Liaise Advocaten logo
10 min Leestijd

ONTKENNING VADERSCHAP IN HET AUTEURSRECHT

ONTKENNING VADERSCHAP[1] IN HET AUTEURSRECHT

Het droit de paternité, authenticiteit en de ontkenning vaderschapsactie

Een van de belangrijkste persoonlijkheidsrechten van een maker van een door het auteursrecht beschermd werk (hierna ‘werk’) is het recht op vermelding van zijn of haar naam in geval van openbaarmaking en verveelvoudiging. Het is in Nederland vastgelegd in artikel 25 lid 1 (sub a) Auteurswet en in de Berner Conventie in artikel 6bis lid 1. Het niet vermelden van de naam van de maker geeft grond voor een vordering tot vergoeding van immateriële schade. Veel zaken betreffen foto’s zonder naamsvermelding, recent nog over een foto van Waylon[2] en de zaak Pixfund[3].

Maar het niet vermelden van de naam heeft ook andere consequenties, zoals het niet kunnen doen van een beroep op het citaatrecht en andere beperkingen. Om een beroep te kunnen doen op een beperking vereist de wet meestal dat de naam van de maker wordt vermeld.

Het auteursrecht beschermd natuurlijk de belangen van de maker (en zijn rechtverkrijgenden). Maar er spelen ook andere belangen bij naamsvermelding, met name in de beeldende kunst. Een kunstwerk is veelal meer waard wanneer het kan worden toegeschreven aan een bepaalde kunstenaar. Helaas – voor de kunstverzamelaar en de kunsthandel – hecht niet iedere maker aan zijn naamsvermelding. Soms vermeldt de auteur zijn naam niet op het eigen werk en soms vermeldt hij zijn naam op een blanco werk en laat het aan anderen om daaraan invulling te geven. Bekend is dat Salvador Dali grote aantallen blanco vellen zou hebben gesigneerd. En soms leent hij heel bewust zijn naam aan kunst van een ander. Dat speelt bijvoorbeeld wanneer de ander in het atelier van de (grote) kunstenaar werkt en het werk alleen aan de (grote) kunstenaar wordt toegeschreven. Zo zijn Damien Hirst’s Polka Dot schilderijen niet alle door Damien Hirst zelf geschilderd. In zo een geval komt het dan voor dat als de ’eigenlijke’ maker het atelier van de ‘grote naam’ verlaat en op eigen naam verder gaat, dezelfde (soort) kunstwerken nog maar een fractie van de waarde hebben die ze hadden wanneer de ‘grote naam’ aan het werk is verbonden.

erkenning

Vanwege de commerciële belangen is erkenning dat een werk van een bepaalde kunstenaar is (‘authentiseren’) voor handelaren en verzamelaars van groot belang.

Maar wie kan erkennen? Dat is eerst en vooral de kunstenaar zelf. En als de kunstenaar er niet meer is, dan zijn er de experts: de kunsthandelaren, kunsthistorici en museumconservatoren en soms de nazaten (weduwe, kinderen) van de kunstenaar. En tegenwoordig vooral ook allerlei technici: chemici die kunnen nagaan wat de gebruikte verf is, radiologen die verschillende lagen op het doek kunnen determineren, dendrologen die de oudheid van een houten paneel kunnen bepalen enzovoorts.

Het probleem met kunsthandelaren is soms dat die eigen belangen hebben. Voorbeelden van dubieuze kunsthandelaren zijn er dan ook te over.

En experts blijven mensen en experts kunnen elkaar ook tegenspreken. Recent nog in het geval van de ontdekte tekeningen die wel of niet van Vincent van Gogh zijn.

Maar het belang is zo groot dat als ‘de experts’ weigeren om een werk toe te schrijven aan een bepaalde kunstenaar, de handelaar of verzamelaar vaak een rechtszaak begint tegen de experts. Doel is ofwel om alsnog de toeschrijving te krijgen, ofwel schadevergoeding.

In Nederland krijgt het Van Gogh Museum jaarlijks bijna tweehonderd verzoeken om een schilderij te beoordelen. Met het resultaat is niet iedereen altijd even blij; het museum is gedaagde geweest in verschillende rechtszaken wanneer het weigerde een schilderij als van Vincent afkomstig te erkennen.[4]

In 2014 heeft het Parijse Court de Cassation geoordeeld dat een expert het recht heeft om te weigeren een werk toe te schrijven aan een kunstenaar. Dit recht is, aldus de Court de Cassation, gebaseerd op de vrijheid van gedachtenvorming en de vrijheid van meningsuiting (de artikelen 9 en 10 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens).[5]

In de Verenigde Staten, het mekka van de procestijger, is recent een rechtszaak gestart tegen de Agnes Martin Authentication Committee. Eiseres is de galerie (Mayor Gallery Ltd.) die werken van Agnes Martin aan haar clientèle verkocht en welke werken de Agnes Martin Authentication Committee nu weigert toe te schrijven aan Agnes Martin. De galerie heeft de werken moeten terugnemen en vordert nu schadevergoeding.

Dit soort rechtszaken zijn de reden voor veel experts, musea en stichtingen om geen opinies meer af te geven. In de Verenigde Staten hebben onder andere de Andy Warhol Foundation en de Keith Haring Foundation besloten om in het geheel geen verklaringen meer af te geven. De experts winnen gewoonlijk de rechtszaak wel, maar de hoge kosten en de toch jaren durende onzekerheid wil men gewoonweg niet.

ontkenning

Van een heel andere orde is het ontkennen van het makerschap. In het familierecht kent men de ontkenning vaderschapsactie (artikel 1:200 e.v. BW), ontkenning van vaderschap is een idee dat de wenkbrauwen zal doen fronsen in het auteursrecht. Makerschap immers is de kern van het auteursrecht en de bron van het recht, maar toch zijn er makers die ontkennen dat ze een werk hebben gemaakt.

De Canadees Robert Fletcher, een voormalige gevangenbewaarder, beweerde een schilderij van de hand van Peter Doig te bezitten, ooit – veertig jaar eerder – van Doig zelf gekocht. Het schilderij werd gewaardeerd op tien miljoen dollar. Alleen, Doig ontkende dat het werk van hem was. Fletcher begon een rechtszaak die uiteindelijk door Doig werd gewonnen.

Wat voor redenen kan een maker hebben om het vaderschap van een werk te ontkennen, naast natuurlijk de mogelijkheid dat het inderdaad niet zijn werk is? Volgens Fletcher, die beweerde het werk van Doig gekocht te hebben toen Doig bij hem in de gevangenis zat, was de reden voor de ontkenning gelegen in het feit dat Doig niet wilde erkennen ooit in de gevangenis te hebben gezeten. Andere redenen kunnen zijn ‘schaamte’ voor vroeg werk, of voor werk gemaakt toen de schilder nog in een ‘andere periode’ zat, maar ook politiek en zelfs pure kinnesinne.

Lucian Freud ontkende zijn hele leven dat het schilderij The Man in a black Cravat van zijn hand was. Inmiddels is het werk door experts wel erkend als een vroeg werk van Freud’s hand! De reden voor Freud om te ontkennen dat het werk van hem was zou zijn gelegen in het feit dat het eigendom was van Dennis Wirth-Miller, een collega schilder die door Freud werd veracht. Een zelfde geval is de ontkenning door de weduwe van Jackson Pollock dat Red, Black and Silver Pollock’s laatste werk zou zijn. De (waarschijnlijke) reden: het werk is eigendom van de erven van de minnares van Pollock.

Picasso op zijn beurt heeft ontkend het schilderij La Douceur te hebben geschilderd, al zeggen de experts dat het wel van zijn hand is. De experts zeggen ook dat het geen erg goed schilderij is, ongetwijfeld een reden voor Picasso om zijn makerschap te ontkennen.

De Duitse schilder Gerhard Richter ontkent (inmiddels) dat werk (van hem) uit de periode 1962 – 1968 van zijn hand is. Hij was destijds aan het experimenteren en wenst daar kennelijk niet meer aan herinnerd te worden.

Cady Noland heeft twee werken van haar hand afgekeurd nadat die gerestaureerd waren. Het werk Cowboys Milking was zo verminkt dat haar eer en goede naam zouden worden aangetast als het verkocht zou worden als ware het van haar. Het veilinghuis Sotheby’s heeft het destijds, november 2011, dan ook teruggetrokken uit een voorgenomen veiling.

Richard Prince – van de bewerking van andermans foto’s van Instagram – heeft van zijn werk van Ivanka Trump en dat ook was gekocht door Ivanka Trump zijn makerschap ontkend en mevrouw Trump de koopsom geretourneerd. De reden voor de ontkenning van zijn vaderschap van dit werk werd door Prince als volgt gegeven: ‘Right is art. Wrong is no art. The Trumps are no art.’

filmwerken

Een andere categorie van werken waarbij we ontkenning van het vaderschap tegenkomen zijn filmwerken. Het betreft dan vooral regisseurs. Zo wilde Rita ter Horst niet genoemd worden als regisseur van Iep!. De reden hiervoor was gelegen in het feit dat zij zich niet kon verenigen met de film die de producent als eindproduct wilde. De titelrol vermeldt nu ‘Ellen Smit’ als regisseur naar het Amerikaanse voorbeeld van ‘Alan Smithee’ de alias waaronder – onder voorwaarden – Amerikaanse regisseurs op de titelrol komen als zij het met het eindproduct niet eens zijn.

Bij filmwerken geldt meestal dat de maker (lees de regisseur, maar het geldt ook voor alle andere (film)makers) niet het laatste woord heeft over het eindproduct. De producent bepaalt – op grond van de wet - wanneer de film vertoningsgereed is en laat zich ook contractueel het recht geven op de zogeheten ‘final cut’. Het uiteindelijke werk kan dan ook anders zijn dan de maker(s) voor ogen stond.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de wet voor filmwerken wel voorziet in een ontkenning vaderschap. Artikel 45e sub (c) Auteurswet bepaalt dat een maker van een filmwerk zich kan verzetten tegen vermelding van zijn naam op het werk.

consequenties ontkenning vaderschap

Wat zijn de consequenties van de ontkenning van het vaderschap, dan wel het uitblijven van de erkenning daarvan? Die zijn natuurlijk vooral economisch en raken niet zozeer de maker, maar vooral de bezitter van het werk. Als het werk niet van de grote man of vrouw is, is het beduidend minder waard (en vaak moeilijker te verkopen).

conclusie

Is er een recht op erkenning van een werk? Nee, vanzelfsprekend niet lijkt mij. Een maker mag natuurlijk niet liegen, maar hij kan niet geforceerd worden om werk expliciet te erkennen. En experts kunnen al helemaal niet gedwongen worden om een mening te geven waar ze niet achter staan. Terecht stelde het Franse Court de Cassation voorop dat experts recht hebben op vrijheid van gedachten en vrijheid van meningsuiting.

Is er een recht op ontkenning vaderschap in het auteursrecht (buiten het filmrecht)? Ik meen van niet. Artikel 25 Auteurswet geeft je alleen het recht om je te verzetten tegen openbaarmaking van het werk zonder jouw naam of met de naam van een ander. Moet het er komen? Ik vind van niet. Ik vind dat een maker, als een werk daadwerkelijk door hem of haar is gemaakt, het vaderschap niet mag ontkennen. Ook niet als je niet (meer) achter het werk staat: neem je verantwoordelijkheid, ook voor je mindere en andere perioden. Ook niet als het beschadigd is: het is dan een beschadigd werk van jou. En al helemaal niet om politieke redenen: zoals het niet zou moeten uitmaken of jouw fans blank of zwart, hetero of homo, katholiek of moslim zijn, zo zou het je niet moeten uitmaken wat hun politieke stellingname is. Dat is overigens geen beletsel om fel tegen de politieke ideeën van een fan te zijn: maar een werk wordt niet, niet van jou, omdat de koper daarvan ideeën heeft die je niet aanstaan.

De mogelijkheid van ontkenning vaderschap voor filmwerken doet aan bovenstaande niet af: die ontkenning ziet naar aard en bedoeling op die gevallen dat het uiteindelijke werk ook daadwerkelijk niet het stempel van de maker(s) draagt, maar het stempel van de filmproducent.

[1] Lees indien gewenst hiervoor ook steeds ‘moederschap’.

[2] Ktr. Rb. Midden Nederland 21 september 2016, IEF 16537 (Photofresh/Real time Communications) waarin een schadevergoeding van EUR 250,- werd toegekend.

[3] Ktr. Rb. Amsterdam 3 februari 2017, IEF 16375 (Pixfund) waarin geen schadevergoeding werd toegekend.

[4] ‘Een Van Gogh is echt als het museum het zegt.’ in NRC Handelsblad 13 september 2014

[5] Uitspraak van 22 januari 2014 in de zaak Alexandre/Nikiel over de vraag of een schilderij wel of niet van de hand was van de schilder Jean Metzinger.

Hulp nodig? Praat met een van onze experts

  • Alexandra Iedema
  • David Allick
  • Merel Teunissen
  • Jaap Versteeg
  • Roland Wigman
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Binnen 1 werkdag antwoord

Neem contact op met een van onze advocaten

  • Alexandra Iedema
  • Merel Teunissen
  • Jaap Versteeg
  • Roland Wigman
  • David Allick

Ik zoek een advocaat voor:

Hoe wil je dat we contact opnemen?

Vul het formulier in en verzend. Bedankt.

Onze advocaten

Onze counsels

  • Merel Teunissen

    Advocaat Liaise Advocaten

    Merel werkt voor cliënten in de cultuur, tech industrie, groot mkb en de mediabranche (met name de film- en televisie). Merel adviseert en procedeert op het gebied van mediarecht, filmrecht, privacyrecht, contractenrecht en intellectueel eigendomsrecht.

    Als advocaat is Merel pragmatisch, betrokken en duidelijk. Merel is een waardevolle sparringpartner voor haar cliënten. Ze denkt juridisch én commercieel strategisch met haar cliënten mee en wijst ze op aandachtspunten voordat er problemen ontstaan. Met veel van haar cliënten werkt ze al jaren samen.

    Nevenactiviteiten
    Naast haar werk als advocaat doceert Merel rechten aan de Nederlandse Amsterdamse Filmacademie en de DAS Graduate School. Merel zit in het bestuur van de Vereniging voor Kunst, Cultuur en Recht en Museum Perron Oost en is lid van de Vereniging voor Auteursrecht, de Vereniging voor Media en Communicatierecht en de Nederlandse Vereniging voor AI- en Robotrecht. Daarnaast wordt Merel regelmatig uitgenodigd als spreker bij uiteenlopende events. Merel geeft ook mediasessies samen met Myrthe van Pelt van agentschap MVP Management, meer informatie over de mediasessies vind je hier.

    Een greep uit Merels recente werkzaamheden

    • Juridische begeleiding van filmproducenten en creatieve producenten bij nationale & internationale (co-)producties - waaronder financieringen, beoordeling van scripts en opinies ten behoeve van de E&O verzekering;
    • Juridische begeleiding van verschillende aanbieders van apps;
    • Begeleiden van en voorkomen van juridische procedures bij onterechte claims binnen het auteursrecht;
    • Procedures tegen verschillende omroepen namens slachtoffers van onrechtmatige perspublicaties.

     

    Liaise Advocaten - Merel Teunissen

  • Alexandra Iedema

    Advocaat Liaise Advocaten

    Alexandra adviseert en procedeert voor cliënten in de cultuur-, muziek- en creatieve sector. Ze werkt onder meer voor artiesten, creatieve professionals, producenten en ondernemers binnen deze branches.

    Haar praktijk richt zich op het beschermen en exploiteren van intellectuele eigendomsrechten – zoals auteursrechten, muziekrechten, merken en modellen – en op het opstellen en beoordelen van contracten en arbeidsrechtelijke kwesties.

    Haar aanpak is erop gericht cliënten echt verder te helpen met adviezen die bruikbaar zijn, goed doordacht en juridisch solide. Daarbij vindt ze het minstens zo belangrijk dat je snapt wat er speelt, welke keuzes je hebt, en wat daarvan de gevolgen zijn.

    Alexandra heeft oog voor nuance, zonder de hoofdlijn uit het oog te verliezen. Ze is altijd op zoek naar hoe iets wél kan. Ze ziet snel waar het wringt, en net zo snel wat er nodig is om verder te kunnen.

    Wat daar juridisch bij komt kijken, is zelden zwart-wit. Het is balanceren tussen bescherming en ruimte, tussen slimme afspraken en werkbare oplossingen. En soms is het gewoon nodig om je positie te verdedigen, scherp en met overtuiging.

    Nevenactiviteiten

    Alexandra doceert het vak recht aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, bij de Opleiding Productie Podiumkunsten. Verder zit Alexandra in het bestuur van de stichting Stories On Sound en de stichting Buysse & Joosten, is zij kascommissielid van de Vereniging voor Kunst Cultuur Recht en is zij lid van de Vereniging voor Auteursrecht en Young Stedelijk.

    Een greep uit Alexandra’s recente werkzaamheden

    • Opstellen van overeenkomsten in de muziekindustrie, zoals uitgaveovereenkomsten, artiestenovereenkomsten en managementovereenkomsten.

    • Begeleiding van ontslag en reorganisaties in arbeidszaken.

    • Begeleiding bij het veiligstellen van auteursrechten en/of naburige rechten bij inbreuk.

    • Begeleiding bij het bepalen van de rechtspositie bij mogelijke inbreuk op auteursrechten en/of naburige rechten.

    • Opstellen van opdrachtovereenkomsten voor films, theater, televisieproducties en ontwerpen.

    • De rechtspositie bepalen van uitgevers, producers, artiesten, componisten, tekstschrijvers op muziekwerken.

    • Beoordeling van modelrechtinbreuk en een sommatiebrief opstellen.

    • Beoordeling van handelsnaaminbreuk en een sommatiebrief opstellen.

       

    Alexandra Iedema aan het werk

  • Jaap Versteeg

    Advocaat Liaise Advocaten

    Jaap werkt veel voor cliënten in de creatieve industrie (waaronder muziek, televisie/streaming/film, evenementen, theater en kunst). Hij adviseert en procedeert op het gebied van IE-rechten, onrechtmatige perspublicaties, contractenrecht en arbeidsrecht.

    Als advocaat is Jaap helder en betrokken. Hij werkt voor ondernemingen en (culturele) instellingen. Ook begeleidt Jaap mediatalent, waaronder presentatoren, musici, schrijvers, componisten en andere creatieve persoonlijkheden. Hij staat vele van hen al jaren bij in contractonderhandelingen. Hij denkt zowel commercieel, strategisch als juridisch met zijn cliënten mee. Jaap kan als geen ander complexe situaties helder analyseren.

    Nevenactiviteiten

    Jaap is lid van de Vereniging voor Auteursrecht, de Vereniging voor Media- en Communicatierecht en de Beneluxvereniging voor Merken- en Modellenrecht.

    Een greep uit Jaaps recente werkzaamheden:

    • Begeleiden van transacties, de koop en verkoop van muziekuitgaverechten, in de muziekindustrie, en het voeren van procedures daarover.

    • Begeleiden van overeenkomsten van bruikleen tussen musea en kunstcollecties; het procederen over kunstwerken.

    • Adviseren bij het tot stand komen van overeenkomsten in de creatieve industrie (waaronder muziek, televisie/streaming/film, evenementen en theater) en het procederen daarover.

    • Begeleiden van reorganisaties en andere arbeidsrechtelijke issues.

    • Adviseren en procederen over onrechtmatige publicaties, waarbij zowel particulieren, bedrijven als instellingen betrokken zijn.

    • Het adviseren en procederen over geschillen met betrekking tot auteursrecht, merkenrecht en handelsnaamrecht.

       

    Jaap Versteeg van Liaise advocaten

  • Roland Wigman

    Advocaat Liaise Advocaten

    Roland weet alles van filmrecht en filmauteursrecht. Na een korte carrière als filmproducent staat hij al ruim 33 jaar filmproducenten, filmfinanciers, filmdistributeurs en makers bij. Zowel nationaal als internationaal.

    Als advocaat kent Roland het hele juridische- en financiële speelveld dat bij een filmproductie speelt op zijn duimpje. Deze brede juridische kennis vertaalt hij naar pragmatisch en duidelijk advies. Roland is een waardevolle sparringpartner voor zijn cliënten. Met vrijwel al zijn cliënten werkt Roland al jaren samen.

    Nevenactiviteiten

    Naast zijn werk als advocaat doceert Roland rechten aan de Nederlandse Amsterdamse Filmacademie en filmrecht aan de Mr. S.K. Martens Academie de specialisatieopleiding voor ervaren juristen. Daarnaast wordt Roland regelmatig uitgenodigd als spreker bij uiteenlopende events op het gebied van filmrecht. Roland is auteur van de boeken ‘Film voor de rechter’ en ‘Boek voor de rechter’ en co-auteur van ‘Transparantie over exploitatiecontracten'.

    Een greep uit Rolands recente werkzaamheden

    • Juridische begeleiding van filmproducenten bij nationale & internationale (co-)producties - waaronder financieringen, coproductiecontracten, verkrijging van rechten, beoordeling van scripts en opinies ten behoeve van de E&O verzekering;
    • Advisering omtrent alle facetten van het auteursrecht in nationale en internationale context en het begeleiden bij en voorkomen, dan wel zo nodig voeren, van juridische procedures bij al dan niet terechte claims met betrekking tot het auteursrecht.

     

    Roland Wigman - advocaat

  • David Allick

    Advocaat Liaise Advocaten

    David is als advocaat gespecialiseerd op het gebied van vastgoed. David adviseert en procedeert voor ontwikkelaar, beleggers, verhuurders/huurders, makelaars en beheerders. Ook in het ondernemingsrecht is hij thuis.

    Hij helpt zijn cliënten met huurrecht en andere vastgoed gerelateerde rechtsgebieden en ondernemingsrecht. Zijn ruime ervaring en brede oriëntatie, gecombineerd met zijn originele geest, geven hem het vertrouwen waar nodig de gebaande paden te verlaten.

    Hij grijpt hard in als dat moet maar zoekt geen ruzie. Hij is in staat plooien glad te strijken en de deal zonder ongelukken te laten landen. En daarbij drukt hij zich helder en ongecompliceerd uit.

    David Allick - advocaat

  • Jetse Sprey

    Legal counsel Liaise Advocaten

    Jetse was jarenlang advocaat en is nu legal counsel, en werkt als zodanig in voorkomende gevallen als adviseur samen met kantoor.

    Hij vindt oplossingen in plaats van problemen en is telkens weer in staat om impasses te doorbreken. Hij zegt wat hij ergens van vindt en niet wat hij denkt dat zijn cliënten willen horen. Hij schrijft scherpe contracten die goed te lezen zijn. Hij heeft veel ervaring met Blockchain en onderneemt daar zelf in. Hij schrijft adviezen die overtuigen. Hij weet veel van intellectueel eigendom, privacy en ondernemingsrecht.

  • Wendela Bierman

    Interim Legal counsel Liaise Advocaten

    Wendela werkt als Interim Legal counsel.

    Wendela heeft van 2004 tot 2014 als advocaat gewerkt bij ons kantoor en heeft daarna bedrijfservaring opgedaan bij onder meer The Walt Disney Company en muziekrechtorganisaties.

    Weer terug bij Liaise advocaten adviseert zij cliënten uit de creatieve industrie (film, muziek, media en cultuur) met name op het gebied van IE-rechten, filmrecht, muziekrecht, mediarecht, ondernemingsrecht en onrechtmatige publicaties.