Liaise Advocaten logo
6 min Leestijd

South by Soutwest Day 1

Alles is groot hier. Zelfs het lokale Capitool schijnt groter te zijn dan zijn nationale tegenhanger in Washington. Zo ook de rij voor het ophalen van de badge. Dat was de langste waarin ik ooit heb gestaan. Of beter, de langste waarin ik ooit heb gestaan en waarin ik ook ben blijven staan.

Toen, noblesse oblige, naar de legal sessie: “de 10 grootste fouten internet companies maken”. Een veel belovende titel. Ze zijn goed in titels hier. De beide juristen vertelde de zaal over van alles dat ze toch vooral moesten regelen. Van contracten, tot privacy en hun intellectueel eigendom. Nuttig. Ik hou zelf ook dit soort verhalen. Maar zij deden het net iets commerciëler. “En, natuurlijk startups, we begrijpen dat je niet meteen geld hebt om alles in een keer te doen. Maar we denken graag met jullie mee om een groeitraject in te gaan.” Van het must have nu tot het nice to have nu tot het must have full stop. Om vervolgens fijntjes te wijzen op de aanwezige kantoorgenoten (allen met een fijnbedraad wollen jasje, uniform advocatenpak, niemand verder draagt zo’n jasje) die volledig tot jullie beschikking staan om te bespreken hoe we jullie het beste kunnen helpen. En het erge is: ze hebben gelijk. Het leven is een tombola en als je pech hebt ben je de sjaak. En dan kun je het maar beter geregeld hebben. Wat dat betreft zijn advocaten precies verzekeringstussenpersonen. Deze sessie was een soort marketing waarvoor in alle andere sessies werd gewaarschuwd: iedere target in de zaal voelde dat hij de target was. En dat voelt niet prettig.

Nahijgend van het heuvel op fietsen, kwam ik de zeer volle zaal binnen waarin de toekomst van de nieuwsmedia werd besproken onder de omineuze titel “Newsopalypse: can digital really sustain media?”. Het antwoord werd niet duidelijk. De traditionele partijen (The Washington Post en het persbureau AP) spraken vooral over het bouwen van een relatie met de lezer/consument door het bouwen van een merk, door je verhaal te vertellen, door ervoor te zorgen dat je de lezer optimaal bedient. (“Storytelling” komt altijd en telkens weer terug. Als je dat woord niet minstens een keer per 10 minuten gebruikt, heb je het hier echt niet begrepen). Gelukkig was voor hen native advertising, content maken om een onderneming in het zonnetje te zetten, geen vanzelfsprekende keuze. Dat was het goede nieuws. Zeker voor al die journalisten die gestaald en doordesemd in het zoeken naar de zure waarheid, nu ineens teksten moeten schrijven om een goed betalende ondernemer te helpen te laten zien hoe geweldig hij is. Het lijkt me voor een journalist lastig diezelfde onderneming daarna onbelemmerd de maat te nemen, de rot te openbaren, de corruptie, de sjoemelsoftware. Het beste wat je er van kan zeggen is dat de journalisten daarmee literaire diepgang krijgen; de ongerijmdheid van het echte leven infecteert hun dagelijkse werk. Het slechtste dat het “verhalen vertellen” het tegels lichten vervangt.

Fascinerend was een mevrouw van Vox media. Die jong en fris sprak over het bouwen van het merk, story telling (natuurlijk) en het verhaal als uitgangspunt nemen en dat telkens vertellen met inzet van alles: snapchat, Facebook, papieren krant etc. En alles doen, dus ook native advertising, waar de klant voor betaalt. Fascinerend was het. De onpeilbare diepgang van deze overgave aan het lekker bezighouden van de nieuwsconsument, maakt dat je denkt dat ouderwetse begrippen als “de waarheid”, en zeker “de ongemakkelijke waarheid” geen prioriteit hebben, zacht gezegd. Dat is zoooo vorige eeuw.

En maar een keer viel, in een bijzin, de opmerking dat de Washington Post achter de betaalmuur zat en dat de Post zoveel mogelijk mensen wilde laten betalen. Het ging om de relatie met de lezer. Die is het allerbelangrijkste. Dat die relatie wordt verdiept. De dialoog gezocht, het merk opgebouwd. En terwijl iedereen het display advertentiemodel als achterhaald beschouwde ontging mij wat het dan wel moest zijn. Ik hoorde twee alternatieven voor de displayadvertentie: native content schrijven (zie hiervoor) en de betaalmuur. Dan blijft de display advertentie toch gewoon ongelooflijk belangrijk zou je zeggen. En dan wordt het antwoord op de vraag: “can digital really sustain media” natuurlijk gewoon nee.  Daar was het panel het dan weer niet mee eens. De gezamenlijke conclusie was dat als we doormodderden op deze weg het voor mainstream nationale media wel goed zou komen. En zelfs voor de lokale media al zouden er wel wat zwakke broeders omvallen.

De realiteit is, volgens mij, dat er te weinig wordt verdiend met advertenties en dan zijn er ook nog adblockers. Laat ze als de gesmeerde bliksem een betaalmodel, een uberblendle, ontwikkelen. Want die adblocker die haal ik, ondanks de dagelijkse smeekbeden van Paul Janssen van De Telegraaf, mooi niet weg.

Toen de heuvel weer af en een nog veel steilere op. Naar een sessie met een saaie titel: “innovative brands using data driven marketing” die met stip de leukste van de dag was. In de aankondiging werd ook en vooral gesproken over big data. Het was fascinerend. Waar ik bij data driven in combinatie met big data altijd dacht dat een slimme computer uit het gegeven dat ik van een webpagina over het vergassen van ganzen overspring naar het schoolvakantierooster van de Regio West allerlei interessants kon concluderen (zoals dat ik morgen een trein naar Belfast zal nemen) bleek eigenlijk juist het omgekeerde. Er is een enorme berg data en we weten maar een ding: we kunnen er niets mee. Behalve uit die data een paar simpele elementen halen, drie bijvoorbeeld, die ons gedrag kunnen voorspellen. En al die andere data? Die kunnen in de digitale leegte worden afgezonken. Daar hebben we niets aan. Het panel zocht niet naar slimme algoritmes maar naar eenvoud. Naar een paar key factoren. En naar een voortdurende dialoog met de klant op basis van die key factoren. Een dialoog gebruik makend van alle media en apps. Die dialoog moet in alle haarvaten van de organisatie komen. Van zenders naar vrienden.

Maar hoe doe je dat? Hoe vind je die key factoren? Data analyse is essentieel. Belangrijker dan ooit omdat er meer data zijn waarin je moet zoeken. Een speld in een hooiberg. Een gigantische hoeveelheid nutteloze data. Daarin zitten een paar pareltjes verstopt die een slimme analist moet opduiken. En die data analist moet ook het verhaal vertellen. Story telling immers. Een schaap met vijf poten. Een alleskunner moet het zijn. We zoeken een poëtische nerd. Een cijferaar met taalgevoel. Een romantische techneut.

Een prachtig beeld van de spagaat waarin data driven marketing zit: wat we nodig hebben is een alpha/beta, een contradictio in terminis.

De nieuwe mens bestaat gewoon niet!

Jetse Sprey

Hulp nodig? Praat met een van onze experts

  • Alexandra Iedema
  • David Allick
  • Merel Teunissen
  • Jaap Versteeg
  • Roland Wigman
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Binnen 1 werkdag antwoord

Neem contact op met een van onze advocaten

  • Alexandra Iedema
  • Merel Teunissen
  • Jaap Versteeg
  • Roland Wigman
  • David Allick

Ik zoek een advocaat voor:

Hoe wil je dat we contact opnemen?

Vul het formulier in en verzend. Bedankt.

Onze advocaten

Onze counsels

  • Merel Teunissen

    Advocaat Liaise Advocaten

    Merel werkt voor cliënten in de cultuur, tech industrie, groot mkb en de mediabranche (met name de film- en televisie). Merel adviseert en procedeert op het gebied van mediarecht, filmrecht, privacyrecht, contractenrecht en intellectueel eigendomsrecht.

    Als advocaat is Merel pragmatisch, betrokken en duidelijk. Merel is een waardevolle sparringpartner voor haar cliënten. Ze denkt juridisch én commercieel strategisch met haar cliënten mee en wijst ze op aandachtspunten voordat er problemen ontstaan. Met veel van haar cliënten werkt ze al jaren samen.

    Nevenactiviteiten
    Naast haar werk als advocaat doceert Merel rechten aan de Nederlandse Amsterdamse Filmacademie en de DAS Graduate School. Merel zit in het bestuur van de Vereniging voor Kunst, Cultuur en Recht en Museum Perron Oost en is lid van de Vereniging voor Auteursrecht, de Vereniging voor Media en Communicatierecht en de Nederlandse Vereniging voor AI- en Robotrecht. Daarnaast wordt Merel regelmatig uitgenodigd als spreker bij uiteenlopende events. Merel geeft ook mediasessies samen met Myrthe van Pelt van agentschap MVP Management, meer informatie over de mediasessies vind je hier.

    Een greep uit Merels recente werkzaamheden

    • Juridische begeleiding van filmproducenten en creatieve producenten bij nationale & internationale (co-)producties - waaronder financieringen, beoordeling van scripts en opinies ten behoeve van de E&O verzekering;
    • Juridische begeleiding van verschillende aanbieders van apps;
    • Begeleiden van en voorkomen van juridische procedures bij onterechte claims binnen het auteursrecht;
    • Procedures tegen verschillende omroepen namens slachtoffers van onrechtmatige perspublicaties.

     

    Liaise Advocaten - Merel Teunissen

  • Alexandra Iedema

    Advocaat Liaise Advocaten

    Alexandra adviseert en procedeert voor cliënten in de cultuur-, muziek- en creatieve sector. Ze werkt onder meer voor artiesten, creatieve professionals, producenten en ondernemers binnen deze branches.

    Haar praktijk richt zich op het beschermen en exploiteren van intellectuele eigendomsrechten – zoals auteursrechten, muziekrechten, merken en modellen – en op het opstellen en beoordelen van contracten en arbeidsrechtelijke kwesties.

    Haar aanpak is erop gericht cliënten echt verder te helpen met adviezen die bruikbaar zijn, goed doordacht en juridisch solide. Daarbij vindt ze het minstens zo belangrijk dat je snapt wat er speelt, welke keuzes je hebt, en wat daarvan de gevolgen zijn.

    Alexandra heeft oog voor nuance, zonder de hoofdlijn uit het oog te verliezen. Ze is altijd op zoek naar hoe iets wél kan. Ze ziet snel waar het wringt, en net zo snel wat er nodig is om verder te kunnen.

    Wat daar juridisch bij komt kijken, is zelden zwart-wit. Het is balanceren tussen bescherming en ruimte, tussen slimme afspraken en werkbare oplossingen. En soms is het gewoon nodig om je positie te verdedigen, scherp en met overtuiging.

    Nevenactiviteiten

    Alexandra doceert het vak recht aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, bij de Opleiding Productie Podiumkunsten. Verder zit Alexandra in het bestuur van de stichting Stories On Sound en de stichting Buysse & Joosten, is zij kascommissielid van de Vereniging voor Kunst Cultuur Recht en is zij lid van de Vereniging voor Auteursrecht en Young Stedelijk.

    Een greep uit Alexandra’s recente werkzaamheden

    • Opstellen van overeenkomsten in de muziekindustrie, zoals uitgaveovereenkomsten, artiestenovereenkomsten en managementovereenkomsten.

    • Begeleiding van ontslag en reorganisaties in arbeidszaken.

    • Begeleiding bij het veiligstellen van auteursrechten en/of naburige rechten bij inbreuk.

    • Begeleiding bij het bepalen van de rechtspositie bij mogelijke inbreuk op auteursrechten en/of naburige rechten.

    • Opstellen van opdrachtovereenkomsten voor films, theater, televisieproducties en ontwerpen.

    • De rechtspositie bepalen van uitgevers, producers, artiesten, componisten, tekstschrijvers op muziekwerken.

    • Beoordeling van modelrechtinbreuk en een sommatiebrief opstellen.

    • Beoordeling van handelsnaaminbreuk en een sommatiebrief opstellen.

       

    Alexandra Iedema aan het werk

  • Jaap Versteeg

    Advocaat Liaise Advocaten

    Jaap werkt veel voor cliënten in de creatieve industrie (waaronder muziek, televisie/streaming/film, evenementen, theater en kunst). Hij adviseert en procedeert op het gebied van IE-rechten, onrechtmatige perspublicaties, contractenrecht en arbeidsrecht.

    Als advocaat is Jaap helder en betrokken. Hij werkt voor ondernemingen en (culturele) instellingen. Ook begeleidt Jaap mediatalent, waaronder presentatoren, musici, schrijvers, componisten en andere creatieve persoonlijkheden. Hij staat vele van hen al jaren bij in contractonderhandelingen. Hij denkt zowel commercieel, strategisch als juridisch met zijn cliënten mee. Jaap kan als geen ander complexe situaties helder analyseren.

    Nevenactiviteiten

    Jaap is lid van de Vereniging voor Auteursrecht, de Vereniging voor Media- en Communicatierecht en de Beneluxvereniging voor Merken- en Modellenrecht.

    Een greep uit Jaaps recente werkzaamheden:

    • Begeleiden van transacties, de koop en verkoop van muziekuitgaverechten, in de muziekindustrie, en het voeren van procedures daarover.

    • Begeleiden van overeenkomsten van bruikleen tussen musea en kunstcollecties; het procederen over kunstwerken.

    • Adviseren bij het tot stand komen van overeenkomsten in de creatieve industrie (waaronder muziek, televisie/streaming/film, evenementen en theater) en het procederen daarover.

    • Begeleiden van reorganisaties en andere arbeidsrechtelijke issues.

    • Adviseren en procederen over onrechtmatige publicaties, waarbij zowel particulieren, bedrijven als instellingen betrokken zijn.

    • Het adviseren en procederen over geschillen met betrekking tot auteursrecht, merkenrecht en handelsnaamrecht.

       

    Jaap Versteeg van Liaise advocaten

  • Roland Wigman

    Advocaat Liaise Advocaten

    Roland weet alles van filmrecht en filmauteursrecht. Na een korte carrière als filmproducent staat hij al ruim 33 jaar filmproducenten, filmfinanciers, filmdistributeurs en makers bij. Zowel nationaal als internationaal.

    Als advocaat kent Roland het hele juridische- en financiële speelveld dat bij een filmproductie speelt op zijn duimpje. Deze brede juridische kennis vertaalt hij naar pragmatisch en duidelijk advies. Roland is een waardevolle sparringpartner voor zijn cliënten. Met vrijwel al zijn cliënten werkt Roland al jaren samen.

    Nevenactiviteiten

    Naast zijn werk als advocaat doceert Roland rechten aan de Nederlandse Amsterdamse Filmacademie en filmrecht aan de Mr. S.K. Martens Academie de specialisatieopleiding voor ervaren juristen. Daarnaast wordt Roland regelmatig uitgenodigd als spreker bij uiteenlopende events op het gebied van filmrecht. Roland is auteur van de boeken ‘Film voor de rechter’ en ‘Boek voor de rechter’ en co-auteur van ‘Transparantie over exploitatiecontracten'.

    Een greep uit Rolands recente werkzaamheden

    • Juridische begeleiding van filmproducenten bij nationale & internationale (co-)producties - waaronder financieringen, coproductiecontracten, verkrijging van rechten, beoordeling van scripts en opinies ten behoeve van de E&O verzekering;
    • Advisering omtrent alle facetten van het auteursrecht in nationale en internationale context en het begeleiden bij en voorkomen, dan wel zo nodig voeren, van juridische procedures bij al dan niet terechte claims met betrekking tot het auteursrecht.

     

    Roland Wigman - advocaat

  • David Allick

    Advocaat Liaise Advocaten

    David is als advocaat gespecialiseerd op het gebied van vastgoed. David adviseert en procedeert voor ontwikkelaar, beleggers, verhuurders/huurders, makelaars en beheerders. Ook in het ondernemingsrecht is hij thuis.

    Hij helpt zijn cliënten met huurrecht en andere vastgoed gerelateerde rechtsgebieden en ondernemingsrecht. Zijn ruime ervaring en brede oriëntatie, gecombineerd met zijn originele geest, geven hem het vertrouwen waar nodig de gebaande paden te verlaten.

    Hij grijpt hard in als dat moet maar zoekt geen ruzie. Hij is in staat plooien glad te strijken en de deal zonder ongelukken te laten landen. En daarbij drukt hij zich helder en ongecompliceerd uit.

    David Allick - advocaat

  • Jetse Sprey

    Legal counsel Liaise Advocaten

    Jetse was jarenlang advocaat en is nu legal counsel, en werkt als zodanig in voorkomende gevallen als adviseur samen met kantoor.

    Hij vindt oplossingen in plaats van problemen en is telkens weer in staat om impasses te doorbreken. Hij zegt wat hij ergens van vindt en niet wat hij denkt dat zijn cliënten willen horen. Hij schrijft scherpe contracten die goed te lezen zijn. Hij heeft veel ervaring met Blockchain en onderneemt daar zelf in. Hij schrijft adviezen die overtuigen. Hij weet veel van intellectueel eigendom, privacy en ondernemingsrecht.

  • Wendela Bierman

    Interim Legal counsel Liaise Advocaten

    Wendela werkt als Interim Legal counsel.

    Wendela heeft van 2004 tot 2014 als advocaat gewerkt bij ons kantoor en heeft daarna bedrijfservaring opgedaan bij onder meer The Walt Disney Company en muziekrechtorganisaties.

    Weer terug bij Liaise advocaten adviseert zij cliënten uit de creatieve industrie (film, muziek, media en cultuur) met name op het gebied van IE-rechten, filmrecht, muziekrecht, mediarecht, ondernemingsrecht en onrechtmatige publicaties.