Intellectueel eigendom
Intellectueel eigendom beschermt innovaties en creatieve prestaties. Het omvat onder meer auteursrecht, merkenrecht en modellenrecht. Denk aan uitvindingen, ontwerpen, merken en artistieke werken. In de creatieve en technologische sector is het cruciaal om je intellectuele eigendom goed te beschermen en te handhaven.
Het zijn rechten op voortbrengselen van de geest. Niet het materiele ding is beschermd maar de “geestelijke” schepping die aan het ding ten grondslag ligt. Dus: niet de vaas wordt beschermd maar wel het ontwerp van de vaas. Niet het DVD schijfje wordt beschermd, maar de film die erop staat. “Intellectueel” wordt gebruikt tegenover stoffelijk. Iemand kan eigenaar zijn van de stoffelijke vaas zonder eigenaar te zijn van het ontwerp (de schepping) van de vaas. Iemand kan eigenaar zijn van een DVD schijfje zonder de intellectuele eigendomsrechten op de film zelf te bezitten.
Datzelfde geldt voor boeken, foto’s, software, modeontwerpen, industrieel design, meubels, TV formats en ontwerpen van gebouwen. Ook uitvindingen kunnen worden beschermd. Door deze als octrooi te laten registreren. De naam van een onderneming of instelling (de “handelsnaam”) is beschermd. Merken zijn beschermd als deze zijn geregistreerd.
Bescherming door een intellectueel eigendomsrecht houdt in dat de schepper anderen kan verbieden gebruik te maken van zijn schepping. Dit recht kan en wordt vaak overgedragen of in licentie gegeven. Dan kan degene die de rechten verkrijgt die rechten uitoefenen.
Wij weten alles van intellectuele eigendomsrechten. Hoe ze ontstaan, wie ze bezit (bijvoorbeeld de werkgever of de werknemer), hoe ze moeten worden overgedragen, hoe ze kunnen worden gehandhaafd, hoe ze verloren gaan, hoe ze kunnen worden beschermd in de digitale omgeving en hoe er over kan worden geprocedeerd.
Alle rechtsgebieden