Liaise Advocaten logo
7 min Leestijd

Oneerlijke boetebedingen in huurovereenkomsten

Introductie

Als huiseigenaar zit er momenteel veel mee. In heel Nederland stijgen de prijzen nog altijd met het kwartaal en zeker in grote steden heb je het qua huurders voor het kiezen. Tegelijkertijd ben je als verhuurder erg afhankelijk van de huurder voor de waarborg van je huis. Huurders zijn lastig in te schatten vóór de aanvang van de huurovereenkomst, en zeker als een contract voor onbepaalde tijd geldt zijn ze niet makkelijk uit te zetten wanneer zich problemen voordoen. Het is dan ook verstandig om het huurcontract zo compleet mogelijk te formuleren en potentiële risico’s te adresseren, van illegale hennepkwekerijen tot ongeautoriseerde onderhuur. Veel gevaren of ongunstige situaties voor de verhuurder worden ontmoedigd op basis van boetebedingen. In dit blog bespreken we wat boetebedingen zijn en waar je op moet letten bij het formuleren ervan.

Wat is een boetebeding?

Een boetebeding is een clausule in een huurcontract die de verhuurder het recht geeft op een opeisbare boete in geval van overtredingen van de regels in het huurcontract. Vaak gaat het om een specifiek bedrag per kalenderdag dat de overtreding voortduurt, begrensd met een maximumbedrag en onverminderd verhuurders recht op (aanvullende) schadevergoeding. Meestal staan boetebedingen in de algemene voorwaarden. De huurder moet vóór (of tijdens) het aangaan van de huurovereenkomst de kans hebben gekregen om kennis te stellen van de bedingen. Om van toepassing te kunnen zijn, moet de huurder er ook voor hebben getekend.

De functie van een boetebeding is tweeledig: enerzijds moet het een afschrikwekkend effect hebben op de huurder zodat deze haar verplichtingen nakomt en anderzijds moet het een vergoeding voor de verhuurder waarborgen in het geval dat schade moeilijk is aan te tonen.

Echter, bij het vormgeven van het contract en de boetebedingen moet je secuur te werk gaan. Oneerlijke boetebedingen zijn namelijk niet toegestaan en als de rechter een boetebeding als oneerlijk kwalificeert, wegen de consequenties voor potentiële vergoeding zwaar.

Wat gebeurt er als een boetebeding oneerlijk is?

Boetebedingen vallen onder het bereik van de Richtlijn 93/12/EEG inzake oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten (hierna de Richtlijn). In de Dexia-arresten[1] oordeelde het Europese Hof van Justitie (hierna HvJ) nogmaals dat om de afschrikwekkende werking van deze Richtlijn te waarborgen, bedingen ambtshalve moeten worden getoetst. Dat wil zeggen dat wanneer een partij zich beroept op een boetebeding en de wederpartij niet stelt dat het betreffende boetebeding oneerlijk is, de rechter de oneerlijkheid alsnog moet controleren, gevraagd of niet. Dat is in Nederland bevestigd door de Hoge Raad in het Heesakkers/Voets[2] arrest.

Deze ambtshalve toetsing gaat nog verder. Zelfs als geen van de partijen überhaupt een beroep doet op het boetebeding, moet de rechter deze ambtshalve toetsen, dat oordeelde de rechter in de zaak PEC/Jaspers[3]. In deze zaak deed de verhuurster een beroep op art. 6:104 BW om winstafdracht te vorderen nadat haar woning illegaal werd onderverhuurd, verhuurster noch huurder deed een beroep op de boetebedingen die waren opgenomen in het huurcontract. Toch werden de boetebedingen getoetst door de rechter. Omdat het huurcontract een oneerlijk boetebeding bevatte, kon verhuurster óók geen beroep doen op de mogelijkheid tot schadevergoeding, ondanks dat zij zich niet op het boetebeding beriep. Dit werd besloten omdat het doel van de Richtlijn is dat oneerlijke bedingen verdwijnen uit consumentenovereenkomsten en dat professionele gebruikers daartoe worden aangezet. Als verhuurders zich dus gewoon nog kunnen beroepen op schadevergoeding, verhindert dat niet dat zij de oneerlijke bedingen aanhouden in geschillen die niet bij de rechter terecht komen.

Let dus goed op dat je niet zomaar boetebedingen in een standaardcontract overneemt. Mocht het fout gaan met de huurder en het conflict bij de rechter terecht komen, kan het zijn dat je niet alleen het recht op de boete maar ook het recht op schadevergoeding verliest omwille van een oneerlijk beding.

Wat maakt een beding oneerlijk?

Oneerlijke bedingen moeten dus gemeden worden. Maar wat maakt een beding nou precies oneerlijk? De Richtlijn stelt in artikel 3, lid 1 “[dat] een beding in een overeenkomst waarover niet afzonderlijk is onderhandeld, als oneerlijk [wordt] beschouwd indien het, in strijd met de goede trouw, het evenwicht tussen de uit de overeenkomst voortvloeiende rechten en verplichtingen van de partijen ten nadele van de consument aanzienlijk verstoort.” De meeste boetebedingen zullen niet afzonderlijk zijn onderhandeld, dus tenzij met de huurder vóór aanvang van de huurovereenkomst specifiek over bepaalde bedingen is gesproken, vallen ze onder deze regel.

De definitie die wordt gegeven in artikel 3 is nog niet heel verhelderend. De Richtlijn geeft echter ook een aantal voorbeelden en de rechtspraak heeft deze verder aangevuld, dus hoewel een sluitend antwoord mist en afhangt van de omstandigheden van het geval, kunnen we wat aanwijzingen formuleren.

Sowieso oneerlijk zijn boetebedingen die onredelijk hoog zijn. Je kunt er vanuit gaan dat een niet-gemaximeerd boetebeding in de meeste gevallen onredelijk is. Ook een beding wat een onredelijk hoog bedrag per dag poogt te vorderen (bijvoorbeeld €1000 per dag voor het hebben van een huisdier) zal oneerlijk zijn. Daarnaast moet je oppassen voor cumulatieve boetebedingen. Als er meerdere bedingen zijn waar de verhuurder zich op kan beroepen voor hetzelfde probleem, is de kans dat een rechter dit onredelijk vindt aanzienlijk hoger, zeker als daarnaast nog een wettelijke mogelijkheid bestaat. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de huurovereenkomst wordt ontbonden, de huurder strafrechtelijk wordt vervolgd én daar bovenop nog een boete zou moeten betalen, zoals het geval zou kunnen zijn bij een hennepkwekerij[4].

Er wordt overigens gekeken naar het gehele contract. Dat betekent dat een beding ook oneerlijk kan zijn wanneer het contract bijvoorbeeld veel plichten oplegt aan de huurder, maar de verhuurder alleen rechten verschaft. Een belangrijk aspect om op te letten is of de verhoudingen tussen de verhuurder en de huurder scheef zijn op basis van het contract.

Ook vage bedingen worden regelmatig als oneerlijk bestempeld. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als een boetebeding te algemeen is, doordat hij bijvoorbeeld van toepassing is op ‘enige overtreding van de algemene huurbepalingen’[5].

Kortom, het beste wat je kunt doen is goed gedefinieerde, gemaximeerde en heldere bedingen formuleren. Daarbij moet je letten op de aard van de overtreding voor het bepalen van de boete. Een boete voor het aanleggen van een hennepkwekerij in het huurhuis mag hoger uitvallen dan een boete voor overlast.

Conclusie

Als verhuurder moet je goed opletten welke voorwaarden je in een huurovereenkomst zet. Neem niet klakkeloos een standaardcontract over, want het kan zomaar zijn dat er een oneerlijk beding in staat. Mocht je dan bij de rechter terechtkomen naar aanleiding van een geschil met een huurder, kan het zijn dat je niet alleen het recht op die boete verliest, maar ook het recht op o.a. schadevergoeding. Dit kan zelfs het geval zijn wanneer geen van beide partijen zich beroept op het boetebeding, de rechter moet dit namelijk ambtshalve toetsen. Zorg in elk geval dat je geen cumulatieve, vage of onredelijk hoge boetebedingen opneemt in het contract. Let daarnaast extra op de verhouding tussen jou als verhuurder en de huurder; als die scheef zijn doordat bijvoorbeeld enkel de huurder plichten opgelegd krijgt, kan de rechter ook bepalen dat de boetebedingen oneerlijk zijn. Neem de bepalingen dus apart door maar kijk ook naar het contract als geheel, als het even kan met een professional.

Verhuurders dienen hun contracten goed na te kijken en indien de contracten niet meer voldoen aan de recente ontwikkelingen de huurders een nieuw huurovereenkomst aan te bieden met bepalingen die aansluiten bij de meeste recente jurisprudentie. Voor huurders geldt de keerzijde. Zij moeten goed nagaan of zij wel gehouden zijn de boetes te betalen waarop een verhuurder aanspraak maakt.


In samenwerking met Saar Hoek

[1] Dexia Nederland BV tegen XXX en Z, HvJ 27 januari 2021, ECLI:EU:C:2021:68 (link)

[2] Heesakkers tegen Voets, Hoge Raad 13 september 2013, ECLI:NL:HR:2013:691 (link)

[3] PEC tegen Jaspers, Rechtbank Amsterdam 21 mei 2021, ECLI:NL:RBAMS:2021:2583 (link)

[4] Zie bijv. Rechtbank Midden-Nederland 7 mei 2015, ECLI:NL:RBMNE:2015:2579 (link)

[5] Zie bijv. Rechtbank Amsterdam, 9 augustus 2018, ECLI:NL:RBAMS:2018:5650 (link)

Hulp nodig? Praat met een van onze experts

  • Alexandra Iedema
  • David Allick
  • Merel Teunissen
  • Jaap Versteeg
  • Roland Wigman
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Binnen 1 werkdag antwoord

Neem contact op met een van onze advocaten

  • Alexandra Iedema
  • Merel Teunissen
  • Jaap Versteeg
  • Roland Wigman
  • David Allick

Ik zoek een advocaat voor:

Hoe wil je dat we contact opnemen?

Vul het formulier in en verzend. Bedankt.

Onze advocaten

Onze counsels

  • Merel Teunissen

    Advocaat Liaise Advocaten

    Merel werkt voor cliënten in de cultuur, tech industrie, groot mkb en de mediabranche (met name de film- en televisie). Merel adviseert en procedeert op het gebied van mediarecht, filmrecht, privacyrecht, contractenrecht en intellectueel eigendomsrecht.

    Als advocaat is Merel pragmatisch, betrokken en duidelijk. Merel is een waardevolle sparringpartner voor haar cliënten. Ze denkt juridisch én commercieel strategisch met haar cliënten mee en wijst ze op aandachtspunten voordat er problemen ontstaan. Met veel van haar cliënten werkt ze al jaren samen.

    Nevenactiviteiten
    Naast haar werk als advocaat doceert Merel rechten aan de Nederlandse Amsterdamse Filmacademie en de DAS Graduate School. Merel zit in het bestuur van de Vereniging voor Kunst, Cultuur en Recht en Museum Perron Oost en is lid van de Vereniging voor Auteursrecht, de Vereniging voor Media en Communicatierecht en de Nederlandse Vereniging voor AI- en Robotrecht. Daarnaast wordt Merel regelmatig uitgenodigd als spreker bij uiteenlopende events. Merel geeft ook mediasessies samen met Myrthe van Pelt van agentschap MVP Management, meer informatie over de mediasessies vind je hier.

    Een greep uit Merels recente werkzaamheden

    • Juridische begeleiding van filmproducenten en creatieve producenten bij nationale & internationale (co-)producties - waaronder financieringen, beoordeling van scripts en opinies ten behoeve van de E&O verzekering;
    • Juridische begeleiding van verschillende aanbieders van apps;
    • Begeleiden van en voorkomen van juridische procedures bij onterechte claims binnen het auteursrecht;
    • Procedures tegen verschillende omroepen namens slachtoffers van onrechtmatige perspublicaties.

     

    Liaise Advocaten - Merel Teunissen

  • Alexandra Iedema

    Advocaat Liaise Advocaten

    Alexandra adviseert en procedeert voor cliënten in de cultuur-, muziek- en creatieve sector. Ze werkt onder meer voor artiesten, creatieve professionals, producenten en ondernemers binnen deze branches.

    Haar praktijk richt zich op het beschermen en exploiteren van intellectuele eigendomsrechten – zoals auteursrechten, muziekrechten, merken en modellen – en op het opstellen en beoordelen van contracten en arbeidsrechtelijke kwesties.

    Haar aanpak is erop gericht cliënten echt verder te helpen met adviezen die bruikbaar zijn, goed doordacht en juridisch solide. Daarbij vindt ze het minstens zo belangrijk dat je snapt wat er speelt, welke keuzes je hebt, en wat daarvan de gevolgen zijn.

    Alexandra heeft oog voor nuance, zonder de hoofdlijn uit het oog te verliezen. Ze is altijd op zoek naar hoe iets wél kan. Ze ziet snel waar het wringt, en net zo snel wat er nodig is om verder te kunnen.

    Wat daar juridisch bij komt kijken, is zelden zwart-wit. Het is balanceren tussen bescherming en ruimte, tussen slimme afspraken en werkbare oplossingen. En soms is het gewoon nodig om je positie te verdedigen, scherp en met overtuiging.

    Nevenactiviteiten

    Alexandra doceert het vak recht aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, bij de Opleiding Productie Podiumkunsten. Verder zit Alexandra in het bestuur van de stichting Stories On Sound en de stichting Buysse & Joosten, is zij kascommissielid van de Vereniging voor Kunst Cultuur Recht en is zij lid van de Vereniging voor Auteursrecht en Young Stedelijk.

    Een greep uit Alexandra’s recente werkzaamheden

    • Opstellen van overeenkomsten in de muziekindustrie, zoals uitgaveovereenkomsten, artiestenovereenkomsten en managementovereenkomsten.

    • Begeleiding van ontslag en reorganisaties in arbeidszaken.

    • Begeleiding bij het veiligstellen van auteursrechten en/of naburige rechten bij inbreuk.

    • Begeleiding bij het bepalen van de rechtspositie bij mogelijke inbreuk op auteursrechten en/of naburige rechten.

    • Opstellen van opdrachtovereenkomsten voor films, theater, televisieproducties en ontwerpen.

    • De rechtspositie bepalen van uitgevers, producers, artiesten, componisten, tekstschrijvers op muziekwerken.

    • Beoordeling van modelrechtinbreuk en een sommatiebrief opstellen.

    • Beoordeling van handelsnaaminbreuk en een sommatiebrief opstellen.

       

    Alexandra Iedema aan het werk

  • Jaap Versteeg

    Advocaat Liaise Advocaten

    Jaap werkt veel voor cliënten in de creatieve industrie (waaronder muziek, televisie/streaming/film, evenementen, theater en kunst). Hij adviseert en procedeert op het gebied van IE-rechten, onrechtmatige perspublicaties, contractenrecht en arbeidsrecht.

    Als advocaat is Jaap helder en betrokken. Hij werkt voor ondernemingen en (culturele) instellingen. Ook begeleidt Jaap mediatalent, waaronder presentatoren, musici, schrijvers, componisten en andere creatieve persoonlijkheden. Hij staat vele van hen al jaren bij in contractonderhandelingen. Hij denkt zowel commercieel, strategisch als juridisch met zijn cliënten mee. Jaap kan als geen ander complexe situaties helder analyseren.

    Nevenactiviteiten

    Jaap is lid van de Vereniging voor Auteursrecht, de Vereniging voor Media- en Communicatierecht en de Beneluxvereniging voor Merken- en Modellenrecht.

    Een greep uit Jaaps recente werkzaamheden:

    • Begeleiden van transacties, de koop en verkoop van muziekuitgaverechten, in de muziekindustrie, en het voeren van procedures daarover.

    • Begeleiden van overeenkomsten van bruikleen tussen musea en kunstcollecties; het procederen over kunstwerken.

    • Adviseren bij het tot stand komen van overeenkomsten in de creatieve industrie (waaronder muziek, televisie/streaming/film, evenementen en theater) en het procederen daarover.

    • Begeleiden van reorganisaties en andere arbeidsrechtelijke issues.

    • Adviseren en procederen over onrechtmatige publicaties, waarbij zowel particulieren, bedrijven als instellingen betrokken zijn.

    • Het adviseren en procederen over geschillen met betrekking tot auteursrecht, merkenrecht en handelsnaamrecht.

       

    Jaap Versteeg van Liaise advocaten

  • Roland Wigman

    Advocaat Liaise Advocaten

    Roland weet alles van filmrecht en filmauteursrecht. Na een korte carrière als filmproducent staat hij al ruim 33 jaar filmproducenten, filmfinanciers, filmdistributeurs en makers bij. Zowel nationaal als internationaal.

    Als advocaat kent Roland het hele juridische- en financiële speelveld dat bij een filmproductie speelt op zijn duimpje. Deze brede juridische kennis vertaalt hij naar pragmatisch en duidelijk advies. Roland is een waardevolle sparringpartner voor zijn cliënten. Met vrijwel al zijn cliënten werkt Roland al jaren samen.

    Nevenactiviteiten

    Naast zijn werk als advocaat doceert Roland rechten aan de Nederlandse Amsterdamse Filmacademie en filmrecht aan de Mr. S.K. Martens Academie de specialisatieopleiding voor ervaren juristen. Daarnaast wordt Roland regelmatig uitgenodigd als spreker bij uiteenlopende events op het gebied van filmrecht. Roland is auteur van de boeken ‘Film voor de rechter’ en ‘Boek voor de rechter’ en co-auteur van ‘Transparantie over exploitatiecontracten'.

    Een greep uit Rolands recente werkzaamheden

    • Juridische begeleiding van filmproducenten bij nationale & internationale (co-)producties - waaronder financieringen, coproductiecontracten, verkrijging van rechten, beoordeling van scripts en opinies ten behoeve van de E&O verzekering;
    • Advisering omtrent alle facetten van het auteursrecht in nationale en internationale context en het begeleiden bij en voorkomen, dan wel zo nodig voeren, van juridische procedures bij al dan niet terechte claims met betrekking tot het auteursrecht.

     

    Roland Wigman - advocaat

  • David Allick

    Advocaat Liaise Advocaten

    David is als advocaat gespecialiseerd op het gebied van vastgoed. David adviseert en procedeert voor ontwikkelaar, beleggers, verhuurders/huurders, makelaars en beheerders. Ook in het ondernemingsrecht is hij thuis.

    Hij helpt zijn cliënten met huurrecht en andere vastgoed gerelateerde rechtsgebieden en ondernemingsrecht. Zijn ruime ervaring en brede oriëntatie, gecombineerd met zijn originele geest, geven hem het vertrouwen waar nodig de gebaande paden te verlaten.

    Hij grijpt hard in als dat moet maar zoekt geen ruzie. Hij is in staat plooien glad te strijken en de deal zonder ongelukken te laten landen. En daarbij drukt hij zich helder en ongecompliceerd uit.

    David Allick - advocaat

  • Jetse Sprey

    Legal counsel Liaise Advocaten

    Jetse was jarenlang advocaat en is nu legal counsel, en werkt als zodanig in voorkomende gevallen als adviseur samen met kantoor.

    Hij vindt oplossingen in plaats van problemen en is telkens weer in staat om impasses te doorbreken. Hij zegt wat hij ergens van vindt en niet wat hij denkt dat zijn cliënten willen horen. Hij schrijft scherpe contracten die goed te lezen zijn. Hij heeft veel ervaring met Blockchain en onderneemt daar zelf in. Hij schrijft adviezen die overtuigen. Hij weet veel van intellectueel eigendom, privacy en ondernemingsrecht.

  • Wendela Bierman

    Interim Legal counsel Liaise Advocaten

    Wendela werkt als Interim Legal counsel.

    Wendela heeft van 2004 tot 2014 als advocaat gewerkt bij ons kantoor en heeft daarna bedrijfservaring opgedaan bij onder meer The Walt Disney Company en muziekrechtorganisaties.

    Weer terug bij Liaise advocaten adviseert zij cliënten uit de creatieve industrie (film, muziek, media en cultuur) met name op het gebied van IE-rechten, filmrecht, muziekrecht, mediarecht, ondernemingsrecht en onrechtmatige publicaties.