Liaise Advocaten

    David is als advocaat gespecialiseerd op het gebied van vastgoed. David adviseert en procedeert voor ontwikkelaar, beleggers, verhuurders/huurders, makelaars en beheerders. Ook in het ondernemingsrecht is hij thuis.

    Hij helpt zijn cliënten met huurrecht en andere vastgoed gerelateerde rechtsgebieden en ondernemingsrecht. Zijn ruime ervaring en brede oriëntatie, gecombineerd met zijn originele geest, geven hem het vertrouwen waar nodig de gebaande paden te verlaten.

    Hij grijpt hard in als dat moet maar zoekt geen ruzie. Hij is in staat plooien glad te strijken en de deal zonder ongelukken te laten landen. En daarbij drukt hij zich helder en ongecompliceerd uit.

    David Allick - advocaat

  • Jetse Sprey

    Legal counsel Liaise Advocaten

    Jetse was jarenlang advocaat en is nu legal counsel, en werkt als zodanig in voorkomende gevallen als adviseur samen met kantoor.

    Hij vindt oplossingen in plaats van problemen en is telkens weer in staat om impasses te doorbreken. Hij zegt wat hij ergens van vindt en niet wat hij denkt dat zijn cliënten willen horen. Hij schrijft scherpe contracten die goed te lezen zijn. Hij heeft veel ervaring met Blockchain en onderneemt daar zelf in. Hij schrijft adviezen die overtuigen. Hij weet veel van intellectueel eigendom, privacy en ondernemingsrecht.

  • Wendela Bierman

    Interim Legal counsel Liaise Advocaten

    Wendela werkt als Interim Legal counsel.

    Wendela heeft van 2004 tot 2014 als advocaat gewerkt bij ons kantoor en heeft daarna bedrijfservaring opgedaan bij onder meer The Walt Disney Company en muziekrechtorganisaties.

    Weer terug bij Liaise advocaten adviseert zij cliënten uit de creatieve industrie (film, muziek, media en cultuur) met name op het gebied van IE-rechten, filmrecht, muziekrecht, mediarecht, ondernemingsrecht en onrechtmatige publicaties.