Liaise Advocaten logo
7 min Leestijd

Red de vrije pers: voor 1 cent per klik!

Laat alle professionals 1 cent betalen voor iedere keer dat een bezoeker klikt op een door hen aangeboden hyperlink. Zo wordt de pers (en worden andere makers) eindelijk reëel betaald voor de door hen toegevoegde waarde.

De onafhankelijke pers heeft het zwaar. Abonnees komen er niet meer bij en de advertentie-inkomsten dalen. Bezoekers van de websites van de nieuwsmedia willen niet betalen voor dat aanbod. Pay walls  werken slecht: weinig vaste bezoekers kiezen voor een abonnement. Een soepel systeem van micro payments om kleine  bedragen per gelezen artikel te betalen is er niet. Een dienst als Blendle, in feite een vorm van het organiseren van micro payments, leidt een kwijnend bestaan. Wat wordt betaald voor online gebruik, wordt betaald via een complex systeem van advertenties waarbij het grootste deel van het geld van de adverteerder niet bij de pers terechtkomt maar bij partijen als Google en Facebook. Rechtstreeks of via hun advertentiebureaus.

Het huidige systeem beloont zo niet de pers, de makers, maar degene die het nieuws distribueren en toegankelijk maken. Zonder af te willen doen aan het belang van die laatsten, lijkt de verdeling scheef. In ieder geval zo scheef dat de pers op zijn einde lijkt af te stevenen terwijl Google genoeg geld heeft om zelfrijdende auto’s en andere branchevreemde dure speeltjes te ontwikkelen.

Google (en veel andere tussenpersonen) kunnen hun zegen brengende werk doen op grond van Europese richtlijnen die te maken hebben met het auteursrecht en met de aansprakelijkheid (of liever: niet-aansprakelijkheid) van tussenpersonen. Daardoor is het verwijzen naar de webpagina van iemand anders door middel van een hyperlink “vrij”. Google hoeft daarvoor geen toestemming te hebben van de eigenaar van de webpagina. En evenmin hoeft iemand anders dat die een link op zijn pagina plaatst.

Nu dienen wetten een doel. Ook de EU richtlijnen. Een van de doelen van deze regelingen is dat de geneugten van de moderne tijd voor iedereen beschikbaar komen. Dat de moderne digitale communicatie vrij is. Dat er geen rem is om te verwijzen naar andere bronnen. Er moet vooral onbelemmerd ontsloten worden en dat is ook goed.  Het recht dient mede dienstbaar te zijn aan de technische ontwikkelingen. Maar dat is niet het enige doel. Het recht en met name het Auteursrecht, moet ook de belangen van de makers, en journalisten, dienen en hen stimuleren om veel en gevarieerd te produceren. Een breed aanbod is van levensbelang voor onze samenleving.

Dat evenwicht tussen die twee doelen: tussen de vrijheid en het beschermen van de belangen van de makers, is nu zoek. De vrijheid om te hyperlinken leidt tot een accumulatie van geld bij de tussenpersonen terwijl de brengers van het nieuws het water aan de lippen staat.

Recht is mensenwerk. De wet klopt niet meer. De wetgever moet dus optreden.

De Europese Unie heeft de problemen onderkend. Men is aan het werk. De uitgevers en de Europese ambtenaren zetten in op de creatie van een eigen extra recht voor uitgevers. Men werkt aan een nieuwe Europese richtlijn waarin dit “uitgeversrecht” moet worden opgenomen. Dit nieuwe uitgeversrecht lijkt op het auteursrecht: uitgevers kunnen met dat recht verbieden dat hun persuitingen gebruikt worden door anderen. Een recht dat de meeste uitgevers overigens al hebben op grond van het “gewone” auteursrecht: veel van de journalisten zijn in dienst bij de uitgever of hebben de uitgever hun rechten overgedragen. De voorgestelde regelgeving lijkt een wanhoopsprong. Uiterlijk sympathiek maar niet geschikt om het probleem op te lossen.

Aan het hyperlinkprobleem, het verstoorde evenwicht tussen makers en tussenpersonen, doet de nieuwe richtlijn niets. Terwijl de keuze om een hyperlink al dan niet vrij te laten zijn, een rechtspolitieke keuze is.  Een keuze die ook anders kan uitpakken en een keuze waarvan velen nu vinden dat die anders had moeten uitpakken. Als wij nu vinden dat het anders moet, kan dat gewoon. Het is zelfs doodsimpel: verplicht de tussenpersoon te betalen voor iedere keer dat een bezoeker op een door die tussenpersoon aangeboden link klikt.

1 cent per klik lijkt me een uitstekend bedrag. Dat is een CPM van EUR 10,–.  Ofwel: voor iedere 1000 doorklikkers, betaalt de tussenpersoon EUR 10,–. Daarmee krijgt de pers en krijgen de andere aanbieders van content (eindelijk) rechtstreeks betaling voor hun werk.

Simpel en juridisch makkelijk uitvoerbaar, zij het dat dit uitgangspunt een streep zet door de manier waarop het Hof van Justitie tegen hyperlinks aankijkt op het moment. Maar het Hof van Justitie interpreteert de wet: het Hof maakt de wet niet. Dat is aan de Europese wetgever. En voor deze aanpassing zijn nu goede redenen. Niet meer en niet minder dan het overeind houden van een van de belangrijkste pijlers van ons democratisch proces, de vrije pers, staat op het spel.

Is de 1 cent regel technisch uitvoerbaar? Natuurlijk. Iedereen die zicht heeft op de manier waarop op dit moment vrijwel alle advertenties op internet worden geserveerd, weet dat daarachter een oneindig complexe digitale administratie ligt waarbij niet alleen wordt bijgehouden van welke website bepaald bezoek komt, maar ook wie de bezoeker is (althans welke computer wordt gebruikt). Het hier voorgestelde systeem is daarbij vergeleken een wonder van eenvoud. Alleen het bezoek hoeft gemeten en afgerekend. Zowel de pers (de publisher in het jargon) en de tussenpersoon kunnen zich aansluiten bij een van de vele platforms. Dat zijn ze trouwens nu meestal al. Er hoeft dus geen aparte inningsinstantie te worden opgericht met uitzondering misschien voor dat deel van de verplichte afdrachten die de degene die recht hebben op die opbrengsten niet komen ophalen.

Het resultaat zal wel zijn dat de tarieven van partijen als Google en Facebook omhoog gaan. Maar het feit dat het op basis van die tarieven niet mogelijk is een nieuwswebsite levend te houden, betekent dat die tarieven nu ongezond (terminaal) laag zijn.

Wat een tussenpersoon is moet breed worden uitgelegd. Iedere professionele partij die naar een ander linkt, moet gewoon betalen. Het op de website aanbieden van hyperlinks zelf blijft intussen net zo vrij als dat nu ook al is.

Het zijn de professionals die moeten betalen. Het verschil tussen de amateur die niet en de professional die wel moet afrekenen, zal niet altijd helder zijn. Die onduidelijkheid heeft betrekking op een beperkte groep. Om discussies daarover in te perken kan verder worden besloten die ene cent pas te heffen als er meer dan 1000 bezoekers doorklikken. Verder zal moeten worden gestreden tegen robots die klikken en zo geld verdienen voor hun louche opdrachtgevers. Ook daar is niets nieuws onder de zon: die strijd wordt al jaren gevoerd.

En dan is er nog een issue: veel aanbieders van website willen juist dat hun website massaal bezocht wordt. Zij willen iedere barrière om te klikken wegnemen. Ook de barrière van die ene cent die henzelf toekomt. Je zou dus de 1 cent regel zo kunnen inrichten dat er alleen betaald hoeft te worden aan die organisaties die zich aanmelden bij een van de incassonetwerken. Dan kan er echter een probleem ontstaan: een partij als Google kan besluiten alleen hyperlinks van die partijen te laten zien die zich niet aansloten. Dan schiet de 1 cent regel zijn doel voorbij. Beter is daarom dat gewoon altijd betaald moet worden. Websites die belang hebben bij veel bezoek kunnen de door hen ontvangen gelden inzetten om meer advertenties te kopen (of om de hogere tarieven te betalen). Mocht Google vervolgens besluiten alleen hyperlinks te laten zien van partijen die Google betalen, vermoed ik dat Google misbruik maakt van haar machtspositie. Met de uniforme verplichte betaling wordt vooral voorkomen dat aan aanbiederskant partijen tegen elkaar worden uitgespeeld.

De 1 cent regel herstelt het evenwicht tussen de pers en de tussenpersonen dat door de koers die de EU regels kozen, is verstoord. Dat herstel is in ons aller belang. Uiteindelijk ook in dat van de tussenpersonen. Het verdwijnen van een gevarieerd aanbod, brengt ook het verdwijnen van hun eigen relevantie mee. Het exploiteren van  wegwijzers in een oneindige lege vlakte is geen duurzaam business model.

Hulp nodig? Praat met een van onze experts

  • Alexandra Iedema
  • David Allick
  • Merel Teunissen
  • Jaap Versteeg
  • Roland Wigman
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Binnen 1 werkdag antwoord

Neem contact op met een van onze advocaten

  • Alexandra Iedema
  • Merel Teunissen
  • Jaap Versteeg
  • Roland Wigman
  • David Allick

Ik zoek een advocaat voor:

Hoe wil je dat we contact opnemen?

Vul het formulier in en verzend. Bedankt.

Onze advocaten

Onze counsels

  • Merel Teunissen

    Advocaat Liaise Advocaten

    Merel werkt voor cliënten in de cultuur, tech industrie, groot mkb en de mediabranche (met name de film- en televisie). Merel adviseert en procedeert op het gebied van mediarecht, filmrecht, privacyrecht, contractenrecht en intellectueel eigendomsrecht.

    Als advocaat is Merel pragmatisch, betrokken en duidelijk. Merel is een waardevolle sparringpartner voor haar cliënten. Ze denkt juridisch én commercieel strategisch met haar cliënten mee en wijst ze op aandachtspunten voordat er problemen ontstaan. Met veel van haar cliënten werkt ze al jaren samen.

    Nevenactiviteiten
    Naast haar werk als advocaat doceert Merel rechten aan de Nederlandse Amsterdamse Filmacademie en de DAS Graduate School. Merel zit in het bestuur van de Vereniging voor Kunst, Cultuur en Recht en Museum Perron Oost en is lid van de Vereniging voor Auteursrecht, de Vereniging voor Media en Communicatierecht en de Nederlandse Vereniging voor AI- en Robotrecht. Daarnaast wordt Merel regelmatig uitgenodigd als spreker bij uiteenlopende events. Merel geeft ook mediasessies samen met Myrthe van Pelt van agentschap MVP Management, meer informatie over de mediasessies vind je hier.

    Een greep uit Merels recente werkzaamheden

    • Juridische begeleiding van filmproducenten en creatieve producenten bij nationale & internationale (co-)producties - waaronder financieringen, beoordeling van scripts en opinies ten behoeve van de E&O verzekering;
    • Juridische begeleiding van verschillende aanbieders van apps;
    • Begeleiden van en voorkomen van juridische procedures bij onterechte claims binnen het auteursrecht;
    • Procedures tegen verschillende omroepen namens slachtoffers van onrechtmatige perspublicaties.

     

    Liaise Advocaten - Merel Teunissen

  • Alexandra Iedema

    Advocaat Liaise Advocaten

    Alexandra adviseert en procedeert voor cliënten in de cultuur-, muziek- en creatieve sector. Ze werkt onder meer voor artiesten, creatieve professionals, producenten en ondernemers binnen deze branches.

    Haar praktijk richt zich op het beschermen en exploiteren van intellectuele eigendomsrechten – zoals auteursrechten, muziekrechten, merken en modellen – en op het opstellen en beoordelen van contracten en arbeidsrechtelijke kwesties.

    Haar aanpak is erop gericht cliënten echt verder te helpen met adviezen die bruikbaar zijn, goed doordacht en juridisch solide. Daarbij vindt ze het minstens zo belangrijk dat je snapt wat er speelt, welke keuzes je hebt, en wat daarvan de gevolgen zijn.

    Alexandra heeft oog voor nuance, zonder de hoofdlijn uit het oog te verliezen. Ze is altijd op zoek naar hoe iets wél kan. Ze ziet snel waar het wringt, en net zo snel wat er nodig is om verder te kunnen.

    Wat daar juridisch bij komt kijken, is zelden zwart-wit. Het is balanceren tussen bescherming en ruimte, tussen slimme afspraken en werkbare oplossingen. En soms is het gewoon nodig om je positie te verdedigen, scherp en met overtuiging.

    Nevenactiviteiten

    Alexandra doceert het vak recht aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, bij de Opleiding Productie Podiumkunsten. Verder zit Alexandra in het bestuur van de stichting Stories On Sound en de stichting Buysse & Joosten, is zij kascommissielid van de Vereniging voor Kunst Cultuur Recht en is zij lid van de Vereniging voor Auteursrecht en Young Stedelijk.

    Een greep uit Alexandra’s recente werkzaamheden

    • Opstellen van overeenkomsten in de muziekindustrie, zoals uitgaveovereenkomsten, artiestenovereenkomsten en managementovereenkomsten.

    • Begeleiding van ontslag en reorganisaties in arbeidszaken.

    • Begeleiding bij het veiligstellen van auteursrechten en/of naburige rechten bij inbreuk.

    • Begeleiding bij het bepalen van de rechtspositie bij mogelijke inbreuk op auteursrechten en/of naburige rechten.

    • Opstellen van opdrachtovereenkomsten voor films, theater, televisieproducties en ontwerpen.

    • De rechtspositie bepalen van uitgevers, producers, artiesten, componisten, tekstschrijvers op muziekwerken.

    • Beoordeling van modelrechtinbreuk en een sommatiebrief opstellen.

    • Beoordeling van handelsnaaminbreuk en een sommatiebrief opstellen.

       

    Alexandra Iedema aan het werk

  • Jaap Versteeg

    Advocaat Liaise Advocaten

    Jaap werkt veel voor cliënten in de creatieve industrie (waaronder muziek, televisie/streaming/film, evenementen, theater en kunst). Hij adviseert en procedeert op het gebied van IE-rechten, onrechtmatige perspublicaties, contractenrecht en arbeidsrecht.

    Als advocaat is Jaap helder en betrokken. Hij werkt voor ondernemingen en (culturele) instellingen. Ook begeleidt Jaap mediatalent, waaronder presentatoren, musici, schrijvers, componisten en andere creatieve persoonlijkheden. Hij staat vele van hen al jaren bij in contractonderhandelingen. Hij denkt zowel commercieel, strategisch als juridisch met zijn cliënten mee. Jaap kan als geen ander complexe situaties helder analyseren.

    Nevenactiviteiten

    Jaap is lid van de Vereniging voor Auteursrecht, de Vereniging voor Media- en Communicatierecht en de Beneluxvereniging voor Merken- en Modellenrecht.

    Een greep uit Jaaps recente werkzaamheden:

    • Begeleiden van transacties, de koop en verkoop van muziekuitgaverechten, in de muziekindustrie, en het voeren van procedures daarover.

    • Begeleiden van overeenkomsten van bruikleen tussen musea en kunstcollecties; het procederen over kunstwerken.

    • Adviseren bij het tot stand komen van overeenkomsten in de creatieve industrie (waaronder muziek, televisie/streaming/film, evenementen en theater) en het procederen daarover.

    • Begeleiden van reorganisaties en andere arbeidsrechtelijke issues.

    • Adviseren en procederen over onrechtmatige publicaties, waarbij zowel particulieren, bedrijven als instellingen betrokken zijn.

    • Het adviseren en procederen over geschillen met betrekking tot auteursrecht, merkenrecht en handelsnaamrecht.

       

    Jaap Versteeg van Liaise advocaten

  • Roland Wigman

    Advocaat Liaise Advocaten

    Roland weet alles van filmrecht en filmauteursrecht. Na een korte carrière als filmproducent staat hij al ruim 33 jaar filmproducenten, filmfinanciers, filmdistributeurs en makers bij. Zowel nationaal als internationaal.

    Als advocaat kent Roland het hele juridische- en financiële speelveld dat bij een filmproductie speelt op zijn duimpje. Deze brede juridische kennis vertaalt hij naar pragmatisch en duidelijk advies. Roland is een waardevolle sparringpartner voor zijn cliënten. Met vrijwel al zijn cliënten werkt Roland al jaren samen.

    Nevenactiviteiten

    Naast zijn werk als advocaat doceert Roland rechten aan de Nederlandse Amsterdamse Filmacademie en filmrecht aan de Mr. S.K. Martens Academie de specialisatieopleiding voor ervaren juristen. Daarnaast wordt Roland regelmatig uitgenodigd als spreker bij uiteenlopende events op het gebied van filmrecht. Roland is auteur van de boeken ‘Film voor de rechter’ en ‘Boek voor de rechter’ en co-auteur van ‘Transparantie over exploitatiecontracten'.

    Een greep uit Rolands recente werkzaamheden

    • Juridische begeleiding van filmproducenten bij nationale & internationale (co-)producties - waaronder financieringen, coproductiecontracten, verkrijging van rechten, beoordeling van scripts en opinies ten behoeve van de E&O verzekering;
    • Advisering omtrent alle facetten van het auteursrecht in nationale en internationale context en het begeleiden bij en voorkomen, dan wel zo nodig voeren, van juridische procedures bij al dan niet terechte claims met betrekking tot het auteursrecht.

     

    Roland Wigman - advocaat

  • David Allick

    Advocaat Liaise Advocaten

    David is als advocaat gespecialiseerd op het gebied van vastgoed. David adviseert en procedeert voor ontwikkelaar, beleggers, verhuurders/huurders, makelaars en beheerders. Ook in het ondernemingsrecht is hij thuis.

    Hij helpt zijn cliënten met huurrecht en andere vastgoed gerelateerde rechtsgebieden en ondernemingsrecht. Zijn ruime ervaring en brede oriëntatie, gecombineerd met zijn originele geest, geven hem het vertrouwen waar nodig de gebaande paden te verlaten.

    Hij grijpt hard in als dat moet maar zoekt geen ruzie. Hij is in staat plooien glad te strijken en de deal zonder ongelukken te laten landen. En daarbij drukt hij zich helder en ongecompliceerd uit.

    David Allick - advocaat

  • Jetse Sprey

    Legal counsel Liaise Advocaten

    Jetse was jarenlang advocaat en is nu legal counsel, en werkt als zodanig in voorkomende gevallen als adviseur samen met kantoor.

    Hij vindt oplossingen in plaats van problemen en is telkens weer in staat om impasses te doorbreken. Hij zegt wat hij ergens van vindt en niet wat hij denkt dat zijn cliënten willen horen. Hij schrijft scherpe contracten die goed te lezen zijn. Hij heeft veel ervaring met Blockchain en onderneemt daar zelf in. Hij schrijft adviezen die overtuigen. Hij weet veel van intellectueel eigendom, privacy en ondernemingsrecht.

  • Wendela Bierman

    Interim Legal counsel Liaise Advocaten

    Wendela werkt als Interim Legal counsel.

    Wendela heeft van 2004 tot 2014 als advocaat gewerkt bij ons kantoor en heeft daarna bedrijfservaring opgedaan bij onder meer The Walt Disney Company en muziekrechtorganisaties.

    Weer terug bij Liaise advocaten adviseert zij cliënten uit de creatieve industrie (film, muziek, media en cultuur) met name op het gebied van IE-rechten, filmrecht, muziekrecht, mediarecht, ondernemingsrecht en onrechtmatige publicaties.