Nieuwsgierigheid tekent ons. Zo houden we een gegronde kijk op de kwestie.
-
De beperkte betekenis van het ONB arrest¹ voor de Nederlandse praktijk.
Inleiding Op 6 maart 2025 heeft het Hof van Justitie arrest gewezen in een zaak over de toelaatbaarheid van een regeling waarbij rechten van een uitvoerend kunstenaar aan een andere partij toekomen. In dit artikel bespreek ik de gevolgen van dit arrest voor de Nederlandse praktijk. De auteurswet en …
Lees artikel Roland Wigman -
Deepfakes: Wat zijn het?
Deepfakes zijn niet meer dan bewerkte beelden of geluidsfragmenten met de nadrukkelijke bedoeling om ze voor “echte” beelden of geluidsfragmenten door te laten gaan (tenzij ze natuurlijk – overduidelijk – als grap zijn bedoeld). Wat zijn deepfakes? Bewerkt beeld is al zo oud als Rome. …
Lees artikel Roland Wigman -
Waarom een sponsorcontract onmisbaar is voor je evenement
Een festival zonder spetterend podium, een sportevenement zonder opvallende banners, of een conferentie zonder goedgevulde goodiebags – het is bijna ondenkbaar. Sponsoring is een cruciaal ingrediënt voor succesvolle evenementen. Maar zonder een goed sponsorcontract kunnen de verwachtingen van beide …
Lees artikel Alexandra Iedema -
De regieovereenkomst: juridische aandachtspunten voor producenten en regisseurs
Voor een film zijn veel en diverse partijen nodig. Een producent, financiers, technici en de creatieve makers. Eén van die makers is de regisseur. De regisseur is de eindverantwoordelijke voor de creatieve kant van de film. De producent, degene die verantwoordelijk is voor de totstandkoming van de …
Lees artikel Roland Wigman -
AI en Privacy: Hoe zit dat precies?
In een tijd waarin kunstmatige intelligentie (AI) steeds meer deel uitmaakt van ons dagelijks leven, is het nuttig om stil te staan bij de impact van het gebruik op privacy en de regelgeving hieromtrent. In dit artikel bespreek ik een aantal aandachtspunten. Regels bij gebruik van AI & …
Lees artikel Merel Teunissen -
Gedragscode: Wat is het en waarom is het belangrijk?
Dankzij etiquette weten we hoe we ons behoren te gedragen. Ze vormen de spelregels van onze samenleving. Maar daarvoor is het wel van belang dat iedereen de spelregels kent. Vroeger kregen bezoekers aan het hof de hofregels op een kaartje (een “etiquette”), zodat ze geen fouten zouden maken. …
Lees artikel Alexandra Iedema -
Bescherming van auteursrechten in het AI-tijdperk.
In een tijd waarin kunstmatige intelligentie (AI) steeds meer deel uitmaakt van ons dagelijks leven, is het nuttig om stil te staan bij de impact van het gebruik op privacy en de regelgeving hieromtrent. In dit artikel bespreek ik een aantal aandachtspunten. section
Lees artikel David Allick -
Wat is merkinbreuk?
Merkinbreuk is een serieuze kwestie die vaak voorkomt in het handelsverkeer. Een merk biedt bedrijven de mogelijkheid om zich te onderscheiden van concurrenten, maar merkinbreuk kan dit onderscheidend vermogen ondermijnen. Maar wat gebeurt er precies bij merkinbreuk? In dit artikel bespreken we wat …
Lees artikel Jaap Versteeg -
Wat doet de Reclame Code Commissie?
Reclame is iets waar we de hele dag aan staan blootgesteld en mee worden geconfronteerd, gevraagd en ongevraagd. Sommige reclame vinden we leuk of zelfs intelligent of ontroerend, andere reclame vinden we onfatsoenlijk, oneerlijk of ronduit discriminerend. En als we dat vinden, kunnen we daar dan …
Lees artikel Roland Wigman -
Wat is een samenwerkingsovereenkomst?
Samenwerken is het nieuwe concurreren! Of je nu een hitserie wilt maken, een gezamenlijke tentoonstelling organiseert, of een app ontwikkelt, een samenwerkingsovereenkomst is dé manier om de samenwerking soepel te laten verlopen. Maar wat houdt zo’n overeenkomst eigenlijk in, en waarom is het …
Lees artikel Merel Teunissen -
Contractbreuk: Wat is het?
Bij een botbreuk is je been gebroken. Bij een relatiebreuk is je relatie ‘gebroken’. En bij een breuk is je getal gebroken. Wat hebben al deze voorbeelden gemeen? Ooit waren ze bedoeld als een geheel, maar nu zijn ze stuk. Bij een contractbreuk is dat niet veel anders. Als twee partijen een …
Lees artikel Alexandra Iedema -
Ronnie Flex vs. Top Notch: belangrijke lessen uit hun juridische strijd over artiestenovereenkomsten
In de snel veranderende muziekindustrie zijn duidelijke en effectieve artiestenovereenkomsten cruciaal voor het succes van zowel artiesten als platenmaatschappijen. Deze overeenkomsten beschermen niet alleen creatieve talenten en zakelijke investeringen, maar bevorderen ook een langdurige en …
Lees artikel Alexandra Iedema -
Sony Music: zonder toestemming geen AI-training op muziek van onze artiesten
Sony Music Group (Sony), heeft op 16 mei 2024 in een formele verklaring (Declaration of AI Training Opt Out) AI-ontwikkelaars en muziekstreamingdiensten gewaarschuwd geen gebruik te maken van haar content om AI te trainen zonder expliciete toestemming. Ook heeft zij volgens de BBC een brief gestuurd …
Lees artikel Team Liaise Advocaten -
Treinreplica gemaakt van LEGO-blokjes: wordt het ge-LEGO-blokkeerd?
LEGO stapelt ondertussen de rechtszaken op als… LEGO-stenen. Wie is er nu aan de beurt? Een Nederlandse speelgoedfabrikant die treinreplica’s van LEGO-stenen maakt en verkoopt. Wanneer LEGO inbreuk op haar merkenrechten tegenkomt, is haar reactie net zo stevig als het klikken van hun blokjes. En …
Lees artikel Alexandra Iedema -
Mag mijn stem zonder mijn toestemming door een ander of AI gebruikt worden?
Naar aanleiding van de nieuwsberichten dat YouTube een AI Tool voor het gebruik van de stemmen van bekende zangers beschikbaar stelt, rees bij mij de vraag in hoeverre is jouw stem beschermd en heb je daar een recht op. Om die vraag te kunnen beantwoorden moet eerst vastgesteld worden of en zo ja …
Lees artikel Roland Wigman -
Bescherming van auteursrechten voor Nederlandse artiesten en tekstschrijvers in het AI-tijdperk
De opkomst van AI-technologieën zoals Udio en Suno, die zonder toestemming de stemmen en teksten van Nederlandse artiesten en tekstschrijvers klonen, zorgt voor grote onrust in de Nederlandse muziekindustrie. Deze praktijken hebben serieuze vragen opgeroepen over de bescherming van auteursrechten, …
Lees artikel Alexandra Iedema -
Over de doden niets dan goeds
R.J.F. Wigman 1 Schrijvers en filmmakers komen regelmatig in botsing met mensen die menen dat hun eer en goede naam door een publicatie is aangetast. De jurisprudentie is talrijk. Maar hoe zit het met de eer en goede naam van overledenen? In dit artikel een onderzoek naar de vraag of er misschien …
Lees artikel Roland Wigman -
Nieuwe inzichten in vijandelijk auteursrecht
1 2 Mr. R.J.F. Wigman is advocaat bij Versteeg Wigman Sprey Advocaten te Amsterdam. Hij adviseerde onder andere over de auteursrechten op de dagboeken van Joseph Goebbels en de rechten op de speelfilm Der Ewige Jude. In deze bijdrage worden aanspraken van de Staat op de auteursrechten van voormalige …
Lees artikel Roland Wigman -
Nieuw keurmerk in influencer marketing: hoe werkt het en waarom is het relevant voor zowel bedrijven als influencers?
In een tijd waarin de betrouwbaarheid en transparantie van online marketing steeds belangrijker worden, is er een nieuwe ontwikkeling: het ‘Certified by Influencerregels.com’ keurmerk. Geïntroduceerd door de DDMA (brachevereniging voor data en marketing), bvA (bond van adverteerders) en …
Lees artikel Team Liaise Advocaten -
‘Een populair gezelschapsspel’ - Wie zijn de makers van een filmwerk
1 2 Aanleiding voor dit artikel is de aanpassing van artikel 45d lid 2 Auteurswet in 2021. 3 Sedert 7 juni 2021 geeft het tweede lid van artikel 45d Auteurswet aan alle makers van een film een recht op een proportionele billijke vergoeding voor het uitzenden van een filmwerk. 4 In de Nota naar …
Lees artikel Roland Wigman -
Cultuur en culturele verschillen
Eén van Europa’s problemen zijn de cultuurverschillen, iets waar iedere Europeaan regelmatig mee wordt geconfronteerd. Die verschillen kunnen zich op vele terreinen uiten: begrotingsdiscipline, de rol van de staat, individuele verantwoordelijkheden, individuele vrijheden, etc. In mijn visie …
Lees artikel Roland Wigman -
AI in de creatieve sector
Er zijn eindeloos veel mogelijkheden met AI. Denk aan DALL-E waarmee afbeeldingen gegeneerd kunnen worden, Sora waarmee video’s gemaakt kunnen worden, met Suno kun je complete liedjes componeren en natuurlijk het welbekende ChatGPT. Te gek al die mogelijkheden, maar wat zijn de risico’s en valkuilen …
Lees artikel Team Liaise Advocaten -
De stemacteur weggestemd? Het gebruik van AI in voice-overs
Stemacteurs hebben een nieuwe concurrent genaamd Artificial Intelligence, beter bekend als AI. Vandaag heeft namelijk de Nederlandse tak van de supermarktketen Aldi bekendgemaakt stemacteur Diederik Ebbinge, al bijna vier jaar de stem achter de bekende Aldi-reclames, te vervangen door kunstmatige …
Lees artikel Alexandra Iedema -
SAVE THE DATE voor AI in de cultuur - en mediasector: de toekomst van creëren
Versteeg Wigman Sprey advocaten en de NVAIR presenteren AI in de cultuur- en mediasector: de toekomst van creëren Datum: 10 april 2024 Tijd: 14.30 uur – 17.45 uur + aansluitend borrel en “AI prompt battle” Locatie: De Lairessestraat 158, 1075 HM, Amsterdam (kantoor Versteeg Wigman Sprey advocaten) …
Lees artikel Alexandra Iedema -
Een merk- of modelrecht voor je gerecht? Registreren die hap!
De sociale media staan er vol mee: de croissant gevuld met Zwitserse room met daarop een laag van roze glazuur of chocolade, oftewel de crompouce. En dus zijn banketbakkers massaal aan het bakken geslagen om mee te kunnen liften op de hype. Maar in hun enthousiasme zijn ze wel vergeten het merken- …
Lees artikel Alexandra Iedema -
Het gevecht om AI trainingsdata
Alle AI moet getraind. ChatGPT en consorten, scrapen hun trainingsdata bij elkaar door het internet af te grazen, maar voor veel AI werkt dat niet. Die hebben specifieke data nodig. Als een AI een leerling wil vertellen welke onderdelen die nog extra moet oefenen, heeft die AI niets aan het …
Lees artikel Jetse Sprey -
Frans wetsvoorstel ter regulering AI en Auteursrecht
In Frankrijk ligt een wetsvoorstel voor dat AI voor een deel reguleert. Het voorstel houdt in dat alleen de auteurs wiens werken zijn gebruikt auteursrecht hebben op het hetgeen de AI creëerde. Die hebben dan ook recht op alle inkomsten die met de AI creatie worden gerealiseerd. Die inkomsten worden …
Lees artikel Jetse Sprey -
Een noodzakelijke update van het auteurscontract in tijden van AI. Drie tips.
Het AI landschap krijgt langzaam kleur. Details worden ingevuld. Door een staking van de scenaristen in de VS en het daarop volgende compromis, door gesprekken met mediabedrijven in Nederland en door een stroom aan publicaties. Ik moet soms denken aan een stop-motion opname van een landschap: aan …
Lees artikel Jetse Sprey -
De NFT in het Nederlandse vermogensrecht
Vorige week verschenen: mijn artikel over de NFT in het Nederlandse vermogensrecht. In het Maandblad voor Vermogensrecht. Veel leesplezier! De omschrijving van de uitgever: Zojuist verschenen (https://lnkd.in/eyU6aTjb): Jetse Sprey, NFT’s: de emancipatie van het digitale ding De NFT is een nieuw …
Lees artikel Jetse Sprey -
De toekomst van de schrijver in een tijd van AI
Heeft het schrijversvak nog toekomst? Kan AI niet preciezer, sneller, helderder en mooier schijven dan de schrijvende mens? Moet iedereen die van de pen leeft, zich omscholen? Deze blog is een verslag van een rondgang in ons netwerk. Van non-fictie broodschrijvers, tot literair werk, tot …
Lees artikel Jetse Sprey